Centrele rezidențiale DGASPC Iași pentru persoanele cu handicap, dar și cele sociale nu mai dispun de locuri libere, deși sunt sute de cereri venite din partea ieșenilor. Aproximativ 28.000 de adulți și copii din județul Iași au certificat de încadrare într-o categorie cu grad de handicap, iar un loc în centrele pentru adulți se eliberează doar în urma unui deces
În cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași sunt nouă centre rezidențiale pentru persoanele cu handicap care au toate locurile ocupate. La sfârșitul lunii iunie 2020 erau instituționalizați un număr de 624 de beneficiari în centrele rezidențiale din județ și alte 26 în centrele sociale de zi, aflate în subordinea DGASPC Iași. În continuare, cererile sunt de ordinul sutelor, dar un loc se eliberează de obicei abia după un deces. Acest lucru se întâmplă în cadrul a numeroase centre pentru copii și adulți. Sunt 25.489 de persoane adulte neinstituționalizate cu grad de handicap care beneficiază de prestații în anul 2020 la nivelul județului Iași. Iar în perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2020 la DGASPC Iași au fost înregistrate un număr total de 5.185 dispoziții emise, din care: pentru dosarele noi 1.381 dispoziții, pentru deces 980 și 2.824 de prelungire, suspendare, modificare dispoziții.
Centrul din Hârlău, județul Iași, va fi transformat în module specializate de câte 50 de beneficiari
În Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău din județul Iași, cele 240 de locuri disponibile sunt ocupate de doi ani. În ceea ce privește acest centru, se discută de aproximativ 15 ani despre construirea unor module specializate care să includă un număr mai mic de persoane. În astfel de module ar urma să beneficieze de îngrijire medicală și de asistență specializată în jur de 30-50 de persoane. De asemenea, atât în 2019, cât și în 2020 a fost același număr de locuri în centrele de îngrijire și asistență pentru persoanele adulte din: Hârlău cu un număr de 50 de beneficiari, Popricani cu 41 de persoane, Cozmești și Galata, ambele cu câte 50 de persoane instituționalizate. Mai sunt și trei centre de servicii sociale în Dacia, Budăi și Mircești din județul Iași care au un număr total de 167 de beneficiari.
Centrele de plasament vor dispărea în următorii ani
Pe de altă parte, de mai bine de cinci ani se intenționează ca, treptat, și centrele de plasament pentru copiii abandonați, aflați în grija DGASPC Iași, să fie înlocuite de case de tip familial. Așadar, copiii abandonați din Iași aflați în grija instituțiilor statului beneficiază de un proiect care i-ar putea scăpa din centrele de plasament, acolo unde este binecunoscut faptul că persoanele nu se dezvoltă normal din punct de vedere psihologic și social. Concret, centrele de plasament vechi, de dimensiuni mari, din subordinea DGASPC Iași, vor fi înlocuite cu case de tip familial, în care condițiile de trai vor fi asemenea celor dintr-o familie.