Economic Local

Piețele din Iași, verificate de DSVSA. Director: ”Prevenim toxiinfecțiile alimentare”

Publicat: 08 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Piețele din Iași verificate de DSVSA. Director Prevenim toxiinfecțiile alimentare
Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași, susține că vor fi controlate piețele

Piețele din Iași sunt verificate de Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Specialiștii spun că au intensificat controalele premergătoare sărbătorilor pascale pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

Medicii sanitar veterinari din Iași au intensificat controalele premergătoare sărbătorilor pascale, în această perioadă fiind verificate piețele din Iași. Potrivit lui Gabriel Ciobanu, directorul Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, medicii veterinari asigură permanența în piețe.

”Producătorii locali care vor veni să își vândă produsele în piețe… nu se va intra decât cu documentul de înregistrare emis de DSVSA Iași. De asemenea, trebuie să prezinte și fișa de sănătate a animalului, emisă de medicul veterinar din localitatea de unde provine crescătorul. Medicul veterinar asigură permanența în piață, în Iași fiind în fiecare piață un medic care a afișat numărul de telefon. În piața din Dacia s-a amenajat un centru de sacrificare temporar. Acolo se sacrifică mielul, medicul veterinar pune ștampila ovală, pleci cu mielul acasă. În celelalte piețe din Iași: Nicolina, Alexandru, Hala Centrală au aviz pentru comercializarea cărnii de miel în cadrul pieței. Producătorii vin în aceste piețe cu carnea deja abatorizată și o expun în spațiile închise, cu aer condiționat”, spune Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Cererea pentru achiziția de miei, din piețele din Iași, va crește în Săptămâna Mare

Specialistul susține că pot fi cumpărați mieii și de la stânele din Iași, însă în anumite condiții, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare. De asemenea DSVSA a intensificat controalele premergătoare sărbătorilor pascale.

”În magazinele proprii ai voie să te aprovizionezi și să comercializezi carne de miel numai de la abatoarele autorizate sanitar veterinar. Noi nu avem în județ abator de sacrificare a mieilor pentru că nimeni nu a vrut să investească într-un abator. Cu o săptămână înainte de Paște vor fi solicitări mai multe din partea consumatorilor. Pentru cei care vor să cumpere de la fermă, de la stână, se va sacrifica mielul acolo și îl vor cumpăra pe propria răspundere. De aceea, ca sfat, în momentul în care vor să-și cumpere un miel de la stână, să apeleze la medicul veterinar din zona respectivă. Astfel, prevenim toxiinfecțiile alimentare. Medicul îi face un examen imediat înainte și după sacrificarea mielului”, mai spune Gabriel Ciobanu.

Gabriel Ciobanu: ”Examenul trichineloscopic este extrem de important”

Acesta atrage atenția asupra faptului că, în continuare, sunt focare de pestă porcină africană în Iași, izbucnite în gospodării, dar și în restul țării. Din acest motiv, pentru a transporta mieii sau porcii din zonele cu restricții de pestă porcină au nevoie de aviz de la DSVSA Iași.

”Acum se vor sacrifica și porci. Cine vrea să sacrifice porcul sau să cumpere de la gospodar de acasă să apeleze la medicul veterinar și să nu uite de examenul trichineloscopic, care este extrem de important. Dacă se îmbolnăvește consumatorul, riscă să facă trichineloză, care poate duce la deces. Carnea de porc, în acest moment de restricție, nu au voie să o transporte, ci trebuie să o consume doar în familie. Cei care vor să vină cu miei din satele unde se află restricții de pestă porcină africană să anunțe DSVSA Iași, pentru că noi eliberăm avizul în funcție de o analiză de risc. Nu au voie să transporte animale decât controlat”, încheie Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Niciun director de piețe instalat în funcție după Revoluție nu a modernizat piețele din Iași. Producătorii spun că în piețele din Iași e dezastru.

Adauga un comentariu