Calculii renali, cunsocuți drept „pietre la rinichi“, reprezintă o afecțiune medical care duce la nefrolitiaza sau litiaza renală.
Pietrele la rinichi apar ca urmare a acumulării în rinichi a unor cristale provenite din substanțele toxice, deșeurile și unii compuși chimici din sânge. În timp, aceste cristale cresc în volum, putând ajunge de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru.
Eliminarea pietrelor la rinichi se face prin tractul urinar, care este format din rinichi, ureter, vezică și uretră. Marea majoritate a pietrelor la rinichi au dimensiuni foarte mici și nu sunt simțite atunci când sunt eliminate.
Totuși, sunt cazuri când pietrele la rinichi sunt mai mari și pot îngreuna sau chiar bloca fluxul urinar. În asemenea situații, durerile sunt foarte mari, pietrele la rinichi putând provoca inflamații sau infecții ale tractului urinar sau chiar boli ale rinichilor.
Specialiștii susțin că unul din 10 romani suferă de afecțiuni cronice ale rinichilor, iar unul din 20 de oameni are pietre la rinichi la un moment.
Pietre la rinichi: Care sunt cauzele apariției acestora
Pietrele la rinichi se formează atunci când în organism se adună mai mulți compuși chimici care duc la apariția litiazei renale. Cel mai des întâlniți compuși chimici care duc la apariția pietrlor la rinichi sunt calciul, amoniacul, sodiul, acidul uric (un compus rezidual care apare prin descompunerea alimentelor) și cisteina (un aminoacid care ajuta la protectia organismului).
O altă cauză a apariției pietrelor la rinichi este hidratarea insuficientă. Lipsa lichidelor face ca o cantitate mică de urină să fie eliminată. Culoarea închisă a urinei este un semn că nu sunt suficiente fluide în corp. Astfel, mineralele și sărurile din corp se pot depune mai ușor în rinichi și să ducă la formarea calculilor renali.
Oamenii care transpiră foarte mult sunt mai predispuși la apariția pietrelor la rinichi. Un alt factor al apariției acestora este alimentația necorespunzătoare. Consumul de alimente bazate pe proteine animale, precum carnea de vită, pește, pui sau porc, duce la creșterea nivelului de acizi din corp și din urină. Asta duce ulterior la apariția pietrelor la rinichi formate din acidul uric.
De asemenea, alimentele și băuturile bogate în sodium, precum cartofii prăjiți și produsele fast food, pot duce la apariția calculilor renali.
O altă cauză a apariției pietrelor la rinichi pot fi bolile digestive. Acestea pot determina absorbția redusă a calciului din apă și cresc cantitatea de substanțe minerale ce duc la formarea calculilor renali.
Și alte afecțiuni medicale, precum infecțiile tractului urinar, acidoza tubulară renală, boala Dent sau rinichiul spongios, pot duce la apariția pietrelor la rinichi.
Simptomele apariției pietrelor la rinichi și tratament
La început, apariția pietrelor la rinichi nu dezvoltă niciun simptom. În momentul în care acestea se deplasează produc dureri foarte mari în zona spatelui, a abdomenului și în zona genitală.
În funcție de mărimea pietrelor la rinichi, acestea pot provoca hematurie, adică urinare cu sange, urina devine urât mirositoare și apare senzația de arsură la urinare. Sunt situații în care durerea este însoțită de febră, amețeli și senzația de a urina.
În cazul în care pietrele la rinichi pot fi eliminate pe cale naturală, atunci medical va prescrie analgezice necesare pentru calmarea durerilor și suplimente care ajută la eliminarea acestora.
Aceste sumplimente au rol antiinflamator, antiseptic și antibacterian și ajută la ameliorarea disconfortului ce apare la urinare.