Local

Picnic cu deșeuri și tradiții precreștine cu anvelope uzate. Garda de Mediu Iași a organizat acțiuni tematice pentru verificarea respectării prevederilor Legii Picnicului – FOTO

Publicat: 02 mai 2021
Au fost desfășurate acțiuni pentru descurajarea și împiedicarea acestor practici ilegale și puternic dăunătoare mediului și sănătății, numite de către unii localnici "tradiții de Înviere", uneori rădăcinile acestora fiind plasate în istorie cu mult înainte de inventarea anvelopei din cauciuc.

Garda de Mediu Iași a anunțat, pe o rețea de socializare, că au fost organizate acțiuni tematice comune cu Poliția, pentru verificarea respectării prevederilor Legii Picnicului, L 54/2012, cu ocazia sărbătorilor Pascale și a zilei de 1 Mai.

„Cu ocazia sărbătorilor Pascale și a zilei de 1 Mai au fost organizate acțiuni tematice comune cu Poliția, pentru verificarea respectării prevederilor Legii Picnicului, L 54/2012.

Au fost verificate, prin sondaj, zone special amenajate, zone indicate precum și zone consacrate de afluență publică.

În anumite zone s-a constatat existența unor structuri tip rug realizate din deșeuri de anvelope uzate, instrumente de tip făclie și anvelope prevăzute cu mâner din lemn și legătură de 2 metri din sârmă, pregătite pentru a fi aprinse și manipulate în Noaptea de Înviere.

Au fost desfășurate acțiuni pentru descurajarea și împiedicarea acestor practici ilegale și puternic dăunătoare mediului și sănătății, numite de către unii localnici „tradiții de Înviere”, uneori rădăcinile acestora fiind plasate în istorie cu mult înainte de inventarea anvelopei din cauciuc.

Au fost contactate autoritățile publice locale, care sunt responsabile pentru eliminarea în siguranță și în condiții de legalitate a acestor depozitări de deșeuri găsite pe domeniul public al unității administrativ-teritoriale, pentru proveniența cărora nu au fost identificați autorii.

Au fost depistate în trafic și oprite două autoutilitare tip camionetă care transportau încărcături de deșeuri de anvelope către locurile descrise mai sus, pentru care nu au putut prezenta documentele de transport prevăzute de lege. Pentru această faptă, cei doi făptuitori au fost sancționați cu **amendă în cuantum de 30000 lei fiecare și sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor folosite la săvârșirea contravenției**.

Timpul rămas până la căderea serii fiind insuficient pentru eliminarea completă a deșeurilor, a fost transmis către locuitori mesajul privind ilegalitatea și interzicerea acestor activități, prin intermediul reprezentanților administrației publice locale și a reprezentanților clerului, și a fost asigurată supravegherea amplasamentelor până târziu în noapte, pentru a preîntâmpina incendierea deșeurilor. A existat totuși, într-una dintre comune, și un caz în care administrația publică locală a dat dovadă de iresponsabilitate și lipsă de reacție, iar până la sosirea echipajului mixt pe un amplasament fuseseră deja incendiate o parte dintre anvelopele adunate, iar unele anvelope aprinse fuseseră lansate pe versant, aprinzând și vegetația, iar făptuitorii nu au putut fi identificați până la această oră.

Acțiunea nu ar fi avut succes fără cooperarea și sprijinul neprețuit al Poliției Române. Și pe această cale dorim să mulțumim Inspectoratului de Poliție Județean Iași și personal polițiștilor implicați.
Vă dorim Sărbători liniștite!”, a transmis Garda de Mediu Iași pe Facebook.

_Picnic cu deșeuri și tradiții precreștine cu anvelope uzate_

Cu ocazia sărbătorilor Pascale și a zilei de 1 Mai au…

Publicată de Garda de Mediu Iași pe Duminică, 2 mai 2021

 

Comentarii
  • Imi si imaginez „precrestinii” cum adunau ei acum cateva mii de ani anvelopele de la masini si le ardeau – o minune nu alta. Spuneti-o pe fata .. suntem un neam prost si tinut captiv in prostie de barbosii auriti din motive strict financiare. Urmariti in trafic specimenele cu 30 de cruciulite pe bordul rablelor .. aia sunt cei mai agresivi .. cei mai cocalari .. si sunt primii care parcheaza pe locurile pentru persoane cu handicap. Aia tot „precrestini” sunt?

Adauga un comentariu