Rata de colectare separată în municipiul Iași nu a crescut în ultimii trei ani. Cei care aruncă gunoaiele amestecate îngreunează procesul de sortare și reciclare
În acest moment, rata de colectare selectivă pentru municipiul Iași este de 14,5 la sută. Este destul de bine, având în vedere că în trecut eram undeva la 2 la sută, însă în ultimii trei ani nu a mai fost vreo schimbare. Totuși, nu este destul pentru a ajunge la standardele europene, precum au făcut și celelalte state din vest. Din păcate, cetățenii încă nu au obișnuința de a arunca gunoiul în mod corespunzător.
Colectarea separată în municipiul Iași stagnează
Din anul 2019, colectarea selectivă a devenit obligatorie în România, deoarece Uniunea Europeană dorește să aducă normele de poluare în parametri normali. În cazul Iașului, în prezent, doar 14,5 la sută din deșeuri sunt colectate selectiv, iar ținta este de 50 la sută. Acum rămâne la latitudinea cetățenilor de a arunca gunoiul în mod corespunzător, iar compania de salubrizare să ofere mijloacele necesare procesului de sortare și reciclare.
„Am crescut, în ultimii ani de zile, de la 2 la sută la 14,5 la sută. În ultimii trei ani de zile, rata a rămas constantă la 14,5 la sută. De asta și facem atâtea campanii, de asta încercăm să îi facem pe cetățeni să înțeleagă, pentru a crește numărul de colectare selectivă. Toate campaniile de formare vor da roade în următorii ani. Anual, noi ridicăm peste 120 de mii de tone de deșeuri”, a transmis Cătălin Neculau, directorul Salubris SA.
Ieșenii distrug materialul reciclabil
În acest moment reușim să colectăm corespunzător doar sticla în proporție de 98 la sută. Când vine vorba despre celelalte tipuri de deșeuri, lucrurile nu stau atât de bine. Oamenii aruncă materialele biodegradabile împreună cu celelalte tipuri de gunoaie și le contaminează. De exemplu, cartonul și hârtia devin inutilizabile din cauza contaminării și nu mai pot fi reciclate.
„Singurul deșeu pe care ieșenii reușesc să-l colecteze corespunzător, aici vorbim și de cei care locuiesc la casă, și de cei care locuiesc la bloc, este deșeul din sticlă. Rata de colectare în cazul deșeurilor din sticlă este de aproape de 98 la sută, deoarece containerele sunt prevăzute doar pentru sticle, astfel că nu le pot contamina cu un alt tip de gunoi. Cel mai contaminat deșeu pe care noi îl colectăm separat este cel din carton și hârtie, care sunt depozitate în containerele albastre. Celor care colectează separat le mulțumesc, fac o treabă bună, însă sunt cetățeni care nu înțeleg că peste acele cartoane nu trebuie aruncate alte gunoaie”, mai adaugă Cătălin Neculau.
Rata de colectare separată în municipiul Iași rămâne sub media europeană, iar în ultimii trei ani a stagnat la doar 14,5 la sută.
care nu înțeleg că peste acele cartoane nu trebuie”, mai adaugă Cătălin Neculau. nu trebuie CE?
„colectare” ? bravo!!!
lasa ca selecteaza „ramatorii” si pentru noi. asa mai deschid usile alea la bene si rascolesc ca porcii de parca ar gasi ceva de valoare. bine ca ma taxeaza pe mine ca locatar cu 22 lei pe luna pentru salubritate. pe „ramatori” cine-i taxeaza?
Foarte bine! Colectarea separată nu face decât să îngroașe conturile bancare ale unora și îndulcește domnul de noapte al celor care cred că așa vor salva planeta. S-au întâlnit hoții cu prostii 🙂