Prima pagină » Titlurile zilei » Pericol iminent, pentru zeci de ieșeni! Blocul în care locuiesc este la un pas de prăbușire după ce planșeul de la parter s-a rupt. Specialist: „Oricând se poate întâmpla o tragedie”

Pericol iminent, pentru zeci de ieșeni! Blocul în care locuiesc este la un pas de prăbușire după ce planșeul de la parter s-a rupt. Specialist: „Oricând se poate întâmpla o tragedie”

30 nov. 2024, 02:00, 12 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Ieșenii care locuiesc într-un bloc din oraș sunt în pericol iminent, deoarece imobilul este la un pas să se prăbușească. O locatară a făcut, disperată, sesizări la autorități, însă nu s-a luat nicio măsură

În blocul K3, scara C de pe aleea Rozelor, nr. 32, din Iași locuiesc 20 de familii. Mihaela Sîngeac care are un apartament la parter a sesizat în ultimii ani că plafonul s-a deplasat, până când aproape s-a rupt de restul structurii. Femeia se teme că oricând s-ar putea întâmpla o tragedie și caută soluții pentru a rezolva problema.

Pericol iminent, pentru ieșenii din blocul K3

Mihaela Sîngeac a observat primele probleme în urmă cu 15 ani, însă nu a dat mare importanță atunci. Totuși, odată cu trecerea timpului, plafonul de la parter a continuat să se surpe. A ajuns astfel încât diferența de nivel între camere să fie de peste 10 centimetri. Femeia a făcut reparații cu beton și a nivelat din nou, însă asta nu a avut niciun efect. În acest moment se observă clar, din dormitorul apartamentului, cum placa de beton s-a desprins de structură. Se simte inclusiv mirosul de la subsolul blocului în apartamentul femeii. La fel este și în uscătorul blocului, unde se observă diferența de nivel.

„De 15 ani a apărut problema respectivă, iar de atunci nu s-a făcut nimic. An de an am făcut reparații în casă, dar degeaba, problema este la structura blocului. La un moment dat, am sesizat că în dormitor era podeaua lăsată peste 10 centimetri. A trebuit să torn beton, să nivelez din nou. Degeaba, că iar a apărut problema, se observă clar diferența de nivel, am avut eu ghinionul să fie mai grav în partea unde locuiesc eu. Plafonul se surpă complet, stau în fiecare zi cu frică că o să se dărâme totul. Se simte și un miros urât de la subsol, deoarece plafonul s-a desprins”, povestește Mihaela Sîngeac.

Femeia a început să facă sesizări la toate autoritățile din municipiul Iași pentru a atrage atenția la pericolul din blocul K3. Deși a purtat nenumărate discuții, concluzia este aceeași. Doar proprietarii pot interveni în acest sens, fiind proprietate privată și sunt obligați să facă expertiza tehnică.

„Mi-am zis că nu pot sta așa, și în urmă cu câțiva ani am început să fac demersuri pentru a face ceva. Am făcut solicitări la asociație, la primărie, la serviciul de asociații, chiar și la Inspectoratul de Stat în Construcții. Situația este cunoscută de autorități, au venit inclusiv inspectorii, însă doar s-au uitat în jurul blocului, nici nu m-au anunțat. Sunt disperată, nu știu ce să mai fac. O să fie un cutremur și o să se prăbușească totul”, a mai adăugat Mihaela Sîngeac.

Proprietarii nu au vrut să plătească expertiza

Cazul este cunoscut de autoritățile din municipiul Iași, iar reprezentanții de la Serviciul Asociații de Proprietari au făcut demersuri pentru a verifica starea blocului. Doar că expertiza tehnică poate fi făcută de o firmă specializată, iar proprietarii trebuie să plătească inspecția. Blocul a fost construit în anul 1963 și a avut o durată de viață până în 1993. Este clasat în categoria de Risc 1 de prăbușire.

„Într-adevăr, cunoaștem cazul, am vorbit de multe ori cu doamna Mihaela, doar că nu putem să o ajutăm. Am primit inclusiv și noi răspuns de la ISC, iar totul este clar. Proprietarii blocului trebuie să ia atitudine și să plătească pentru expertiza tehnică a blocului. Ulterior, ISC va interveni cu o hotărâre. Noi am transmis asociației să înceapă demersurile în urmă cu câțiva ani, administratorul a făcut adresă, a comunicat oamenilor, însă nu au vrut să plătească, nu îi interesează. Legea nu ne permite să intervenim, putem să îi amendăm, dar asta nu este o soluție, deoarece banii respectivi nu pot fi folosiți pentru reparații. Este o problemă foarte serioasă la plafonul respectiv, oamenii ar trebui să fie mai responsabili. Durata de viață a blocului a expirat din 1993, însă nimeni nu a făcut nimic până acum. Doamna respectivă poate acționa în instanță acum ca să îi oblige pe restul locatarilor să plătească pentru expertiză și reparații”, a declarat Ioan Ciobanu, directorul general al Serviciului Asociații Proprietari din cadrul Primăriei Iași.

În urmă cu câțiva ani, asociația de proprietari a transmis locatarilor că vor trebui să facă expertiza imobilului. Inițial, oamenii au fost de acord, însă când au aflat că trebuie să plătească în total 5.000 de euro, doar un proprietar din 20 a fost de acord.

„În urmă cu câțiva ani, le-am comunicat proprietarilor că trebuie să facem expertiza tehnică, deoarece starea blocului nu este cea mai bună. Trebuie făcută o consolidare. Am găsit o firmă care se ocupă, iar prețul era de 5.000 de euro atunci, însă oamenii, când au auzit, doar doi au mai fost de acord să contribuie, nu putem face nimic așa”, a precizat Mihaela Șerban, administratoarea asociației de proprietari PT6 Socola.

Locatarii ar putea fi evacuați

De asemenea, și inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții Iași au fost la fața locului pentru a vedea ce se întâmplă. Totuși, nici ei nu pot interveni, deoarece legea nu permite, doar o firmă autorizată poate face expertiza. În cazul în care proprietarii se vor mobiliza și se va face expertiza, Inspectoratul în Construcții Iași poate dispune evacuarea oamenilor din imobil.

„Știm cazul respectiv. I-am trimis doamnei Mihaela și un răspuns. Suntem deschiși la dialog și cu asociația, am fost în teren să verificăm, dar noi nu putem interveni, nu ne permite legea. Locatarii trebuiau să urmărească evoluția imobilului în timp, să strângă dovezi. Este clar că acolo este o problemă, nu negăm acest lucru, doar că instituția noastră nu poate face expertiza tehnică. Proprietarii trebuie să contracteze o firmă, iar după, să ne furnizeze nouă rezultate. Atunci vom decide ce putem face cu imobilul respectiv, dacă mai poate fi folosit, dacă este necesară evacuarea. Este o situație periculoasă, iar oricând se poate întâmpla o tragedie, oamenii ar trebui să se gândească mai bine”, a transmis Adrian Morariu, inspector șef la Inspectoratul Județean în Construcții Iași.

Ieșenii din blocul K3 sunt în pericol iminent, deoarece imobilul este în mare risc să se prăbușească.

Comentarii
  • locatar la bloc

    Au fost programe cu fonduri UE pentru consolidari , de ce blocul nu a fost bagat in aceste programe ?????
    E drept ca si cei care au accesat la program nu au primit nimic, dar macar ati fi incercat si voi ceva !
    Somn linistit !

  • Ciobanu și asociațiile de proprietari cei mai mari japcari ,cum sa nu fie fonduri sa ajuți femeia,darcand strângeți fond de reparații, sunt asociatii care pot accesa împrumuturi,ce atitudine este asta ca locatarii nu plătesc,Ciobanu deplasează la fata locului și explica locatarilor ca sunt obligați prin lege sa participe la cheltuieli, căci faci parte din majoritatea asociațiilor de proprietari ca membru și neamurile tale de unde luați bani,Chirică nu știai?

  • Astea șanț blocuri făcute bine stati calmi …peste tot sa lăsat la parter podeaua …nu e ceva nou !! Nu se dărâmă nimik

  • Se lasă și la astea noi 🤣

  • Totusi, 5000 EURO e foarte mult. Ar trebui facuta o expertiza numai pe planseul deformat, nu pe intreg blocul. Ar costa mai putin. Faptul ca planseul deformat este la parter e un lucru bun. Se poate interveni pe dedesubt, fara a deranja alti locatari.

  • Sunt foarte multe imobile vechi in Iasi, fix in aceeasi situatie.
    Fereasca Dumnezeu de un cutremur ca acela din 1977.

  • Sunt blocuri fara subsol si acel planseu este facut direct pe pamant !De aici intelegeti ce vreti ! Nu se darama blocul pt ca acel planseu s-a lasat !! Nu se faceau nici inainte blocuri cum spun unii ! Aste sunt blocuri construite pentru sclavi !

    • Blocul are subsol. Daca veti citi cu atentie, veti gasi propozitia: „Se simte și un miros urât de la subsol…”.

    • Sunt subsoluri tehnice cu canivouri, fără boxe sau adăposturi, sunt subsoluri prin care trec doat țevile de apă si agent termic. Țevile sunt vechi, sunt corodate, unele sunt din fontă si-s găurite, trebuie înlocuite dar ce să vezi, trebuie bani și când e să dea un ban omul stă și se scarpină, cel de la et 1-4 spun ca pe ei nu-i afectează, când plouă cei de la P-3 spun ca nu-i afectează, să dea bani pt izolat cei de la 4… așa sunt românii, nu te poți înțelege , se cred deștepți

      • Sunt si exceptii, dar majoritatea locuitorilor la bloc gandesc cam asa : nu vreau sa fiu eu fraierul blocului. Deci X nu vrea sa existe un vecin care face mai putin decat el. Care este calea sigura ca nimeni sa nu faca mai putin decat X? Logic: X sa nu faca nimic.

  • Anamaria Greu

    Serviciul Asociații de proprietari Iași are un rol mai mult decorativ.Nu face decât sa primească sesizari și reclamații, audiente ,apoi iti dă un raspuns care nu te ajută cu nimic : este exact ceea ce stiai si tu ,rezolvarea problemei stă la tine și la puterea ta de convingere și financiară. Ce s-ar putea face?

  • Locatarii sunt nepăsători,250 de euro este o sumă decenta.Este obligația lor la 20 de ani măcar să renoveze.Asa cum ai grijă să nu pice casa pe tine, așa ar trebui și cu blocurile.

  • De ce nu vinde cu 3000 euro/mp?
    Imobiliarele sunt cele mai bune investiții.
    Votez Călin Georgescu!

  • Doamna greseste ca asteapta ajutor. N-o sa-l obtina. Sa faca ea ceva. Sa faca la subsol o structura care sa sprijine planseul. Cu 10000 euro rezolva problema.

  • expert tehnic

    Blocul nu pare sa aiba subsol. Se poate face o expertiza simplificata cu 2-3000lei, care sa evaluaeze numai placa de peste pamant, deoarece acea placa nu este element structural si nu afecteaza restul structurii. Acea placa trebuie desfacuta, se scoate umplutura de pamant si se pune un strat de piatra foarte bine compactat, apoi se reface placa. Problema este si in exteriorul cladirii unde terenul cel mai probabil are panta spre cladire si exista infiltratii de apa, sau poate exista scrugeri de la o conducta de apa sau canalizare. De obicei, in jurul blocurilor se amenajeaza gradini si din nestiinta oamenii modifica pantele terenurilor spre cladire, ceea ce conduce la stagnarea apelor pluviale langa cladire. Din acest motiv cel mai probabil si trotuarul este tasat si crapat, daca acesta mai exista. Prin urmare, trebuie refacute si trotuarele, sub trotuare trebuie dispus un strat de argila impermeabila iar panta terenului trebuie sa fie spre exterior, eventual langa trotuare se pot monta rigole care sa evacueze apele pluviale. Copacii de langa cladire trebuie eliminati deoarece radacinile distrug trotuarele si fundatiile cladirii. In zona radacinilor se acumuleaza apa.
    Astea vor fi concluziile expertizei.

    • Blocul are subsol. Daca veti citi cu atentie, veti gasi propozitia: „Se simte și un miros urât de la subsol…”.

      • Din poze nu se vad gaurile pentru aerisire de la subsol.
        De obicei la blocurile vechi planseul de peste subsol este realizat din placi prefabricate. Cel mai probabil au ruginit armaturile de la intersectia placii cu peretii structurii, au fost aplicate suprasarcini pe placa respectiva. ISC-ul ar fi trebuit sa impuna masuri de punere in siguranta, de exemplu dispunerea unor popi la subsol pentru rezemarea placii pana la efectuarea expertizei, eventual eliminarea incarcarilor mari de pe placa. Trebuie inspectat subsolul, placa afectata, compartimentarile de la parter si subsol daca nu cumva au fost modificate, etc. Este greu de tras o concluzie bazata numai pe cateva poze.

        • Blocurile alea au subsol. Stau la blocul de langa. Blocurile sunt din ’63, facute din caramida. Din cauza ca a fost mlastina in locul unde s-au construit blocurile, zona fiind cunoscuta in trecut ca „broscaria”, se inunda de multe ori subsolurile. Us o gramada de inundatii de la tevi sparte. Probabil ca s-a macinat tot ce e la subsol si se mai si afunda in pamant. Oricum prin zona stau niste persoane … n-ai cum sa te intelegi sa faci nimic. Ori batrani de 80 si ceva de ani, pe care nu-i mai intereseaza, ori unii mai tineri care nu au sau sunt Gica Contra.

        • Intrebarea este daca au existat legaturi cu grinda pe intregul perimetru al planseului. Din imaginile 11, 14, 20 nu pare.
          In fine, expertiza se face la fata locului, nu pe baza unor fotografii.
          De acord cu dvs, pana la expertiza trebuiesc luate masuri de sprijinire a planseului.

  • Ce labareala………

  • noul obicei, mimeni nu face nimic, toti asteapta sa l-i se faca si sa primeasca moca.Este casa lor, asteapta sa le reolve altii problemele? Dar daca erau la o casa, tot asa asteptau sa le reolve altii problemele? Mentalitatea bolnava a noii societati libere.

  • E vina lui ala de mai sus care are mulți în spațiu. La câte mii de persoane au mutație acolo….ma mir ca nu s-a dărâmat încă:)

  • fara sa citesc, din poze pare bloc d-ala bun* (pe dreaq) dupa ’77.
    fiecare a spart dupa cum i s-a sculat. aka „in casa mea fac ce vreau”. si acesta e rezultatul. acum sa le stea betoanele care le-au spart in gat. scarbele astea spargatoare de nucibuci merita puscarie 25 de ani intr-o inchisoare cu risc seismic 1

  • ok e diainte de ’77. e din prefabricate? daca da se explica. placile se imbina/sudeaza in anumite puncte, nu as exclude nici varianta in care imbinarea s-a facut prost din constructie. eu am luat in bloc pre 77 monolit tocmai din aceasta plus alte cateva motive. nu as fi luat deloc dar nici nu puteam ramane sclav la landlord/proprietar toata viata. desigur ca nici aici nu am scapat de scarbe care au daramat si gaurit peretii dupa cum li s-a sculat.
    ca si acum si atunci se faceau si bune si mai putin bune, iesea cincinalu era bine restul erau detalii irelevante.

  • Cand te muti într-un bloc trebuie sa stii ce modificari au facut vecinii. Maxim debaraua din bucatarie demolata. Nimic construit dinainte de 77 nu va mai tine mult. Primaria ar trebui sa ii relocheze iar pe teren sa faca parcuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`