Titlurile zilei

Povestea acestei familii din Iași provoacă fiori pe șira spinării! La 12 ani, Iuliana are grijă de frați și de mama imobilizată la pat, cu cancer în fază terminală. Micuții trăiesc într-o sărăcie inumană, dar se mulțumesc cu acadele și ceva de încălțat – FOTO/VIDEO

Publicat: 11 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea acestei familii din Iași provoacă fiori pe șira spinării La 12 ani Iuliana are grijă de frați și de mama imobilizată la pat cu cancer în fază terminală. Micuții trăiesc într-o sărăcie inumană dar se mulțumesc cu acadele și ceva de încălțat - FOTOVIDEO
Neculai și Marieta Macovei, părinți a 11 copii

Numai în locul acestor copii să nu fii! Durerea din suflet li se citește pe chip. Trei dintre cei 11 copii ai familiei Macovei s-au strâns lângă mama lor, pe pat, aceasta fiind grav bolnavă. Viața Marietei Macovei atârnă de un fir de ață, deoarece se află în fază terminală de cancer. Iuliana are doar 12 ani și ține loc de mamă pentru frații ei mai mici

Familia Macovei din comuna Dumești, județul Iași, duce o viață chinuită, fără prea multă speranță și oportunități, totul din cauza sărăciei crunte. Nu mai puțin de 11 copii din familie se roagă pentru mama lor, care suferă de cancer, în fază terminală. Marieta Macovei are 50 de ani și de mai bine de un an se luptă cu o boală extrem de dură. În casa extrem de modestă din comună locuiesc cei doi părinți și 6 minori, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Membrii familiei văd în fiecare zi cum cea mai dragă persoană a lor se stinge.

Medicii nu mai au nicio putere, doar Dumnezeu mai poate face o minune. Cel mai mic copil al familiei este o fetiță de 5 ani, care stă în fiecare zi lipită de mama imobilizată la pat. Boala a făcut-o neputincioasă. Toate cele 8 suflete locuiesc în 3 camere înghesuite. Spiritul sărbătorilor de iarnă nu se simte în casa lor, doar o instalație și o lumânare aprinsă în camera copiilor amintește de cea mai frumoasă perioadă din an. Tatăl, Neculai Macovei, este cel care muncește zi de zi, fără întrerupere. Un cal și o căruță sunt singura lor sursă de venit, pe lângă alocațiile copiilor.

„De un an și 3 luni ne chinuim așa. S-a îmbolnăvit dintr-o dată și totul s-a schimbat. Medicii ne-au spus să ne așteptăm la ce e mai rău. Copiii mai mici nu știu că din răul care este acum poate fi și mai rău, dar nici nu trebuie să știe. Ei o văd că pe zi ce trece e din ce în ce mai bolnavă, dar ei o iubesc și îi sunt alături. Cel mai mare copil este băiatul de 27 de ani și e plecat la casa lui, lucrează ca toți ceilalți care nu mai locuiesc cu noi. Fiecare a plecat să își facă un viitor mai bun. Noi le-am oferit mereu cât am putut și tot ce am avut a fost pentru ei. Ne așteptăm la ce e mai rău, dar măcar de Crăciun să ne-o mai lase”, a spus Neculai Macovei, tatăl.

Iuliana are doar 12 ani și este ca o mamă pentru frații ei

Reporterii BZI s-au deplasat la casa familiei Macovei din comuna Dumești, casă poziționată pe o uliță îngustă și unde noroiul ține loc de asfalt. Acasă erau Iuliana, în vârstă de 12 ani, fratele său mai mic, de 9 ani, și sora de 5 ani, alături de părinți. În casă era totul pus la punct, paturile erau curate, totul strălucea. Era o liniște deplină, câteva lemne trosneau în sobă, Marieta stătea întinsă în pat, răpusă de durere.

„Mă doare foarte tare piciorul. Nu mai suport. Eu nu îmi doresc nimic de Crăciun, pentru că știu că nu mai am scăpare. Nu o să mai fiu niciodată om. Vreau să știu că ei o să aibă haine și ghete, să treacă iarna și să-i văd că zâmbesc”, a reușit să spună Marieta Macovei, cu lacrimi în ochi.

În timp ce frații mai mici ai Iulianei erau pe prispa casei, jucându-se cu pisicile, ea era în casă, făcându-și temele și din când în când trăgea câte un ochi la mama ei să se asigure că e bine. În timp ce alte fete de vârsta ei se joacă cu păpușile sau stau non-stop pe rețele de socializare, Iuliana are de îngrijit toată casa, pe frații ei. A devenit și bucătăreasa casei. Din când în când mai vine o soră mai mare și o ajută, că, totuși, e doar un copil. În edițiile anterioare ale Cotidianului BZI a fost prezentat cazul dramatic al altei familii din Iași a cărei casă s-a dărâmat în miez de noapte, iar trei copii și mama lor au rămas pe drumuri.

Iuliana: „Îmi doresc o pereche de ghete, că nu am și trebuie să merg la școală”

Nu au totul, dar nici nu își doresc imposibilul. Nu au îndrăznit nici măcar să îi scrie scrie lu Moș Crăciun scrisori, și-au păstrat dorințele în suflet. Cu greu au fost convinși să spună ce cadouri și-ar dori să primească. Iuliana este silitoare la școală și visează să devină medic. Știe că pentru asta are foarte mult de învățat, doar că situația ei este una foarte dificilă și pentru a ajunge la școală are de parcurs o distanță destul de mare pe jos, iar drumul este foarte anevoios. După ce trece de ulița îngustă unde locuiește mai are de mers prin noroi până ajunge la școală. Din acest motiv își dorește doar o geacă groasă, care să îi țină de cald, și o pereche de ghete, să treacă cu bine iarna.

„Îmi doresc o geacă și o pereche de ghete, pentru că nu am și aș avea nevoie să ajung la școală. Nu îmi doresc nimic altceva. Când voi fi mare, îmi doresc să fiu medic, să pot salva oamenii care sunt în situația mamei mele”, a precizat copila.

Fratele ei, Răzvan, în vârstă de 9 ani, visează să fie jandarm sau pompier, iar de la Moș Crăciun își dorește doar o mașină cu telecomandă, deoarece niciodată nu a avut jucării. În casa familiei Macovei nu există jucării, mașinuțe sau păpuși pentru fete, nici măcar ursuleți de pluș. Maria, care are doar 5 ani, își dorește două acadele, e singura ei dorință până atunci când va fi un pilot de avion, așa cum își dorește ea. Răzvan a ținut să precizeze la urmă că mai are o dorință, dar adresată lui Dumnezeu.

„Vreau ca mama să fie sănătoasă și să aibă parte doar de bucurii”, a murmurat Răzvan în timp ce își ținea strâns mama de mână.

În total, în casa părintească locuiesc patru fete, cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani, și doi băieți, de 9 și 14 ani.

Acești copii merită o minune de Crăciun din partea noastră

Acest reportaj prezintă una dintre poveștile ale căror personaje vor beneficia de sprijinul campaniei „Prietenii lui Moș Craciun” demarată de Cotidianul BZI, în parteneriat cu Asociația Culturală Europeană. Orice persoană impresionată de acest caz poate dona în mod special în contul Asociația Culturală Europeană: RO43BRDE240SV36451702400, deschis la BRD. Moș Crăciun merită să ajungă și la aceste suflete greu încercate, care riscă să rămână orfani de mamă.

Campania demarată de Cotidianul BZI întărește și susține campania „Bucurie în familie – pizza pentru fapte bune” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care se află la cea de-a V-a ediție.

„În perioada 22 noiembrie – 17 decembrie 2021, Departamentul Pro Vita, din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, desfășoară a cincea ediție a Campaniei „Bucurie în familie – pizza pentru fapte bune”. În desfășurarea acestei ediții vom colabora cu 38 de instituții școlare din Iași și din alte 4 protopopiate ale Arhiepiscopiei: Târgu Neamț, Ceahlău, Dorohoi și Darabani. Ne propunem să strângem 25 de tone de alimente neperisabile cu care vom face pachete de sărbători pentru 250 de mămici și peste 1.500 de copii de care avem grijă în cadrul programelor noastre.

Campania se desfășoară, ca și în celelalte ediții, sub forma unui concurs de fapte bune. Elevii din instituțiile de învățământ partenere sunt invitați să doneze alimente neperisabile, iar clasele care adună cea mai mare cantitate de alimente (făină, ulei, paste etc.) câștigă pizza pe săturate. Alimentele strânse vor fi donate beneficiarilor cu ocazia Sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos pentru a le fi de folos pentru o perioadă mai îndelungată de timp”, au precizat reprezentanții campaniei.

Adauga un comentariu