Prima pagină » National » Poți să intri în cabina de vot alături de un copil la alegerile din 9 iunie 2024?

Poți să intri în cabina de vot alături de un copil la alegerile din 9 iunie 2024?

09 iun. 2024, 17:10,
BZI.ro, în National

Poți sau nu să intri în cabina de vot alături de un copil la alegerile din 9 iunie 2024?

Răspunsul la această întrebare nu este prevăzut de lege, însă la alegerile de acum 4 ani, președintele AEP preciza că se poate intra în cabina de vor cu un minor.

Prevederile legii electorale

La alegerile din 9 iunie 2024, se aplică aceleași reguli privind accesul în cabina de vot ca la orice alt scrutin.

Conform legislației electorale din România, este permis să intri în cabina de vot doar singur, pentru a asigura secretul votului. Totuși, există anumite excepții și prevederi specifice pentru situații speciale.

Reguli generale pentru accesul în cabina de vot

În general, fiecare votant trebuie să intre singur în cabina de vot pentru a-și exprima votul în mod liber și secret.

În anumite cazuri, alegătorii care au nevoie de asistență din cauza unor dizabilități fizice sau alte dificultăți pot solicita ajutorul unui însoțitor, dar acest lucru trebuie făcut cu permisiunea președintelui secției de votare. Însoțitorul nu poate influența alegerea votantului.

Accesul cu un minor în cabine de vot

Deși legislația nu specifică în mod explicit interdicții referitoare la prezența copiilor în cabina de vot, accesul în cabină cu un copil nu este, în general, recomandat.

Astfel, dacă mergeți cu un copil la secția de votare, este cel mai bine să îl lăsați în afara cabinei, în grija unei persoane de încredere sau să solicitați ajutorul personalului secției de votare pentru a supraveghea copilul pe durata scurtă a procesului de votare.

Totuși, la alegerile locale de acum 4 ani, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) afirmă că votanții cu copii pot intra cu cei mici în secția de vot și în cabină.

Acesta preciza atunci că nu există nicio interdicție în acest sens.

”Pentru părinții care vor merge la alegerile locale, orice părinte care are lângă un copil își poate exercita dreptul de vot în aceleași condiții ca și până acum. Nu există o interdicție pentru ca părintele să nu aibă acces cu copilul”, spunea, în anul 2020, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, pentru EduPedu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *