Economic Local

Piața imobiliară din Iași, afectată de impozitele mai mari. Clienții nu mai caută locuințe. Costin Frij: „Sunt deja clienți care spun că nu mai cumpără”

Publicat: 04 ian. 2023
_____ Vizualizări 10 Comentarii
Piața imobiliară din Iași afectată de impozitele mai mari. Clienții nu mai caută locuințe. Costin Frij Sunt deja clienți care spun că nu mai cumpără
Piața imobliară este afectată de impozitele mărite

Piața imobiliară din Iași este afectată de impozitele și taxele mai mari din acest an. Specialiștii din domeniul imobiliar susțin că au fost anunțați de clienți că nu vor să mai cumpere locuințe. Impozitele pe proprietate au crescut cu 50 la sută

Clienții nu mai cumpără locuințe din cauza creșterii taxelor și impozitelor. Specialiștii în imobiliare din Iași susțin că modificările de anul acesta, privind taxele și impozitele, au determinat potențialii clienți să renunțe la achiziția unor case sau apartamente. Astfel, impozitele pe proprietate au crescut cu 50 la sută și s-a modificat regimul de aplicare a cotei reduse de TVA de 5 la sută la cumpărarea unei locuințe noi.

Plafonul valoric maxim prevăzut pentru livrarea de locuințe către persoane fizice a scăzut de la 700.000 de lei, fără TVA, la 600.000 de lei, fără TVA. De asemenea, o singură locuință poate fi cumpărată, cu TVA redus de 5 la sută, de către o persoană fizică, individual sau în comun cu altă persoană fizică sau cu mai multe persoane fizice.

„Sunt deja clienți care spun că nu mai cumpără. Mai mult de atât, dacă cumperi o locuință mai mare de 120 de metri plătești impozit de 19 la sută. Nu mai este 5 la sută. Valoarea locuinței nu trebuie să depășească 120.000 de euro. IRCC-ul se duce mai sus, clienții care aveau cumpărat cu credit nu se mai încadrează. Avem ceva clienți veniți din afară, care ar vrea să cumpere, dar și aceștia sunt nehotărâți. Alți clienți nu ne mai sună deloc sau ne sună să ne spună că nu mai vor să cumpere”, susține Costin Frij, consilier în imobiliare.

Piața imobiliară din Iași se schimbă din cauza creșterii impozitelor

Alte creșteri de taxe sunt în cazul celor care au apartamentele închiriate. Proprietarii care obțin venituri din închirierea locuințelor, altele decât cele în scop turistic, vor plăti impozitul de 10 la sută pe venit la valoarea întreagă a chiriei.

„În cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, altele decât veniturile din arendă și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, venitul brut reprezintă venitul impozabil”, prevede art. 43 al O.G. 16/2022.

Astfel, proprietarii pierd acea deducere de 40 la sută, care se scădea din suma impozitului. La o chirie lunară de 1.000 de lei, impozitul pe venit crește de la 60 de lei la 100 de lei pe lună din 2023.

„Proprietarii închiriază apartamentele. Aici nu sunt probleme. Au apărut probleme la vânzarea locuințelor. Oamenii sunt reticenți. Erau în așteptare anul trecut, dar de când au văzut toate aceste schimbări încă mai așteaptă. De credite nici nu mai este vorba, pentru că cererea scăzuse de anul trecut”, a spus Lavinia Popa, consilier în imobiliare.

Piața chiriilor din Iași a explodat în anul 2022.

Modificări în domeniul construcțiilor din anul 2023

Salariul minim în construcții a crescut de la 3.000 la 4.000 de lei, începând cu ianuarie 2023. Astfel, angajatul primește un salariu net de 3.150 de lei, iar firma suportă un salariu complet de 4.013 lei. Practic, firmele de construcții suportă o creștere de peste 30 la sută a costurilor salariale, după ce a crescut salariul minim pe economie în acest domeniu.

Salariul minim brut aplicat în celelalte domenii de activitate a crescut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. Alte modificări de anul acesta sunt cele din domeniul HoReCa. TVA-ul la restaurante și catering a crescut de la 5 la 9 la sută. O altă modificare vizează trecerea bacșișului de la restaurant pe nota de plată și pe bonul fiscal. Astfel, operatorii economici au obligația de a înmâna clienților note de plată, unde aceștia vor putea alege ce bacșiș vor lăsa, între 0 și 15 la sută.

Pe de altă parte, piața imobiliară din Iași a înregistrat schimbări, începând cu anul 2020.

Comentarii
  • Cauza nu sunt impozitele, ci adaosurile exagerate practicate de asa zisii dezvoltatori imobiliari. Metrul patrat construit ajunge la 500-600 euro, daca este executat corect. Ei il vand la pret dublu. Daca l-ar vinde cu un adaos de 10% (cam 700 euro/mp util) si nu de 100%, s-ar gasi imediat cumparatori.

  • La ce scoruri au apartamentele și casele la ora actuala, cine sa mai cumpere. Bătaie de joc, scoruri la fel ca în București și mai scump decât în străinătate în multe cazuri. Și toti caută profitul cat mai mare vânzând cocioabe sau imobile făcute prost la preț de „lux”.

  • TVA nu este impozit. Agenții ăștia nu știu nimic, TVA de 19% în loc de 5% nu înseamnă creștere de 50%. E haos total în capul lor. Piața se va curăța de habarniști. Vine criza!

  • 700 euro m.p. construit, dar mulți vând cu 1500 chiar și 3000 euro.
    Se mai adaugă, cel mult, 300 euro, iar prețul normal este de maxim 1200 euro, cu beneficiul vânzătorului, pentru un imobil construit corect. Dacă se doresc chestii mai bine realizate se poate urca până la 1500 euro, maxim. Dar de aici și până la 2200, 2500 și chiar 3000 euro m.p. cum tot văd prin anunțuri, chiar este nesimțire curată. Și nu mai scriu că cei care solicită 1200-1500 euro m.p., solicită pe niște construcții realizate prost.
    Dar s-au aruncat și la „beneficii” multe: șpagă mare, diverse alte chestiuni care ridică prețul.
    Și astfel au ajuns să coste cât nu merită.
    Noroc au avut până acum pentru că s-au găsit naivi să cumpere niste structuri făcute aiurea.
    Pe langa lipsa de: cultură, bun-simț, educație financiară și educație juridică, chiar este clar că lipsește și simțul ridicolului la mulți cumpărători de betoane.

  • Profitul obisnuit intr-o afacere este de o singura cifra, deci maxim maximorum 10%. 300 euro la 700 euro – cum zici tu ca ar fi acceptabil – nu mai e profit, e escrocherie. Iar 1500 euro pe mp e jaf curat.

    Ai mare dreptate cand spui ca naivitatea si inconstienta cumparatorilor este combustibilul care intretine explozia preturilor. Dezvoltatorii imobiliari au o vorba : apa, aerul si fraerul. Ideea find ca acestea trei se gasesc din abundenta in natura.

  • da, escrocherie…. comisioane de 100% la inchirieri…. In alte tari comisioanele sunt de 10%………………………. ..

Adauga un comentariu