Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:4192;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
Castelul Camelot si Cavalerii Mesei Rotunde au reprezentat pentru multi scriitori si poeti o sursa de inspiratie.
Se stie ca Arthur a fost prima data mentionat intr-un poem scris de Gododdin in jurul anului 600. Mai tarziu a fost mentionat de cronicarul Nennius in anul 800. Prin secolul al 12-lea era considerat un erou national al englezilor si existau zeci de povesti din popor despre faptele lui.
Daca intr-adevar a existat un rege Arthur, nu ar fi putut trai mai departe de secolul 6, inainte de aparitia povestilor despre aventurile lui. Cel mai probabil, Arthur a fost un rege celtic britanic care a luptat impotriva invadatorilor saxoni. Se pare ca a castigat cateva mari batalii, ce au culminat cu o mare victorie la Badon. El nu a putut sa opreasca saxonii, insa le-a intarziat cucerirea. Aceasta, a facut posibil ca celtii sa isi pastreze in Anglia identitatea etnica rasiala, potrivit roportal.ro.
Luptele lui Arthur ar fi avut loc dupa ce romanii, care au tinut Britania ca provincie timp de 400 de ani, s-au retras dupa intrarea gotilor in Roma in anul 410. Arthur era probabil un britanic romanizat cu origine mixta care a fost educat si antrenat in tehnici militare romane.
Din pacate, cateva din cele mai interesante povesti despre regele Arthur, precum ascensiunea lui la tron cand era numai un baiat, dupa ce, in mod miraculos a scos o sabie din piatra, sau urmarirea Sfantului Graal de catre cavaleri, sunt inventii ale cronicarilor de mai tarziu.
Despre Camelot, unii spun ca a fost de asemenea o inventie a poetilor pentru a sustine aventurile despre Arthur. Un scriitor din secolul 14, John Leland, a sustinut ca numele ar fi aparut din traditia locala. El a afirmat ca in timp ce a vizitata satul Somerset, i s-a spus ca numele de „Camalat” era denumirea unui deal la sud de Cadbury si regele Arthur „ar fi locuit acolo”.Dupa cercetarea dealului cu inaltimea de aproximativ 75 m, la 1,000 m departare s-au gasit niste fortificatii in ruine. Din 1723, localnicii au inceput sa se refere la deal ca si „Castelul Camelot”.
In anii 1950, un expert in Epoca Intunecata a Britaniei, Dr. Raleigh Radford, a examinat ceramica si monedele gasite pe deal, si a stabilit ca acestea apartin perioadei lui Arthur. Aceasta a condus la crearea Comitetului de Cercetare a castelului Camelot in 1965.
Sub indrumarea lui Leslie Alcook, dealul a fost sapat. In partea de sud-vest s-au descoperit cateva straturi succesive in ordine cronologica. Nivelurile din varf au fost identificate ca apartinand saxonilor. Sapand in straturi mai joase, s-au descoperit oasele a 30 de oameni, barbati, femei si copii, impreuna cu arme arse, ceramica si monede romane. Dealul a fost se pare locul unui masacru in timpul primul secol, atunci cand romanii au atacat si au cucerit o serie de forturi britanice.
Intre perioada pre-romana si straturile saxone s-au gasit ramasitele unei fortarete construite in stilul celtic. Castelul a fost construit in jurul anilor 450 – 500 in timp ce saxonii treceau prin Britania. Avea un numar mare de cladiri, sugerand ca a fost un centru comercial. Cea mai mare cladire, o sala dreptunghiulara de 20 m lungime si 10 m latime, ar fi putu servic ca sala de ceremonii si locuinta a unui mare conducator, precum Arthur.
Nu exista nici o legatura precisa intre dealul de la Cadbury si Camelot, dar anumite dovezi sunt impresionante. In apropierea dealului este raul Cam, probabil locul de la Camlann, acolo unde Arthur a primit rana ce i-a cauzat moartea. 20 km mai departe este manastirea Gastonbury Tor, care era considerata locul de odihna a regelui Arthur si a reginei Guinevere. Acolo, in 1190, oasele Regelui si ale Reginei au fost gasite intr-un mormant de lemn la mare adancime. Inscriptia gasita pe o cruce deasupra mormantului spunea: „Aici zace marele Rege Arthur, ingropat in Avalon”. Relicvele s-au pierdut cand abatia a fost distrusa in timpul Reformei, dar potri vit unor scrieri, oasele erau mult prea mari pentru a se potrivi cu descrierea regelui Arthur.
De asemenea, traditia locala spune ca Arthur nu a fost ingropat intr-o manastire, ci intr-o pestera ascuna pe dealul din Cadbury. Legenda spune ca, de doua ori pe an, la mijlocul verii si in ajunul Craciunui, il poti auzi pe Arthur ridicandu-se si calarind spre Camelot spre a bea dintr-un izvor antic ce ii poarta numele.