Actualitate

Poliţiștii locali vor normă de hrană mai mare și spor de weekend! Se anunță proteste în faţa Guvernului!

Publicat: 08 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poliţiștii locali vor normă de hrană mai mare și spor de weekend Se anunță proteste în faţa Guvernului
Poliţiștii locali vor normă de hrană mai mare și spor de weekend

Poliţiștii locali vor normă de hrană mai mare și spor de weekend. Aceștia au anunțat că vor protesta, miercuri, 8 aprilie 2024, în faţa Guvernului, având mai multe solicitări de natură financiară, dar şi modificarea prevederilor O.U.G. nr. 63/2010, în sensul înlocuirii sintagmei 1 post / 1000 locuitori cu 1 poliţist local / 1.000 locuitori.

Poliţiștii locali vor normă de hrană mai mare și spor de weekend

Federaţia Naţională a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România, afiliată la Blocul Naţional Sindical, organizează un miting de protest în faţa Guvernului României.

Polițiștii locali cer aplicarea condiţiilor de muncă, prevăzute de Legea Poliţiei Locale nr. 155/2010, pentru poliţiştii locali, acordarea valorilor normelor de hrană obligatorii, pentru personalul poliţiei locale, acordarea unei compensaţii financiare personalului poliţiei locale, pentru munca desfăşurată în zilele de week-end şi sărbători legale și modificarea prevederilor O.U.G. nr. 63/2010, în sensul înlocuirii sintagmei 1 post / 1.000 locuitori cu 1 poliţist local / 1.000 locuitori.

Poliţiştii locali avertizează că sunt singura structură bugetară din România care îşi desfăşoară activitatea în zilele de week-end şi sărbători legale care nu primeşte acest spor.

Totuși, mulți dintre polițiștii locali din România câștigă salarii la care unii români cu studii superioare nici nu îndrăznesc să spere sau sunt nevoiți să muncească în străinătate pentru a primi acei bani. Conform declarațiilor de avere, polițiștii locali ajung să încaseze lefuri care concurează cu cele ale medicilor, dar le depășesc cu mult pe cele ale profesorilor sau inginerilor.

Polițiștii locali iau aproape 12.000 de lei pe an normă de hrană

Poliția Locală a fost înființată în 2011, în locul a ceea ce se numea Corpul Gardienilor Publici. Aflați în subordinea primăriilor, polițiștii locali au primit uniforme noi, ”clonate” după cele ale polițiștilor adevărați, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dar atribuții mult mai puține.

Potrivit declarațiilor de avere pentru anul 2022, ale angajaților Direcției Generale a Poliției Locale București, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, mulți dintre agenți ajung la un nivel de salarizare de aproximativ 8.000 de lei pe lună.

Venitul net (banii pe care îi primesc în mână) din funcția pe care o ocupă se învârte undeva în jurul sumei de 84.000 de lei, adică în jur de 7.000 de lei pe lună. Numai că, la această sumă, se adaugă și norma de hrană, de aproape 12.000 de lei, ceea ce face ca venitul lunar al unui astfel de funcționar public să ajungă la 8.000 de lei.

În paralel, un agent al Poliției Române, cu mare experiență, ajuns la final de carieră, abia dacă ajunge la un salariu de 7.000 de lei, după ce și-a încasat toate sporurile.

Totodată, conform grilei de salarizare din Ministerul Sănătății, un medic pornește de la un salariu de 6.400 de lei, un farmacist încasează 5.135 de lei iar un asistent medical principal primește pe card 5.070 de lei.

Nici profesorii nu stau mai bine în raport cu agenții de poliție locală. După măriri, conform datelor Ministerului Educaţiei, salariul brut al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant a ajuns la 5.398 de lei, iar salariul de bază brut al unui profesor cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic 1 și cu peste 25 de ani vechime ajunge la 8.492 de lei, ceea ce înseamnă că, în realitate, încasează în jur de 5.000 de lei.

Adauga un comentariu