Prima pagină » Titlurile zilei » Pericol de moarte pe trotuarele din Iași. Trotinetele electrice sunt conduse haotic, fără ca vreo regulă de circulație să fie respectată: „Îmi este și frică să trec” – FOTO

Pericol de moarte pe trotuarele din Iași. Trotinetele electrice sunt conduse haotic, fără ca vreo regulă de circulație să fie respectată: „Îmi este și frică să trec” – FOTO

23 apr. 2024, 02:00, 30 ,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

Ieșenii sunt revoltați de cei care se deplasează cu trotinetele electrice cu viteză mare pe trotuare. Deși legea spune clar pe unde trebuie să circule, aproape toți ignoră acest lucru

Trotinetele electrice sunt din ce în ce mai folosite în municipiul Iași, însă aproape toți utilizatorii încalcă legea. Pietonii se simt în pericol când merg pe trotuar, iar în unele cazuri a fost necesară și intervenția polițiștilor. Totuși, în ciuda avertismentelor și informărilor, majoritatea oamenilor continuă să meargă cu trotinetele și bicicletele direct pe trotuar.

Ieșenii sunt îngroziți de trotinetele electrice

Majoritatea celor care merg pe trotinete încalcă legea în fiecare zi, deoarece circulă pe trotuare în special. Legea este clară, iar oamenii trebuie să se deplaseze pe pista de biciclete sau chiar pe stradă, pe lângă bordură. De asemenea, pe pietonalul Ștefan cel Mare, zilnic, trec sute de biciclete și trotinete electrice, însă în mod normal nu este permis. Aleile nivelate de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nu sunt piste pentru biciclete sau trotinete.

Acestea nu sunt destinate nici utilizatorilor de role. Desigur că este o problemă și faptul că prin oraș nu sunt multe piste de biciclete. Trotinetele sunt un real pericol, deoarece pe trotuare circulă copii și bătrâni, care riscă să se rănească destul de grav. Având în vedere viteza cu care circulă unii oameni pe trotinetă, impactele pot fi chiar fatale.

„Le-am mai folosit, este simplu, dacă te grăbești și vrei să ajungi undeva, te-ai urcat pe trotinetă și ai plecat. Sincer, eu mergeam întotdeauna pe trotuar, nu știam că încalc legea, dar nu m-a oprit nimeni până acum, am și eu grijă”, povestește un tânăr de 17 ani.

Unii trecători sunt puși în pericol de modul cum sunt folosite trotinetele electrice în special de tineri. Mulți trec în viteză pe trotuar, iar pietonii nu mai au pe unde să meargă și trebuie să se ferească în zonele înguste. De asemenea, multe trotinete electrice sunt lăsate aiurea, încurcând circulația.

„Prin Podu Roș, seara, dacă mergi pe trotuar, când treci podul, riști să te ia înainte, dacă nu te ferești. Sunt grupuri de băieți, se adună câte 5-6 și gonesc cu trotinetele. Păi, eu, femeie bătrână, ce fac când vine cu viteză spre mine. Ar trebui amendați tinerii ăștia care merg cu așa viteză. Vă spun că mi-e și frică să trec prin anumite locuri, să nu dea cineva peste mine”, a spus o femeie în timp ce trecea pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Polițiștii au aplicat amenzi

Majoritatea celor care folosesc trotinetele electrice circulă cu ele direct pe trotuar, fără a ști că încalcă legea. De asemenea, în mod normal, la trecerile de pietoni ar trebui să coboare de pe vehicul ca să traverseze strada, însă acest lucru nu se întâmplă. Amenzile pot să ajungă până la 1.100 de lei, în cazul în care nu sunt respectate regulile. Primăria Iași ar trebui să monteze indicatoare care să arate că sunt interzise aceste vehicule pe bulevard.

„Actul normativ care reglementează circulaţia pe drumurile publice, respectiv OUG nr. 195/2002, a suferit numeroase modificări, prin urmare în anul 2020, Guvernul României a adoptat O.U.G. nr. 13/2021 prin care s-a modificat conţinutul art. 100, introducând pct. 14 nerespectarea  normelor privind circulaţia bicicletelor sau a trotinetelor electrice, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1 punctul 8. Într-adevăr au fost situații semnalate în oraș în care poliția a trebuit să intervină și chiar au fost aplicate și amenzi. Legea spune clar că trotineta electrică nu trebuie să circule pe trotuar. În mod normal oamenii trebuie să circule cu trotineta electrică pe pista de biciclete, în caz de nu există, atunci trebuie să circule pe drumurile unde limita de viteză este 50 de km pe oră”, au transmis polițiștii din Iași.

Trotinetele sunt vandalizate în continuare

Odată cu temperaturile ridicate, trotinetele electrice sunt folosite tot mai mult. În același timp, companiile se confruntă și cu o problemă constantă, vandalismul. Unele vehicule sunt aruncate prin râuri, sparte sau au piese lipsă.

„Sezonul abia a reînceput după perioada rece care a urmat iernii, însă observăm o creștere a numărului de curse în Iași. Pe de o parte, a crescut datorită venirii primăverii, pe de alta, pentru că serviciile de închiriere a trotinetelor electrice sunt mai bine implementate la nivelul întregului oraș. Din păcate, actele de vandalism nu au dispărut complet, dar am observat o scădere a lor. Bolt depune eforturi constante de a educa utilizatorii de trotinete prin campanii derulate, la nivel național, alături de autoritățile locale și reprezentanți ai poliției. În plus, recent, am introdus tehnologii noi care au rolul de a îmbunătăți comportamentul utilizatorilor și de a descuraja actele de vandalism”, a transmis Călin Leuștean, contry manager Bolt România.

Ieșenii care circulă cu trotinetele electrice ar trebui să verifice din nou legea, până nu vor răni un pieton de pe trotuar.

Comentarii
  • Articol de doi bani.
    Din Copou, Podu Roș, Cug, este pistă de biciclete și trotinete. Este jumătate din trotuar vopsită și marcată pentru biciclete și trotinete.
    O minte bolnavă a putut gândi o astfel de treabă, se circulă haotic cu trotinete și bicicletele. Ca și pieton trebuie să renunți la mersul pedestru pentru că riști să fii accidentat sau chiar omorât.

  • Un articol cu cazane pe trotuar si pietoni în strada din cauza asta, pe cand?

  • Aruncate toate in Bahlui si se rezolva o problema.

  • Se întâmplă asta pentru că polițiștii locali mănâncă semințe, iar pe cei rutieri nu-i interesează trotinetele. Lene și incompetență.

  • Gunoaie neomarxiste, provenite dintr-o minte a unui primar infractor.
    La fel și Gigi *ute-Tot, care a „proiectat” doar cate o dara de suprafață plană pe pietonal, restul fiind o continuă dârdâială de dinți.
    Gigi și urmașii săi.

  • In alte tari din Europa nu exista trotinete electrice iar alte tari care le- au avut au renuntat la ele . Afacerea trotinetelor electrice in Romania este o afacere mizerabila ,deh ca in Romania. Cine a vazut in Romania linia ingusta alba pe extremitatea strazii langa bordura ,,,banda speciala pentru biciclete si trotinete” ? Nu exista asa ceva in Romania,tara de lumea a 3 – a! Trotinetele electrice ,bicicletele sunt vehicule DECI NU TREBUIE SA CIRCULE PE TROTUAR,TREBUIE SANCTIUNI SEVERE!!! O lege severa care sa sanctioneze asemenea idiotenie.Sau…. pietonii trebuie sa circule in strada printre masini si bicicletele si trotinetele pe trotuar ? Totul pe dos ,aiurea ,haotic ,porcarie, mizerie ca in Romania. Copii ,batrani , oricare dintre noi pot fi victime mortale.Bodea si Alianta Dreapta Unita – aceasta parsivenie de alianta USR,PMP ,FORTA DREPTEI-sunt interesati de Lgbt si legalizarea drogurilor asta este ffffff important si urgent in tara asta , celelalte probleme grave ale societatii nu sunt importante.

  • Va agitați toți că muștele la căcat. Nu am auzit până acum sa se fi întâmplat vreun accident cu victime dintre pietoni și trotinete, mai ales cu mortăciuni.
    Mars la munca și lăsați naibii trotinetele în pace; sau preferați să facă slalom printre mașini !? Pe trotuar nu-i bine, pe carosabil nu-i bine ! Cum morții mamii voastre e bine ?

  • Ar trebui ca langa trotuar sa fie o banda de 1 m numai pentru trotinete si biciclete. Ar trebui, dar nu se poate, pentru ca s-ar micsora latimea benzii auto. Aceasta este stabilita prin lege si nu ai voie sa o micsorezi.

  • partea buna e ca s-au prins talibanii ca ajungi cu trotineta sau bicicleta de 3-4 ori mai repede oriunde, partea proasta e ca tot needucati sunt. De aia merg cu viteza printre pietoni. Prostie si lipsa de educatie.

  • Jonas Vingegaard

    Iasiul, orasul unde biciclistii nu sunt bineveniti. Pe Sadoveanu, soferii mai repede ocolesc capacele de canal decat biciclistii. Mai pretios e un amortizor decat integritatea fizica a unui biciclist.

  • In acest oras aproape nimeni nu respecta legea si mai toata toata lumea incalca legile circulatiei rutiere : biciclistii si trotinetele traverseaza pe bicicleta-trotineta trecerea pietoni, autobuzele transportului in comun nu opresc regulamentar in statii, soferii CTP vorbesc deseori la telefon sau cu prieteni ori colegi conducind cu masina plina de calatori, autobuzele de la transportul in comun isi fac pauza de odihna in giratorii (ex. Capat Pacurari sau rond Copou), taxiurile au devenit un fenomen negativ de proportii impresionante, la fiecare semafor exista ciumetii care ies din coloana si se baga in fata, (vezi intersectia Poitiers cu pod Bucium), masini sint cu sutele parcate in apropierea trecerilor de pietoni sau chiar pe trecere, la fiecare parcare supermaket din oras, locurile pentru persoanele cu handicap sint ocupate abuziv si multe altele. E haOOOOOOOOOS. Avem sute de oameni din politie si primarie platiti ca sa vegheze daca legea e respectata. Primarul Chirica se lauda ca avem mii de camere de supravegheat si de fapt ele nu servesc la nimic. Avem centru de supraveghere trafic la Politia locala dar posturile sint ocupate de nulitati.

  • sofer iesean

    La Parchet, in zona Casei studentilor sint 3 parcari cu plata, doua ale primariei unde e 5 lei/ora si alta privata unde e 10 lei ora. La fel si la Judecatorie, exista parcarea Palas si Mall Moldova unde e 5 le ora. La Parchet, procurorii nu dau 200 lei/luna desi cistiga salarii uriase. La fel si judecatorii. Politia locala nu se atinge de ei ci cauta alti amarasteni, din care multi sint la fel de nesimititi ca si procurorii si judecatorii. Am uitat sa spun si de politistii care merg la parchet si care isi lasa masinile total aiurea si in afara legii. Dar, ei pot

  • @Jonas Vingegaard

    Ai de gând sa câștigi Turul Franței si anul acesta? Anul trecut am pariat pe Pogačar si-am pierdut 😒

  • C’est la vie

    Asa este viata, copilasi: nedreapta, mizerabila, plina de suferinta.

    Pana si in Biblie ( Vechiul Testament ) scrie ca avem o fata mai placuta atunci cand suferim. Sau ca ne sta mai bine asa. Am parafrazat.

  • Fane Spoitoru

    Nesimțitul țărănete ,,anonim” care înjură pe toată lumea și spune că nu a auzit să fi fost accidentat nimeni cu trotineta, trebuie identificat și dat pe mâna justiției pentru comportamentul huliganic de care dă dovadă. Au fost destui oameni accidentați, sau speriați.

  • Eu credeam că șoșocii care imping trotinetele electrice pe jos au risc de moarte… de la electricitate. Se pot curenta.

  • Care umbla pe trotineta nici nu depune efort sa spui ca face sport plus ca majoritatea se plimba,nu merg undeva anume.Iasul nu e un oras atat de intins,se poate ajunge in multe locuri pe jos si mai ales cu transportul in comun.Sa interzica trotinetele iar cei cu biciclete interzis pe Stefan cel mare

  • @@Jonas Vingegaard

    Cu plamanul perforat dupa Turul Tarii Bascilor, nicio sansa!

  • PSD & PNL grup infractional organizat

    m-am luat o data de unu tot asa pe pasarela Nicolina, reprosandu-i ca are banda amenajata de Primarie de ce circula pe partea cu pietonii. atata mi-a trebuit. numai injurii de p*zda, mama, morti, de cele sfinte, s.a. noroca ca eram la cativa metri ca-mi zbura si vreo cateva copite si flegme in mufa.

  • @Fane Spoitoru (ai vrea tu, dar ești satul de pateu la conserva de 2 lei)…
    Țărănește esti tu și cu tot neamul tău de sclavi care așteptați pomana că sa aveți cu ce trăi și sa vina vara că sa vă puteți spala in Bahlui.
    Da macar doua exemple documentate ( nu din auzite) de accidente cu victime dintre pietoni și trotinete.
    Deja mă pufnește râsul…acusi apar articole care sa ne expună pericolul reprezentat de tricicletele conduse nebunește de cei de 2-3 ani.

  • Pentru anonimul de la ora 9 :09

    Mars la munca panarama care spurci acest ziar si pe toata lumea in fiecare zi cu sute de comentarii ,mars la munca drogatule asistat social, paduche intretinut de romanii care muncesc. Mananca kkt in tara ta de unde ai fugit in pisda ma – ti drogatule in rasa ma – ti in tara ta. Mizerie ,o sa te prindem noi intr- o zi!

  • Piste sunt suficiente, doar da tantalaiii le-au construit pe trotuar. Cele mai tari piste sunt alea care trec fix prin mijlicul statiilor de tramvai s-au autobuz.

  • Cand le vedeti pe trotuare aruncate jn strada direct, nu au ce cauta pe trotuarele mici si ocupate de masini .

  • Trotinete ,bicicliști,mai șanț aia pakistani cu motorete care aduc mâncare ,trebuie sa fii atent .

  • Da’ ci’ aveți uă, moldovenii mei?? Ci v-o apucat?

    O sa fii bini, nu-i bai.

    🧘 🧘‍♀️ 🫶🏻

  • Sa le aruncam cand ne impiedicam de ele pe trotuar. Toate rahaturile de trotinete trebuie aruncate in Ciric. O sa port un baston pliabil cu mine si cand ma deranjeaza o bicicleta sau trotineta pe trotuar ii pocnesc una de sa – l ia dracii. Nu exista vreo tara in Europa si in lume sa fe permisa circulatia bicicletelor si trotinetelor pe trotuar .

  • „impactele pot fi chiar fatale” :))))
    „impact” e substantiv neutru, Petronele! Așadar, pluralul corect e… impacturi!
    Cum naiba vă angajează la gazetă?!…

  • E plină Europa de dobitoci cu trotinete electrice. Sunt mortale!!! Atat pentru cei care se urca pe ele, cat si pentru ceilalți din trafic. In tarile civilizate din Europa, merg efectiv pe banda speciala de biciclete lângă trotuar pe carosabil, nu au ce căuta pe trotuare. In România nici dupa 30 de ani nu sa schimbat nimic. E mai rau decat in 1980 când vine vorba de infrastructură. România e cu cel putin 80 de ani in urmă in comparație cu multe tari din Europa, la aproape toate capitolele.

  • Asa este ,Romania = Afganistan condusa de talibanii Psd ,Usr, Pnl! Alegeti din nou talibanii PSD ,PNL,USR inca 34 de ani.

  • Circulă ca niște cretinii pe trotuare și treceri de pietoni. Asta nu se vede?

  • Toate trotinetele trebuie interzise si spurcatii imputiti de puliticieni ordinari care au luat spaga de la BOLT trebuie schingiuiti ……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *