O plăcintă cu lobodă este una dintre cele mai savuroase modalități de a introduce verdețurile de sezon în alimentație.
Aceasta este ușor de preparat, hrănitoare și plină de gust, ideală pentru zilele de primăvară și nu numai.
Rețeta de plăcintă cu lobodă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 300 grame de făină, de 150 grame de unt, de 1 ou, de 6 lingurițe de smântână, de sare și de 1 gălbenuș și de 3 lingurițe de lapte pentru uns, înainte de a o băgă în cuptor. Pentru umplutură vei avea nevoie de 5 legături de lobodă, de 6 fire de ceapă verde, de 5 fire de usturoi, de 1 legătură de mărar, de 200 grame de telemea sfărâmată, de 2 ouă, și de 5 linguri de smântână.
Începe prin a cerne făină, apoi pune-o într-un vas încăpător, împreună cu untul rece, tăiat în cubulețe. Frământă cu mâinile untul, până când se încorporează în făină. Acesta trebuie să devină ca un aluat nisipos. Adaugă apoi și oul și cele 6 lingurițe de smântână, apoi aluatul rezultat în acoperi cu folie de plastic și îl pui la rece.
Spală foarte bine loboda și taie-o stil fideluță, apoi spală și taie cât se poate de mărunt firele de ceapă și usturoiul. Amestecă-le cu loboda și lasă-le într-o strecurătoare, astfel încât să se scurgă bine de apă. După ce s-au scurs, adaugă și telemeaua sfărâmată peste ele, cele două ouă bătute și smântâna.
Împarte aluatul în două, întinde prima foaie într-o tavă, pune umplutură, apoi și cealaltă foaie. Se unge plăcinta cu gălbenușul cu lapte, apoi se fac câteva găuri în aluat și se lasă la copt pentru aproximativ 45-50 de minute la 180 de grade Celsius.
Beneficiile lobodei și alte variante pentru rețetă
Această plantă are frunze cărnoase în nuanțe de verde, roșu sau violet. În România, este foarte apreciată în special pentru supele și ciorbele de primăvară, dar poate fi folosită cu succes și în plăcinte, tocănițe sau chiar salate.
Datorită conținutului său ridicat de fiert, loboda este recomandată în alimentația celor care suferă de anemie sau care urmează o dietă vegetariană. Această plăcintă are avantajul ca se poate prepara atât cu aluat făcut în casă, cât și cu foi cumpărate, pentru o variantă rapidă. În funcție de preferințe, poți adăuga și alte ingrediente în compoziție, precum ardei sau chiar orez, pentru un plus de consistență.
În zonele rurale, se folosește frecvent urda sau telemeaua moale, întrucât se potrivește perfect cu gustul lobodei. Un alt motiv pentru care trebuie să încerci această rețetă este faptul că poate fi adaptată în funcție de sezon. Dacă loboda nu este disponibilă, se poate înlocui cu spanac, ștevie sau chiar urzici. Astfel, această plăcintă rămâne o opțiune ideală pe tot parcursul anului.
Deși este o plăcintă mai puțin cunoscută în afara bucătăriei tradițioanale, aceasta merită încercată, întrucât combinația de gust simplă, dar de efect, poate suprinde plăcut chiar și pe cele mai pretențioase persoane.
Este și o modalitate ideală de a introduce copiilor gustul legumelor proaspete într-un mod gustos și sănătos.
O plăcintă cu lobodă este un preparat tradițional delicios și sănătos, ce valorifică una dintre cele mai nutritive plante de primăvară.