Local

Petru Movilă solicită reevaluarea punctajului IRMC Iași: „Lupta politică ieftină și de cel mai jos nivel nu trebuie să mai aibă loc la Iași“

Publicat: 24 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Petru Movilă solicită reevaluarea punctajului IRMC Iași Lupta politică ieftină și de cel mai jos nivel nu trebuie să mai aibă loc la Iași
Petru Movilă susține reevaluarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară

După ce a fost eliminat de pe lista obiectivelor de investiții pe domeniul medical, finanțate prin PNRR, Consiliul Județean Iași a făcut o evaluare internă a Institutului de Medicină Cardiovasculară (IRMC) Iași. În urma evaluării, incluzând scăderea celor 15 puncte, conform criteriului factorilor de corecție din ghidul de finanțare, s-a ajuns la un punctaj de 72 de puncte. Acest punctaj situează IRMC pe un loc eligibil pentru a obține finanțare. Petru Movilă solicită reevaluarea punctajului IRMC Iași, susținând că toate partidele din Iași trebuie să se unească și să susțină acest proiect în fața Ministerului Sănătății

După ce, săptămâna trecută, cei de la Consiliul Județean Iași, în frunte cu președintele, Costel Alexe, au cerut Ministerului Sănătății și Guvernului României reevaluarea IRMC Iași, city managerul Iașului, Petru Movilă, susține că proiectul trebuie dus până la capăt. El punctează că, dacă acesta nu va fi realizat, IRMC Iași va fi un eșec pentru toată clasa politică a județului Iași.

Petru Movilă solicită reevaluarea IRMC Iași: „IRMC nu este doar responsabilitatea Consiliului Județean Iași, ci și a Ministerului Sănătății“

 colaj foto proiect spital
Ministerul Sănătății a scos Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași din lista proiectelor de investiții finanțate prin PNRR

Președintele PMP Iași și city managerul Iașului, Petru Movilă, susține că proiectul este de o importanță strategică pentru zona Moldovei, dar și pentru toată România, deoarece aici vor veni să se trateze pacienți din toată țara, dar și din afara acesteia.

„După Spitalul Regional de Urgență, IRMC este cel mai mare proiect care se poate realiza la Iași pentru toată regiunea Moldovei. Un proiect absolut necesar care să permită asigurarea asistenței medicale în cardiologie pentru ieșeni, moldoveni și pentru toți românii care doresc să vină să se trateze la Iași. În acest moment, la Institutul de Boli Cardiovasculare vin pacienți din toate regiunile țării, dar și din afara granițelor”, declară Petru Movilă.

Liderul PMP Iași solicită reevaluarea punctajului pentru IRMC pentru a obține finanțare și cere partidelor să se unească pentru a susține acest proiect în fața Ministerului Sănătății și Guvernului României.

„Fără a avea argumente științifice și credibile, Ministerul Sănătății a respins acest proiect. Solicitarea Consiliului Județean Iași, de a reanaliza punctajul, este un demers corect și trebuie să-l susținem toți pentru că nu este un eșec al Consiliului Județean Iași, nu este un eșec al cetățenilor, ci este un eșec al Guvernului României PNL-PSD, pentru că spitalul tratează oameni care votează cu aceste partide.

Lupta politică ieftină și de cel mai jos nivel care se duce la Iași pe această temă nu trebuie să mai aibă loc. PSD trebuie să înțeleagă că neobținerea finanțării pentru acest spital nu este doar responsabilitatea Consiliului Județean, ci este și responsabilitatea Ministerului Sănătății, care este condus de un ministru pesedist. Când eram membru în Comisia de Sănătate, în anul 2020, am repus acest proiect pe lista spitalelor finanțate la Ministerul Sănătății, dar nu m-am gândit niciodată că va ajunge să fie respins.

Deci soluția este ca toți membrii Consiliului Județean Iași, în frunte cu Maricel Popa, Alexandru Murariu și Costel Alexe, dar și toți parlamentarii de Iași, să se unească să obțină finanțare pentru acest spital“, a mai declarat Petru Movilă.

Consiliul Județean Iași a solicitat reevaluarea punctajului IRMC

sedinta Consiliul Judetean
Consiliul Județan Iași, în frunte cu Costel Alexe, a depus o contestație pentru reevaluarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară

Pe data de 20 ianuarie 2023, Consiliul Județean Iași a transmis Ministerului Sănătății contestația privind lista de investiții finanțate prin PNRR, pe Componenta 12 – Sănătate.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a declarat că nu va renunța la acest proiect, deoarece este vital pentru zona Moldovei, inclusiv pentru cetățenii români din Republica Moldova.

„Iașul merită să aibă un Spital al Inimii și am atras atenția în nenumărate rânduri asupra urgenței și necesității acestui institut, nu doar pentru județul nostru, ci pentru întreaga regiune a Moldovei, inclusiv pentru cetățenii români din Republica Moldova.

Nu vom renunța la acest spital vital pentru sănătatea ieșenilor, indiferent de greutatea piedicilor pe care le întâlnim pe traseu. Statul român este obligat să prioritizeze cu adevărat investițiile din Sănătate și să repare nedreptatea pe care Iașul și Moldova o trăiesc de ani de zile”, a spus Costel Alexe.

Așadar, indiferent dacă IRMC va fi realizat sau nu, Moldova va fi întotdeauna la coada clasamentului în ceea ce privește investițiile. Deciziile pe care le ia Guvernul României afectează dezvoltarea economică a țării, iar Petru Movilă solicită reevaluarea punctajului IRMC Iași, mai ales că cetățenii din regiunea Moldovei sunt încă o dată uitați de politicienii ajunși în fruntea statului român. Demersul aleșilor locali este unul just pentru reevaluarea punctajului Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară.

Comments are closed.

Adauga un comentariu