Economic Local

Piața chiriilor din Iași a explodat! Cât plătesc studenții pentru o cameră. Specialist: „În 5 minute de la eliberarea apartamentului se închiriază din nou”

Publicat: 18 aug. 2023
_____ Vizualizări 10 Comentarii
Piața chiriilor din Iași a explodat Cât plătesc studenții pentru o cameră. Specialist În 5 minute de la eliberarea apartamentului se închiriază din nou
Studenții au venit mai devreme pentru a închiria apartamentele din Iași

Piața chiriilor din Iași a explodat în această perioadă. Specialiștii în imobiliare susțin că, anul acesta, studenții au închiriat apartamentele din luna iunie, de aceea mai sunt puține oferte. Prețurile sunt cuprinse între 250 și 600 de euro lunar

Studenții au venit în Iași din lunile iunie să închirieze apartamentele unde vor locui pe perioada studiilor. Dacă, în anii trecuți, luna august era dedicată acestui segment de clienți, acum, aceștia au venit din timp pentru a fi siguri că nu rămân fără apartament. Specialiștii în imobiliare susțin că cererea este mare, dar oferta insuficientă.

„Cererea pentru închirieri este foarte mare. Nu sunt apartamente suficiente pentru a acoperi cererea. Studenții au început să închirieze apartamentele chiar din lunile iunie, iulie, ceva neobișnuit pentru noi, pentru că în august se întâmpla acest lucru în anii trecuți. Clienții au preferat să închirieze apartamentele și chiar să le lase goale până în septembrie, octombrie, când vin în Iași pentru studii. Ca modele de apartamente pe care le caută sunt cele mari, cu multe camere, pentru că studenții se cuplează la o cameră, două sau 3 camere. Stau la comun și preferă să plătească pe cameră.

În anii pandemiei au făcut cursurile online, atunci, apartamentele au stat goale, acum, situația e exact invers, vor să vină mai repede în Iași. Cererea este foarte mare și nu mai găsim apartamente la închiriat. De exemplu, dacă un apartament se eliberează acum, în 5 minute va fi din nou ocupat. Așa de mare e cererea pentru închirieri apartamente”, susține Costin Frij, specialist în imobiliare din Iași.

Piața chiriilor din Iași a explodat în ultima perioadă

Prețurile sunt cuprinse între 250 și 600 de euro lunar, în funcție de zonă. Studenții au închiriat apartamentele în toate zonele din Iași. Ca în fiecare an, cei străini aleg zona centrală.

„Un apartament cu 3 camere, în Păcurari, s-a închiriat cu 380-400 de euro pe lună. Pe bulevardul Independenței, un apartament cu 3 camere se închiriază cu 600 de euro, unul cu o cameră, 250 de euro, iar în Lunca Cetățuii, cu două camere se închiriază cu 350 de euro. Cam aceleași prețuri sunt și în zona Tătărași sau Podu Roș-Cantemir”, mai spune Costin Frij.

Prețurile au crescut ușor față de anul precedent, însă chiar și așa se închiriază apartamentele.

„Nu contează prețul. Tot ce contează pentru ei este să găsească un apartament cu condiții bune cât mai repede”, mai spune specialistul în imobiliare.

Au crescut ușor prețurile la închirieri și vânzări imobile din Iași

În ceea ce privește situația pieței imobiliare din Iași, comparativ cu începutul anului 2023, când exista un blocaj, lucrurile stau mai bine.

„Prețurile au mai crescut și la închirieri, dar și la vânzări. Dacă se va aproba TVA mai mare, de la 5 la 9 la sută, probabil vor mai crește prețurile. Pe Iași avem cerere pentru apartamente mici, cele care sunt la vânzare, dar nu mai este oferta atât de mare.

Acum se fac tranzacții cu 30 la sută mai mult față de începutul anului, când se blocase piața imobiliară, și cu 15 la sută mai puțin față de anul trecut, în aceeași perioadă. Acum suntem într-o creștere destul de mare. Media pe Iași este de 1.500-1.600 de euro metrul pătrat. În zonele limitrofe, prețul e de 1.100-1.200 de euro metrul pătrat și 1.700, chiar 2.000 de euro metrul pătrat în zona centrală. De anul trecut au tot crescut prețurile din cauza inflației, prețului la materialele de construcții.

Apartamentele și casele la prețurile corecte de pe piață se vând. Proprietarii care speculează nu vând pentru că, acum, clienții au început să fie mai atenți când vine vorba de achiziția sau închirierea unui imobil”, mai spune Costin Frij, specialist în imobiliare.

Piața chiriilor din Iași a explodat și trendul se va menține până la finalul lunii august, potrivit specialiștilor.

Comentarii
  • Nu cred! E plin de inchirieri…Blocuri, noi, blocuri vechi……Plin…Chiriile au scazut din cauza ca oferta e mare si cererea e mica…. Articol comandat de o firma imobiliara pentru a-si castiga comisionul.

  • Costin Frij, specialist în imobiliare din Iasi si mare mincinos! 5 minute se da :))))))))) ba cine e prost sa creada asta

  • Minciuni de agent imobiliar. Nu ii mai crede nimeni. Niste șarlatani cu pretenții de oameni de afaceri, care trăiesc sugând din munca și banii altora.

  • In acelasi timp, in ziar este un alt articol care ne spune ca Iasul este in topul judetelor cu somaj mare. De unde plm sa creasca preturile la chirii?!

  • Piata chiriilor „a explodat” doar în capul agenților imobiliari. De disperați ca nu mai vând nimic,plătesc articole capcana. De 2 săptămâni tot vorbesc despre asta! Niște jeguri care se cred inteligente.

  • Iar vin astia cu reclamele lor de 3 lei, poate mai agata pe cineva? Ce s-a marit vere? Au crescut preturile la materialele de constructie, au crescut si preturile la apartamentele din blocurile vechi. De ce, domnule agent? Pai, a crescut pretul la materiale. Baaaa, blocul e din 85. Da, dar asa e piata. Acu mai au si tupeul sa spuna ca suprafata totala = suprafata utila. Si la apartamente cu balcoane de 15mp, ei vor 1400 euro/mp x 15mp = 21000 de euro. Adica iti iei balcon cu 21000, cand o garsoniera este 35-40000. Asta ca sa intelegeti ce rupti de realitate si hapsani sunt acesti „agenti imobiliari”. Ei nu sunt decat unii care vor sa juleasca cateva mii/zeci de mii de euro de la niste oameni bine intentionati. Atat. Niste paraziti.

Adauga un comentariu