Local

Pictorul ieșean Constantin Tofan va prezenta 150 de lucrări în expoziția „Glose Retrospective” – GALERIE FOTO

Publicat: 28 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pictorul ieșean Constantin Tofan va prezenta 150 de lucrări în expoziția Glose Retrospective - GALERIE FOTO
În ziua de 9 mai 2023, începând cu ora 17.00, în sala de expoziții a Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu”, din Bacău, va fi expoziția de pictură „Glose Retrospective”a artistului ieșean Constantin Tofan

Pictorul ieșean Constantin Tofan pregătește o expoziție retrospectivă care va avea vernisajul pe 9 mai 2023, începând cu ora 17.00, în sala de expoziții a Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu” din Bacău

Constantin Tofan are 71 de ani și este autor al nenumărate expoziții de artă pe care le-a prezentat atât în țară, cât și în străinătate. El este pictorul prolific, cel care nu așteaptă să-i vină muza, ci o aduce aproape.

Aproximativ 150 de lucrări ale pictorului ieșean Constantin Tofan vor fi expuse în sala „George Apostu”: „Cei care doresc să vadă ce a făcut un artist o viață întreagă au ocazia”

o poză cu pictura artistului Constantin Tofan
Expoziția „Glose Retrospective” cuprinde aproximativ 150 de portrete, peisaje, naturi statice și lucrări abstracte

Expoziția intitulată „Glose Retrospective” cuprinde aproximativ 150 de portrete, peisaje, naturi statice și lucrări abstracte, transpuse prin bucuria și forța creației. Vor fi expuse diferite lucrări încă din perioada studenției artistului Constantin Tofan, de la prima sa expoziție, până la ultima.

„Această expoziție va cuprinde lucrări din diferite perioade din creația mea, în tehnici diferite, pictură și grafică. Sala «George Apostu» din Bacău este foarte mare și vor încăpea în jur de 150 de lucrări. Am făcut deja o selecție a lucrărilor, iar din acea selecție apare și un album de artă care se va numit tot «Glose Retrospective», așa cum se numește și expoziția.

La expoziție vor apărea lucrări din diferite perioade, încă din studenție, de la prima mea expoziție, de la Cupolă, până la ultima expoziție. Cei care doresc să vadă ce a făcut un artist o viață întreagă au ocazia”, mărturisește Constantin Tofan, pictorul ieșean.

„Glose Retrospective” cuprinde și o serie de nuduri în desen

o poză cu pictura artistului Constantin Tofan
„Glose Retrospective” cuprinde și o serie de nuduri în desen

Arta nudului a fost prezentă încă de la cele mai vechi desene ale omului. Este o temă care a fascinat artiștii de-a lungul secolelor și care continuă să fie explorată și în zilele noastre.

Artiștii care creează nuduri în desen sunt, de obicei, cei care își doresc să exploreze forma umană și să o reprezinte într-un mod cât mai autentic și expresiv posibil. Constantin Tofan caută să surprindă frumusețea și diversitatea corpului uman, încercând să redea nu doar aspectul său fizic, ci și emoțiile, stările interioare pe care aceste forme le pot sugera.

„Nudul pentru noi, artiștii, a fost întotdeauna o provocare. La facultate, din anul doi, se puneau în poză nuduri. Complet goale, atât femeile, cât și bărbații. Am făcut, de-a lungul anului, foarte multe nuduri în desen. După facultate am început să fac mai mult nuduri imaginare, pornind de la ideea de nud, cu deformări, adăugiri, păstrez nudul ca idee, dar fac anumite schimbări care se pot observa în lucrările mele”, adaugă Constantin Tofan, pictorul ieșean.

Constantin Tofan este și profesor universitar și predă în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design, secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, fiind iubit de către studenți. Persoanele care doresc să îl cunoască cu adevărat pe pictorul ieșean Constantin Tofan, ce are o creație artistică impresionantă, sunt așteptate la expoziția „Glose Retrospective”.

Adauga un comentariu