Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Povestea lui Yin si Yang
Povestea lui Yin si Yang

Povestea lui Yin si Yang

17 ian. 2014, 11:03,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:9378;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
Yin si Yang sunt doua concepte religioase care isi au originea in filozofia si metafizica chineza. Aceste concepte reprezinta fortele primordiale si complementare ce compun universul si toate componentele acestuia.
Yin (Chineza: 陰/阴; pinyin: yīn; se traduce literal prin „loc intunecos, panta (deal) nordica, mal (rau) sudic; noros, sumbru”) este elementul intunecat; el este trist, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim, si corespunde noptii.
Yang (陽/阳; yáng; „loc insorit, panta (deal) sudic, mal (rau) nordic; stralucire solara”) este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, stralucitor, masculin si corespunde zilei. Yin este adeseori simbolizat de apa si de pamant, in timp ce Yang este simbolizat de foc si vant.
Yin si yang sint concepte fundamentale in filozofia si cultura chineze.
In ciuda importantei lor, yin si yang nu apar in I-ching (Cartea schimbarilor ) decit in textele mai recente care constituie comentariile (Aripile). In cartea propriu-zisa, yin si yang sint sugerati prin „luminos” si „obscur” sau „tare” si „slab”, expresii care evoca o polaritate la nivel fenomenal.
Dar in Aripi gasim o definitie a lui tao care include pe yin si yang: Tao este un yin si un yang. Bruce Lee si principiul yin-yang
Vezi si Moartea unuia din cei mai mari actori, invaluita in mister. Ce a iesit la iveala abia acum 

O descriere a modului de functionare a principiilor yin si yang gasim la Bruce Lee, citat de Cyrille Javary:

Atita vreme cit vom persista in a separa yin si yang nu putem spera sa-i atingem… daca cineva vrea sa ajunga undeva cu bicicleta nu va putea sa impinga ambele pedale concomitent caci va ramine pe loc. Pentru a avansa trebuie sa impinga o pedala si sa o elibereze pe cealalta, simultan. Miscarea completa consta in impinge/elibereaza. Impingerea este urmarea eliberarii si fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte.
Intr-adevar, cuplul yin-yang poate fi reprezentat sub forma unor forte sau tendinte complementare care constituie infrastructura dinamica a universului. Astfel, filozofia yin-yang poate fi explicatia adecvata a schimbarilor in univers (atit pe plan uman, cit si pe cel al fenomenelor naturii).
In basmele occidentale, inevitabil binele distruge raul. Insa in Orient, ideea fundamentala este de a armoniza cele doua forte, reprezentate de Yin si Yang. Astfel, cand una dintre cele 2 forte incearca sa se extinda (sa o inghita pe cealalta), automat apare in interiorul ei, in forma absoluta si perfecta (cercul), forta opusa. Pentru a elimina total una dintre cele 2 forte, trebuie distruse amandoua. Pe scurt nu poate exista una fara cealalta, iar in orice rau exista cel putin o farama de bine la fel cum in orice bine exista o urma de rautate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`