Bucățile de carne roșie, precum cele de carne porc, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Cea mai slabă bucată de carne de porc este mușchiul. Conținutul de grăsime clasifică această carne de porc sănătoasă ca fiind extra slabă. Deși sunt puțin mai grase, bucățile slabe de carne porc includ friptura de pulpă dezosată, cotletele de pulpă dezosată și șunca dezosată. Puteți găti și o fleica de porc într-un mod sănătos.
Pentru cea mai sănătoasă carne de porc slabă, tăiați grăsimea înainte de a găti carnea. Astfel se elimină excesul de calorii. Folosiți un cuțit ascuțit pentru a evita să vă tăiați și trageți o margine a grăsimii de pe carne pentru a crea tensiune. Glisați cuțitul între carnea de porc și grăsime pentru a o îndepărta. Un măcelar poate tăia grăsimea pentru dvs. dacă preferați săriți peste această sarcină. Aruncați grăsimea și refrigerați carnea de porc până când sunteți gata să o gătiți.
Marinează orice carne porc
Carnea de porc slabă se usucă rapid fără un întinzător de carne care să o mențină umedă. Acizii din marinată descompun proteinele din carnea de porc și cresc capacitatea acesteia de a reține umiditatea. Marinadele adaugă, de asemenea, aromă. Pentru cea mai sănătoasă carne de porc, precum fleica de porc, preparați-vă propriile marinatde pentru a evita varietățile comerciale încărcate cu zahăr și ulei. Amestecați ierburi și condimente cu sos de soia, suc de lămâie, oțet și alte lichide acide. O combinație de piper negru măcinat, oțet de vin roșu, rozmarin, usturoi și suc de lămâie este gustoasă pe carnea de porc. Marinați carnea de porc într-o pungă de plastic sigilată în frigider timp de până la cinci zile. Cu cât marinați mai mult timp carnea de porc, cu atât mai puternică devine aroma. Când scoateți carnea de porc din pungă, fie aruncați marinada, fie o turnați într-o cratiță și o fierbeți timp de cinci minute. Marinada fiartă funcționează ca un sos pentru carnea de porc.
Cum gătești o carne porc
Mai multe metode de gătit păstrează carnea de porc slabă umedă și sănătoasă. Grătarul, prăjirea la tigaie, fierberea, prăjirea la grătar, coacerea la cuptor și gătitul la aburi sunt metode sănătoase, cu condiția să renunțați la excesul de ulei. Pentru a împiedica lipirea cărnii de porc, precum o fleică de porc, pe grătar sau în tigaie, folosiți ulei de măsline. Acesta adaugă 40 de calorii pe linguriță, așa că folosiți-l cu moderație. Gătiți carnea de porc pe suprafețe preîncălzite pentru a carameliza sucurile cărnii, ceea ce ajută, de asemenea, la prevenirea lipirii.
Cea mai sănătoasă metodă, însă, este să folosiți hârtie pergament – nu este nevoie de ulei – pentru a împiedica lipirea cărnii de porc în formele de copt și în coșurile de gătit la aburi. Pentru toate metodele, cu excepția gătitului la aburi, gătiți carnea de porc până când se rumenește pe o parte, întoarceți-o și continuați să o gătiți până când este gata. Gătitul la aburi funcționează cel mai bine pentru mâncărurile din carne de porc tocată, cum ar fi chiftelele sau găluștele. Gătește carnea rapid, nu este nevoie să o întoarceți.
Carnea de porc trebuie să atingă o temperatură internă de cel puțin 65 grade Celsius pentru a fi sigură pentru consum. Dacă o fleică de porc este tocată, aceasta trebuie să atingă cel puțin 70 de grade Celsius. Verificați temperatura cărnii de porc cu un termometru pentru carne în punctul cel mai gros pentru o citire exactă. Puneți la frigider resturile de carne de porc slabă în termen de două ore de la preparare și consumați-o în termen de patru zile. De asemenea, se congelează pe termen nelimitat, dar calitatea începe să se deterioreze în termen de patru luni.
Astfel, o carne porc, fie ea un mușchi, fleică de porc sau orice altă bucată, poate fi gătită într-un mod sănătos. Dacă sunteți un fan al acestui tip de carne, consumați-o echilibrat și ținând cont de sfaturi.