Secretele istoriei

Povesta atentatului impotriva regelui Carol

Publicat: 16 feb. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povesta atentatului impotriva regelui Carol
3
Povesteste Constantin Bacalbasa: “Un atentat contra regelui Carol. A fost intaiul atentat indreptat impotriva acestui suveran. Pe la sfarsitul lui aprilie [1888],  un individ anume Preda Fantanaru, fost osandit la 5 ani pentru asasinat, atunci sergent in garda comunala, a venit pana in fata hotelului Metropol, unde a coborat din trasura. Era imbracat intr-un elegant costum taranesc din Olt. Avea o pusca Lefaucheux calibru 20. La perchezitie s-au mai gasit: un revolver, un stilet si un box american.

Vezi si Proclamarea regelui Carol I al Romaniei 

Dupa ce a coborat din trasura s-a postat in fata magazinului Nacu Mincovici – ceaprazaria militara de pe vremuri – si a asteptat; cand a vazut pe rege in cabinetul sau de lucru a tras 2 focuri in fereastra. Imediat s-a dat alarma. Sergentii din fata palatului au sarit asupra lui Fantanaru si numai dupa o oarecare lupta – in care un sergent s-a ales cu buza spintecata de stilet – Fantanaru a fost arestat.
La interogatoriu, Fantanaru a marturisit ca a voit sa ucida pe rege, fiindca el este cauza tuturor suferintelor taranilor. Intrebat de ce n-a atentat la viata regelui in alte ocazii, de pilda pe strada, a raspuns ca pe strada regele era intotdeauna insotit de regina pe care nu voia s-o atinga.

Vezi si A fost Carol I zgarcit ?

Fantanaru era un alcoolic inveterat, dar lunga campanie dusa de opozitie impotriva regelui cat si ultimile rascoale taranesti, au sugestionat, fireste, pe acest om.”
Constantin Bacalbasa, Bucurestii de alta data, 1871-1884, vol. II, Editura Ziarului Universul, Bucuresti, 1935, pag. 70-71/istoriiregasite
Adauga un comentariu