Prima pagină » Titlurile zilei » Pițipoanca de Iași, de la volanul unui BMW, i-a luat la mișto pe polițiștii care au găsit-o cu bolidul parcat pe locurile pentru persoane cu dizabilități: „Scrieți la mențiuni: handicapații să stea acasă” – FOTO

Pițipoanca de Iași, de la volanul unui BMW, i-a luat la mișto pe polițiștii care au găsit-o cu bolidul parcat pe locurile pentru persoane cu dizabilități: „Scrieți la mențiuni: handicapații să stea acasă” – FOTO

25 apr. 2024, 02:00, 39 ,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

O pițipoancă ce a parcat pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități nu a fost de acord cu amenda și a ținut să facă o remarcă răutăcioasă. Polițiștii au vrut să îi acorde amenda maximă femeii

Persoanele cu handicap se confruntă, în fiecare zi, cu tot felul de probleme pe străzile din Iași. De cele mai multe ori, acestea apelează la sprijinul polițiștilor locali. Așa a fost și în cazul unei situații dintr-o parcare din oraș, însă oamenii au rămas stupefiați de ceea ce avea să se întâmple după intervenția forțelor de ordine.

Femeia a parcat pe locul pentru persoane cu dizabilități

O situație semnalată, acum câteva săptămâni, către Poliția Locală l-a șocat pe președintele Asociației Persoanelor cu Handicap (APH) din Iași. O femeie care ocupase ilegal un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap a fost foarte nemulțumită de faptul că a primit amendă. Aceasta a transmis polițiștilor că „handicapații nu au ce căuta în oraș”. Amenzile pentru parcarea pe un loc destinat persoanelor cu handicap sunt între 2.000 și 10.000 de lei.

„Noi desfășurăm tot felul de campanii împreună cu cei de la Poliția Locală, pentru a atrage atenția și celorlalți oameni că și noi conviețuim în același oraș cu ei și avem drepturi. Acum două săptămâni, am mers cu polițiștii locali la parcarea magazinului Dedeman, unde locurile de parcare pentru persoanele cu handicap erau ocupate ilegal. Pe unul dintre ele era un BMW foarte scump, iar după câteva minute a venit o doamnă care era proprietara mașinii. Polițiștii au legitimat-o pe femeie și i-au aplicat o amendă, iar la sfârșit au întrebat-o dacă are ceva de adăugat la procesul-verbal, iar ea a zis că da. Atunci a spus: «Handicapații nu au ce căuta în oraș, să stea acasă».

Efectiv, nu-mi venea să cred ce am auzit. Domnii polițiști au vrut atunci să îi aplice amenda maximă, însă le-am spus că nu e nevoie, deoarece cu siguranță o vor mai prinde cu aceeași faptă prin oraș. Deci pe lângă toate lucrurile cu care ne confruntăm, mai suntem și batjocoriți de unii oameni”, a transmis Bogdan Pitaru, președintele APHR Iași.

În fiecare zi, se confruntă cu aceleași probleme

Ciprian Vizitiu este un bărbat de 39 de ani, care este imobilizat în scaunul cu rotile. Totuși, acest lucru nu îl împiedică să iasă afară, pe străzile din oraș. Problema este că, din cauza unor cetățeni inconștienți, căile de acces rămân blocate de mașinile parcate ilegal.

„Sunt probleme cu care ne confruntăm zi de zi, însă majoritatea țin de educația oamenilor. Pentru un om care se deplasează într-un moped electric sau într-un scaun cu rotile este mult mai dificil să găsească soluții pe stradă. În primul rând, șoferii blochează căile de acces și, efectiv, nu poți să urci pe trotuare. Tu, în situația respectivă, ești pus în fața faptului să mergi pe carosabil. Eu poate mă descurc, sunt mai activ prin oraș și am putere, însă o persoană mai în vârstă ce face? Au fost cazuri în care a trebuit să ocolesc sute de metri ca să pot ajunge unde am nevoie.

De asemenea, unele alveole sunt prea ridicate și nu ai cum să treci. De exemplu, eu ca să trec spre Piața Unirii apelez la un echipaj de la Poliția Locală, ca prin pasaj e imposibil să trec, cobor cu liftul, însă rampele electrice nu funcționează. Mai avem de lucrat mult la infrastructura din oraș și la mentalitatea oamenilor”, povestește Ciprian Vizitiu.

Problema locurilor de parcare pentru persoane cu dizabilități din Iași este tot mai mare.

Comentarii
  • –Care este modul de clasificare pițipoancă–nepițipoancă? Doar videochatistele cu bmw care merg prin oraș ca trenul accelerat fără oprire și nu respectă nici o regulă sunt ,,piți”?

  • Este clar ca doamna respectiva a gresit, a reactionat inadecvat, s-a exprimat nepoliticos. Este vorba pana la urma despre modul cum reactionam la evenimente neplacute. Daaaar….acest articol trebuie sa aiba clar un mesaj educativ. Si autorul articolului trebuie sa stie ca daca vrea sa transmita un mesaj decent societatii trebuie sa nu foloseasca invective, sa se asigure ca a fost inregistrata convorbirea dintre politist si doamna respectiva si ca daca reuseste sa scrie ceva de calitate va fi un exemplu si pentru altii din bransa.

  • Ati vazut om destept sa conduca BMW? Cu siguranta NU

  • John…nume de sclav..ION..ce treabă are marca mașinii cu bunul simt…

  • John-Ion nume de sclav…ce treabă are marca mașinii cu bunul simt…invidia

  • Pițipoancă=idioată cu acte în regulă.

  • Din păcate se întâmplă în toate orașele din România. Veniți la Sibiu, la orice supermarket cu parcare…

  • @Evaluation: daaar…tot nu o sa se f uu ta cu tine oricit de politically correct simp ai fi…nu v-au invatat asta la usere? 🙂

  • ”Piți”, draga, poate vei avea si tu la un moment dat in viata ta…superba, pe cineva drag care se va confrunta cu o dizabilitate (persoana de care sa te si ocupi) si o sa intelegi cat de gresit ai procedat. Daca locurile pentru persoanele cu dizabilitati sunt in mod vizibil marcate, desenate, delimitate, ce nu intelegi in acele mesaje? Drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt stabilite PRIN LEGE. Nici asta nu intelegi? Atunci, cum drak conduci o masina daca nu cunosti reguli minime de circulatie si prevederi legale?

  • Eu sunt de acord! Handicapatii din VS, BT, NT etc sa stea acasa!

  • Pentru John, 6:38…Sunt curioasa, tu conduci un Logan? Ca am inteles ca, oamenii destepti detin Loganuri. Ha, ha, ha…

  • Mda….. singurul cetatean al Romaniei care nu respecta ,,legille” acestei tari este aceasta mademoissele. Toti puliticienii si procurorii mai ales horrorniceanu si justitia si absolut toti cetatenii tarii respecta strict toate legile tarii dar numai aceasta mademoissele a incalcat grav legile tarii junglei fara legi- romania. Interesant, ce curaj??!!

  • Carmen Zeita Lupii

    Toate pruoastele au BMW numa eu mi-am cumparat Audi, ca-s doar o escroaca nu o pruoasta.

  • sulea ospataru

    vorba ceea- daca era in Vest nu mai comenta

  • John, ești cel mai tare. Bienvistii = căruțași frustrați

  • Va rog sa nu mai vb. asa ca maine se arunca , si ramane neinteleasa! E depresata.

  • In tot orasul, persoanele cu dizabilitati sint umilite in ultimul hal. Vedeti rampele de acces care sint realizate cu o inclinatie facuta in batjocura. Mergeti la Lidl, la Kaufland, la Carrefour, la Selgros si Metro si veti vedea un hectar de parcare, dar mirlanimea de inghesuie pe cele 6-7 locuri pt persoanele cu dizabilitati si nimeni nu le zice nimic. Ca sa nu mai vorbesc ca pe Stefan cel mare si in multe zone din oras, persoanele cu dizabilitati nu se pot deplasa pt ca bordurile de la trotuar sint prea inalte, mastile pentru cablurile de pe sol sint inalte si nu se poate trece peste ele. Iar totul culmineaza cu faptul ca primaria amenajeaza parcari publice fara ca locurile de parcare pt persoanele cu dizabilitati sa nu respectete standardul NO51 (Normativ privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap). Sintem o tara de mina a saptea, cu institutii corupte si ineficiente. Toate lumea ride de noi si ne trateaza ca pe o tara corupta si bananiera. Accesibilitatea persoanelor cu dizabilitati este incalcata in primul rindi de autoritati si apoi, la mica distanta, cetatenii. Luati oricare din institutii, biserici si vedet cum este tratata problema accesibilitatii acestor persoane.

  • Faceti un studiu pe Bdul Stefan cel Mare, unde primaria a autorizat tot felul de protectii pentru cabluri. A scris presa indelung despre aceasta situatia. Primarul care se lauda, dar, in fapt, isi bate joc de persoanele cu dizabilitati.
    Apoi, mergeti o o persoana cu handicap ce ar dori sa se roage la Mitropolie. Veti intilni acelasi dispret.

  • Persoane cu dizabilitati se numesc… handicapati santeti voi de la ziar

  • toti flamanzii buni la comentat.. 😉 nu inteleg de ce trebuia scris un articol pe tema asta.. 😉 nu mai zic sa o faceti in vreun fel pe soferita.. 😉 la noi handicapatii NU CONDUC MASINI, e ridicol deja oameni buni.. 😉 si sunt cate 4-5-6 locuri goale.. 😉 de ce.. 😉 nici voi nu stiti.. 😉 sa mi arate mie un handicapat care coboara de la volanu unei masini si nu mai parchez pe alea in viata mea.. 😉 nebuni agitati ce sunteti

  • wai prostalaule, pai pana si asociatia voastra e „Asociației Persoanelor cu Handicap”, da? PERSOANA CU HANDICAP ce esti, handicapatule!

  • In UK parcarea pe locurile persoaneleor cu dizabilitati amenda este numai de £600 aprox. vreo €700. Acolo nu vine politia sa te amendeze iti trimite placinta acasa cu poza si timpul de stationare.

  • Am scris multe propozitii, dar le-am sters. Mi-am dat seama ca degeaba la scriu… cine e om va fi om..cine nu, nu..oricate informatii ar primi

  • 1. Femeia nu are ce cauta la volan
    2. Onor politiei rromane ca a capat in trafic asemenea specimene
    3. Cred ca afirmatia facuta de cocalaritza era de fapt destinata ei, sa faca bine sa o puna si in practica.
    Concluzia: ducetiva la razboi daca vine rusu peste noi. Se merita…????

  • Femeia conduce bărbatul 🫠

    1. De ce nu au ce căuta femeile la volan? Sunt tare curioasă. Vreau o explicație pertinentă.

    2. Cele mai multe accidente ( mai ales alea letale ) sunt cauzate de persoanele de sex masculin.

  • @Anonim 12:19 pm

    Bine zis! Nu-nțeleg de ce la noi nu se pun in practică astfel de legi! Nu vrea statul să mai facă niște bani??

    Prea mulți folosesc telefonul în timp ce conduc, si aproape nimeni nu respectă limitele de viteza.

    Țara lui Papură Vodă 😐 🫤 😑

  • @Ralu , dar pot fi pasageri?

  • @Ralu , dar pot fi pasageri?

  • Vai de capul vostru, v-ati nascut in masina.

    Tre’ sa parcati la 2m de intrare, sa va menajati greutatea. 🐖

  • O golanca, merita amenda de 10.000 Ron!
    O golanca, are prețul de 30 lei ora!
    O golanca care face sex oral la stâlpii de înaltă tensiune!

  • Mwie Locala , grași plătiți din bani publici

  • Mwie Locala , grași plătiți din bani publici

  • GabiDumitrescu

    @John: Din pacate cunosc trei oameni foarte destepti care conduc BMW. Problema e ca pe ei nu ii vezi in trafic, fiindca oamenii semnalizeaza, nu merg cu 120 prin oras, nu parcheaza aiurea. Niste tocilari, mai exact. De fapt doi tocilari si o tocilaritza… care, culmea, nu a facut banii de BMW din video chat! P.S. Dobitocul la volan tot dobitoc e, fie ca are Matiz, fie ca are Bentley. Eu unul ramin la cele doua roti ale mele si nu discriminez. Detest toti conservarii in mod egal. 🙂

  • ! GabiDumitrescu Cand ai sa dai cu capu-n TIR sa te gandesti la noi si la conduita decenta pe sosele (daca mai ai cu ce). Pai tu vorbesti de urat masinile, cand motoristii sunt de sute de ori mai marlani si mai isterici in trafic?…

  • Ralu @Anonim (adica zero barat)

    pasageri evident ca pot fi, dar nu as avea incredere in niciunul la volanul unei masini.. 😉 doar daca e cu adevarat adaptata la nevoile lor ceea ce nu vezi prea des.. 😉

  • Din an in pasti, ar fi trebuit sa fi primit amenzi la nuget de peste 10 mil euro anual la cate infractiuni se petrec zilnic in oras.

  • AmenziMaiMari

    BMW-ul care nu e clasa M e ca o Dacie Sandero.

  • Nu conteaza masina ci persoana care urca/coboara din ea. Daca s-ar aplica legea totul ar functiona normal. Aceste locuri sunt rezervate persoanelor cu dizabilitati. Haideti sa-i respectam ca de ajutat…..
    Rugam Politia Locala sa viziteze si parcarile din supermerkat-uri cum sunt parcate masinile, aveti acest drept. Aplicati legea ca devenim educati cu totii. Toate cele bune@

  • @Ralu adica destept de bubuie!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *