Coronavirus

Petro Poroşenko, fostul preşedinte ucrainean, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus

Publicat: 29 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Petro Poroşenko fostul preşedinte ucrainean a fost testat pozitiv cu noul coronavirus
Petro Poroşenko

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a anunţat, marţi, că a fost diagnosticat ca fiind infectat cu noul coronavirus, informează cotidianul Le Figaro.

„Am primit rezultat pozitiv la un test pentru depistarea coronavirusului”, a transmis, prin Twitter, Petro Poroşenko. Fostul preşedinte al Ucrainei, în vârstă de 55 de ani, a anunţat că se va îngriji la domiciliu. Petro Poroşenko, care suferă de diabet, a fost nevoit să îşi anuleze deplasările electorale prevăzute în cadrul campaniei pentru alegerile locale din 25 octombrie.

Numărul cazurilor de coronavirus este în creştere în Ucraina, ajungând la aproximativ 3.000 pe zi. Până în prezent, în Ucraina s-au înregistrat 204.000 de cazuri de coronavirus şi 3.627 de decese.

Didier Raoult: ”Virusul suferă mutații și este mai puțin periculos decât în primăvară. Este o altă boală!

Într-un clip video distribuit pe contul de YouTube al Institutului de boli infectioase (IHU) din Marsilia, Didier Raoult, directorul instituției, își reafirmă comentariile făcute săptămâna trecută în fața comisiei de anchetă a Senatului, și anume că noul coronavirus a suferit mutații și este mai puțin periculos decât în ​​primăvară.

”Există o creștere a cazurilor diagnosticate, fără a crește rata mortalității. Epidemia actuală nu are nimic de-a face cu cea din luna martie-aprilie, este o altă boală!”, spune epidemiologul francez, citat de Le Figaro.

În susținerea celor afirmare savantul francez aduce datele statistice înregistrate în spitalele din Marsilia, care, comparate în perioadele ianuarie-mai și mai-septembrie, indică faptul că la același număr de pacienți infectați, procentul de decese și de internări la Terapie Intensivă este mult mai mic acum decât în primăvară.

Un articol recent publicat de prestigioasa platformă The Lancet, indică, la rândul său, faptul că că este posibil ca virusul să fi suferit o mutație care l-a făcut să piardă o parte dintr-o gena; același lucru s-a întâmplat și cu SARS, în 2002, care a pierdut severitatea infectării iar răspunsul inflamator a scăzut.

Afirmațiile lui Raoul nu sunt deloc împărtășite de alți medici. Bruno Megarbane, șeful unității de Terapie Intensivă a spitalului Lariboisière: ”Nu aș spune că este o altă boală, dar posibil o boală cu profil epidemic modificat, datorită măsurilor de prevenție care au fost luate pentru a preveni contaminarea”.

Profesorul Didier Raoult, promotorul hidroxiclorochinei, vizat de o plângere la Ordinul medicilor din Franţa

Stirea nu a fost făcută publică decât acum de ziarul Le Figaro dar ea datează din luna iunie. Atunci, Societatea de patologie infecţioasă de limbă franceză (SPILF) a depus o plângere contra controversatului profesor Didier Raoult, promotorul utilizării hidroxiclorochinei în tratarea bolnavilor de Covid-19. Plângerea contra mediaticului profesor de medicină din Marsilia fost depusă la Ordinul medicilor. Sancţiunile variază de la un simplu avertisment la radierea definitivă din Ordinul medicilor.

Societatea de patologie infecţioasă, care reuneşte peste 500 de specialişti în boli infecţioase, îi reproşează profesorului microbiolog Didier Raoult că ar fi încălcat 9 articole din codul de deontologie medicală. Printre ele, să cităm promovarea unui tratament care nu şi-a demonstrat eficacitatea, difuzarea de informaţii false publicului, grave lipsuri faţă de confraţi, realizarea unor teste clinice ale căror legalitate mai trebuie demonstrată, şamd. Argumentarul pe care l-a putut citi ziaristul de la Figaro se întinde pe nu mai puţin de 6 pagini.

Specialiştii denunţă în primul rând promovarea pe care Raoult a făcut-o de 6 luni încoace – şi o mai face şi azi – hidroxiclorochinei. «Didier Raoult a prescris-o în mod deliberat, adesea asociată cu antibioticul azitromicină, fără ca vreun studiu precis să fii stabilit eficienţa acestui lucru. In plus, prescrierile s-au făcut contrar recomandărilor autorităţilor sanitare» mai notează specialiştii. Trebuie precizat că eficacitatea acestui tratament nu a fost încă demonstrată, contrar a ceea ce spune Didier Raoult iar studiile cele mai serioase tind să arate că el este ineficient. Autorii plângerii reamintesc faptul că «codul deontologic al medicilor le interzice acestora să prezinte drept salutar sau fără pericol remedii iluzorii sau insuficient testate.»

De asemenea, subliniază confraţii lui Raoult, «medicii nu trebuie să facă publice decât date confirmate şi să dea dovadă de prudenţă pentru a evita repercusiunile.spuselor sale.» Ori, medicul din Marsilia a afirmat de mai multe ori că epidemia de Covid s-a terminat. Pe de altă parte, medicii nu au apreciat deloc faptul că cercetătorul marseiez i-a insultat de mai multe ori pe confraţii săi, tratându-i drept „nebuni” sau acuzându-i că-i lasă pe pacienţi să moară. In fine, autorii plângerii îl acuză pe Didier Raoult că nu şi-a realizat testele clinice conform legii, adică a inclus copii şi nu a beneficiat de autorizaţia unui comitet de etică. Dealtfel, Agenţia de securitate a medicamentului, a lansat o anchetă în această privinţă.

Adauga un comentariu