Dacă ești un tânăr din România și ești pasionat încă din copilărie de tot ceea ce înseamnă mașini, ATV-uri și motoare, avem o veste excelentă pentru tine! Există posibilitatea de a obține permis la 16 ani, valabil pentru o serie de categorii speciale: AM, A1 sau B1.
Poți conduce mașina de la 16 ani?
Școala aferentă categoriilor AM, A1 și B1, poate începe cel mai devreme, de la vârsta de 15 ani și 9 luni. Ulterior, când împlinești vârsta de 16 ani, poți susține examenul pentru permis.
Astfel, poți avea permis la 16 ani pentru mopede (categoria AM), motociclete ușoare (categoria A1 / permis de scuter la 16 ani) sau cvadricicluri (categoria B1). Vârsta minimă de la care se poate începe școala pentru categoriile enumerate mai sus, este de 15 ani și 9 luni, iar când se împlinește vârsta de 16 ani, se poate susține examenul la Poliție.
Pregătire teoretică include 14 ore legislație rutieră, cea practică este de 30 de ore, 2 ore legislație specifică, 4 ore conducere preventivă și ecologică, 2 ore de prim ajutor și 2 ore pentru cunoșterea și întreținerea autovehiculului.
Mai trebuie să știi că examenul pentru obținerea unui permis de conducere în România, constă în rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări, în 30 de minute. Așadar, trebuie să răspunzi corect la minimum 22 de întrebări. După aceea urmează proba practică corespunzătoare categoriei de permis solicitate, împreună cu un examinator din partea DRPCIV.
Ce poți conduce cu permisul dobândit la 16 ani
Dacă în cazul automobilelor, opțiunile pentru permis mașină B1 16 ani sunt destul de limitate și costisitoare, în cazul motocicletelor, mopedelor și ATV-urilor care se încadrează la categoriile de permis AM și A1, piața propune o gamă variată și accesibilă de vehicule care pot fi conduse de un adolescent pasionat de motoare.
Totuși, legea din România impune o serie foarte strictă de caracteristici pe care aceste categorii de vehicule trebuie să le îndeplinească. în categoria B1 se încadrează vehicule cu 3 sau 4 roți, a căror masă proprie nu depășește 400 de kg (550 de kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice și care sunt echipate cu un motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă, nu depășește 15 kw (20 CP) sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă, nu depășește 15 kw. Altfel spus, vehicule cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică de peste 45 cmc, cu care poți depăși viteza de 50 km/h.
Viteze Maxime Admise: 90 km/h pe autostradă; 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (de tip E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri. Trebuie să mai știi că în lege pentru permis la 16 ani, viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători începători, au mai puţin de un an de experiență la condus mașina de la 16 ani sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului, este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă per categorie.