Local

Petardele se vând pe sub mână în piețele din Iași! Afacere ilegală, dar bănoasă, în preajma sărbătorilor. Când apar polițiștii, vânzătorii fug ca potârnichile – FOTO

Publicat: 24 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Petardele se vând pe sub mână în piețele din Iași Afacere ilegală dar bănoasă în preajma sărbătorilor. Când apar polițiștii vânzătorii fug ca potârnichile - FOTO
În piețele din Iași, petardele se comercializează pe la colțuri, în schimb trebuie să știi pe cine să întrebi pentru a putea cumpăra un pachet

Comercianții de petarde împânzesc piețele din Iași în prag de sărbători. În schimb, pe cât sunt de mulți, pe atât de greu este de a intra în contact cu ei. Față de anii precedenți, când piețarii șopteau discret că vând țigări, petarde sau aur, acum aceștia se lasă căutați de clienți

Din ce în ce mai mulți „piețari” au început să comercializeze petarde, pe lângă țigări și aur. Astfel de materiale pirotehnice ilegale sunt la mare căutare în perioada sărbătorilor de iarnă. În schimb, față de alți ani, în care piețarii întrebau în șoaptă „Tigări, petarde, aur?”, acum aceștia stau ascunși. Reporterii „BZI” au cercetat piețele Nicolina și Alexandru cel Bun pentru a afla concret pe unde se vând astfel de materiale pirotehnice și ce prețuri au. În Piața Alexandru, reporterii „BZI” au întrebat mai mulți piețari dacă au de vânzare petarde sau dacă cunosc pe cineva care vinde astfel de materiale pirotehnice. La a treia tarabă, reporterii „BZI” au fost direcționați către un bărbat îmbrăcat într-o geacă lungă, neagră, care stătea ferit de ochii lumii, ascuns în spatele unei tarabe pline cu crengi de brad și de vâsc. Bărbatul avea „marfa” ascunsă în geacă.

„Bețe cu 20 de focuri la 10 lei sau petarde mici la 5 lei pachetul”, a spus comerciantul din piața Alexandru.

În general, oamenii s-au ferit să ofere informații despre cei care comercializează sau dețin astfel de materiale pirotehnice. La începutul anului, un bărbat din Vaslui a fost rupt în bătaie deoarece îl deranja sunetul petardelor.

În piața Nicolina, petardele se vând printre brazi sau în spatele blocurilor

Odată ajunși în Piața Nicolina, reporterii „BZI” au început să întrebe din tarabă în tarabă dacă vinde cineva petarde în piață. Abia spre ultima tarabă, la poarta dinspre Kaufland, un piețar le-a zis reporterilor „BZI” că, dacă vor să cumpere petarde, trebuie să vorbească cu o femeie îmbrăcată în verde care vindea brazi chiar la poartă. Odată ce reporterii au luat legătura cu femeia îmbrăcată în verde, aceasta i-a redirecționat către soțul ei, care cunoștea mai bine „marfa” și prețurile. Retras într-un colț, bărbatul și-a prezentat oferta.

„Ce vrei să iei? Avem de toate, petarde mici la 4 lei cutia, cu două sau 3 focuri la 40 de lei 300 de bucăți, torțe colorate la 10 lei bucata, FP-3, baterii cu 50 focuri și cam atât am, e cam greu acum să le aduc. Deci, ce să îți dau? Să știi că dacă iei mai multe, îți fac reducere și te sfătuiesc să cumperi acum, că după ai să vezi că se scumpesc. După Crăciun se fac dublu la preț”, a spus comerciantul în discuția cu reporterii „BZI”.

Câtiva pași mai încolo, reporterii au fost abordați de către un comerciant care vindea petarde în spatele blocurilor de lângă piața Nicolina.

„Am baterii din alea mari la 100 de focuri, zici că ești la spectacol când aprinzi una din aia, e 1.000 de lei o bucată”, a spus al doilea comerciant de petarde din piața Nicolina.

Poliția a început controale prin piețe

Comerțul cu produse pirotehnice de tipul petardelor este ilegal în România. Oricine comercializează, deține sau utilizează astfel de produse pirotehnice fără autorizație riscă întocmirea unui dosar penal. Poliția locală a început controalele în piețele din Iași încă de la începutul lunii noiembrie, însă le este greu să îi identifice pe comercianți, deoarece aceștia se feresc de oamenii legii.

„Am început controalele prin piețele din Iași încă de la începutul lunii noiembrie. Însă, ne este foarte greu să identificăm persoanele care comercializează petarde, deoarece acestea fug atunci când văd polițiștii. Oricum, orice persoană care comercializează, deține sau folosește astfel de materiale pirotehnice fără autorizație și este identificată de către poliție i se va întocmi dosar penal conform legii 61”, a declarat Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Adauga un comentariu