International

Pericolul avariilor de la sistemul Nord Stream: Cea mai mare eliberare de metan în atmosferă înregistrată vreodată

Publicat: 03 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pericolul avariilor de la sistemul Nord Stream Cea mai mare eliberare de metan în atmosferă înregistrată vreodată
Scurgerile de la Nord Stream par a fi cauzate de sabotori

Avariile de la sistemul de conducte de gaze naturale Nord Stream de sub Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare eliberare de metan. Potrivit Programului Naţiunilor Unite petru Mediu, acest lucru este extrem de dăunător pentru climă.

Totodată, organizaţia a precizat că un uriaş val de metan foarte concentrat, un gaz cu efect de seră mult mai puternic, dar cu o durată mai scurtă de viaţă decât dioxidul de carbon, a fost detectat într-o analiză a imaginilor satelitare efectuate de cercetători asociaţi cu Observatorul Internaţional al Emisiilor de Metan al UNEP sau IMEO.

”Este foarte rău, cel mai probabil cel mai mare eveniment de emisie detectat vreodată. Acest lucru nu este util într-un moment în care trebuie neapărat să reducem emisiile”, a declarat Manfredi Caltagirone, şeful IMEO pentru UNEP.

Avariile de la sistemul Nord Stream au permis eliberarea unei cantităţi uriaşe de metan în atmosferă

În ceea ce priveşte avariile de la sistemul Nord Stream, cercetătorii de la GHGSat, care utilizează sateliţi pentru a monitoriza emisiile de metan, au estimat că rata de scurgere de la unul dintre cele patru puncte de rupere a fost de 22.920 de kilograme pe oră.

Experţii precizează că acest lucru este echivalent cu arderea a aproximativ 287 de tone de cărbune în fiecare oră.

”Această rată este foarte mare, mai ales având în vedere că sunt patru zile de la încălcarea iniţială”, a spus compania.

Şeful IMEO, Manfredi Caltagirone a precizat că această cantitate de metan care se scurge din sistemul de conducte condus de Gazprom poate fi mai mare decât de la o scurgere majoră care a avut loc în decembrie, de la zăcămintele de petrol şi gaze offshore din apele mexicane din Golful Mexic, în care s-a scurs în jur de 100 de tone de metan pe oră.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Politehnică din Valencia, scurgerea din Golful Mexic, vizibilă şi din spaţiu, a eliberat în cele din urmă aproximativ 40.000 de tone de metan în 17 zile, ceea ce înseamnă echivalentul arderii a 499.000 de tonee de cărbune, conform calculatorului de echivalenţe a gazelor cu efect de seră al Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA.

Scurgerile de la Nord Stream par a fi cauzate de sabotori

O mulţime de teorii au pornit de când scurgerile majore au izbucnit brusc în gazoductele Nord Stream, care merg din Rusia către Europa, dar puţine răspunsuri clare au fost date despre cine sau ce a cauzat pagubele. De aceea, atât Rusia, cât şi Uniunea Europeană au sugerat că rupturile au fost cauzate de sabotori.

De asemenea, ministrul suedez al Energiei consideră că acţiunea a fost interprinsă în mod deliberat de un stat, fără să arăte însă spre Rusia.

Amintim că Europa şi Statele Unite au impus sancţiuni împotriva Moscovei, ca răspuns pentru invazia sa din Ucraina, stârnind îngrijorarea că Kremlinul va încerca să priveze Europa de aprovizionarea cu energie crucială până la iarnă.

Caltagirone a spus că, oricare ar fi cauza, deteriorarea conductelor Nord Stream a reprezentat o problemă dincolo de securitatea energetică.

Cu toate acestea, reiterăm faptul că avariile de la sistemul de conducte de gaze naturale Nord Stream de sub Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare eliberare de metan înregistrată vreodată.

Adauga un comentariu