Local

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în 2020, în calendarul creștin. Semnificații în Biserica Ortodoxă Română

Publicat: 15 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în 2020 în calendarul creștin. Semnificații în Biserica Ortodoxă Română
Astăzi, 15 iunie, începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, perioadă cu semnificații în Biserica Ortodoxă Română

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în anul 2020, începe astăzi, 15 iunie, conform datelor din calendarul creștin. Postul Sfinților Petru și Pavel nu are dată fixă, perioada fiind plină de semnificații în Biserica Ortodoxă Română. În acest an, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are loc în perioada 15 iunie- 28 iunie 2020

Creștinii ortodocși intră de astăzi, 15 iunie, în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2020, conform datelor din calendarul creștin. În decursul timpului, acest post a adus numeroase semnificații în Biserica Ortodoxă Română, respectate de credincioși. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are dată fixă, în acest an fiind sărbătorit în perioada 15 iunie- 28 iunie 2020. Durata postului este diferită de la an la an și este în funcție de data la care pică Învierea Domnului. Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel începe în ziua de luni de după Duminica Tuturor Sfinților, adică prima duminică de după Rusalii.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în 2020. Ce trebuie să facă în această perioadă creștinii

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are dată fixă pentru că se ține după Învierea Domnului. Postul impus de Biserica Ortodoxă Română este unul ușor. În fiecare zi de sâmbătă și duminică a postului este dezlegare la pește, vin și untdelemn. Conform rânduielilor bisericești, în fiecare zi de luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără ulei. În schimb, marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin.
Totodată, în zilele de luni, marți și joi este dezlegare la pește, dacă este sărbătorit în calendarul creștin un sfânt cu cruce neagră sau roșie. Dacă sărbătoarea pică în zilele de miercuri sau vineri, este dezlegare la ulei și vin.

Sărbătoarea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul are loc în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

În perioada Postului Sf. Ap. Petru și Pavel din acest an, creștinii vor sărbători și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie. Astfel, va fi dezlegare la pește în ziua de marți, 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul fiind o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Conform rânduielilor bisericești, duminică, 21 iunie 2020, este dezlegare la pește. În această zi este sărbătorit Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia. În ziua de luni, 22 iunie, este dezlegare la pește, zi în care este sărbătorit Sfântul Grigorie Dascălul.
Cu o zi înainte de Sf. Petru si Pavel, pe 28 iunie 2020, este dezlegare la pește, fiind sărbătorită Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici Chir și Ioan, conform calendarului ortox.

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel are loc pe 29 iunie 2020

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți, în fiecare an, pe data de 29 iunie. Tradițiile din popor spun că acest post al Sf. Ap. Petru și Pavel se ține pentru sănătate la oameni și vite. Postul se mai ține și pentru apărarea de foamete și grindină. Sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileii, și se chema Simon, înainte de a se întâlni cu Domnul Iisus. Era fratele Sfântului Apostol Andrei, Cel întâi chemat la slujirea credinței. Petru era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece ucenici. Era o fire înfocată, cinstită și plină de rodire pentru Hristos. Pavel a fost bărbat învățat, fariseu și rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel și cunoscător al întregii învățături din vremea sa. Se numea Saul înainte de a veni la credință.

Pe când călătorea spre cetatea Damascului, spre a prinde pe creștinii de acolo, Saul L-a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat. El a crezut apoi în Dumnezeu, și-a lepădat rătăcirea în care trăise până atunci și din clipa aceea, s-a dovedit un neînfricat propovăduitor al credinței creștine. Sub noul nume de Pavel a fost unul din cei mai mari Apostoli ai lui Hristos. Sfinții Petru și Pavel au murit ca martiri după ce au fost prinși și omorâți pentru credința lor.

Adauga un comentariu