Titlurile zilei

Povestea tăbăcarului care de două decenii îmbracă ieșenii cu geci din piele și blănuri scumpe. Doru Lazea este cunoscut în toată țara pentru produsele de succes. „Fetele mele sunt studente la Medicină și IT. Nu am vrut să facă meseria asta grea” – FOTO

Publicat: 13 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Povestea tăbăcarului care de două decenii îmbracă ieșenii cu geci din piele și blănuri scumpe. Doru Lazea este cunoscut în toată țara pentru produsele de succes. Fetele mele sunt studente la Medicină și IT. Nu am vrut să facă meseria asta grea - FOTO
Doru Lazea este unul din puținii comercianți care vine an de an la Iași, unde vinde geci din piele sau blănuri. Tăbăcar de meserie, a dezvoltat o afacere de succes începând cu anul 1986, la Arad. În ultimii 20 de ani nu a ratat Sărbătorile Iașului, unde vine pentru că este piață de desfacere

Doru Lazea este unul dintre puținii comercianți care vine an de an la Iași, unde vinde geci din piele sau blănuri. Tăbăcar de meserie, a dezvoltat o afacere de succes începând cu anul 1986, la Arad. În ultimii 20 de ani nu a ratat Sărbătorile Iașului, unde vine pentru că este piață de desfacere

Doru Lazea, în vârstă de 56 de ani, este originar din orașul Pâncota, Arad, zonă recunoscută pentru fabricile de tăbăcărie. Bărbatul povestește că i-a plăcut tăbăcăria de mic copil, de aceea a vrut să învețe această meserie și speră să iasă la pensie din tăbăcărie pentru că este un domeniu care poate fi bănos.

„Am învățat în copilărie meseria asta. A fost o meserie bănoasă pe vremea lui Ceaușescu. Eu am vrut să o învăț. Am fost ucenic la cojocarii, bătrânii satului. Noi am deschis în ’86 o secție mică de tăbăcărie. Ne ocupăm de firmă eu cu soția și doi croitori. Sperăm ca până la pensie să mergem tot cu firma noastră, să putem supraviețui. Din 300 de secții ce existau înainte de Revoluție, mai sunt doar trei în orașele Pâncota și Sebiș”, spune tăbăcarul, care de peste două decenii este prezent la Sărbătorile Iașului cu geci din piele sau blănuri.

„Pe timpul lui Ceaușescu ne dădea repartiție și am umblat pe la Iași să învăț meseria asta, doi ani de zile. Era frumos atunci, este și acum la fel de frumos Iașul. Ne-am obișnuit cu orașul, cu oamenii. Ne place să venim aici, de aceea suntem an de an la târgul organizat aici”, spune Doru Lazea.

Doru Lazea, producător: „Avem trei zile de târg și nu am făcut vânzare deloc”

Antreprenorul care vinde produsele la Hala Centrală, unde este organizat Târgul, spune că ultimii doi ani au fost dificili, pentru că a scăzut semnificativ vânzarea.

„E mai greu în perioada asta. În anii trecuți, cu ce făceam în primele trei zile, acopeream cheltuielile și apoi rămâneam și noi cu ceva. Acum avem doar trei zile de târg și nu am făcut vânzare deloc. Au fost ani când a fost cerere mai bună. Acum e mai greu, probabil și din cauza pandemiei. Marfă avem. Ultimii doi ani sunt foarte slabi. Până la ora asta nu am făcut safteaua, cum s-ar zice. Până la ora asta (n.r.- ora 13:00) nu am vândut nimic. În alți ani, erau clienți, câtuși de puțin. Sperăm să meargă în următoarele două zile, cât mai stăm aici. Anul trecut am fost pe zero, anul acesta nu știu. Ieri (n.r.- 11 octombrie 2021) am pus marfa, azi (n.r. – 12 octombrie 2021) am deschis”, mai spune Doru Lazea, tăbăcar.

Meseria de tăbăcar este pe cale de dispariție, spune Doru Lazea

Afacerea cu produse din piele s-a dezvoltat de-a lungul anilor și, chiar dacă vine la Iași de 20 de ani, nu a deschis un magazin aici.

„Este deja un coleg la Iași, care e tot din Arad, și nu vreau să-i fac eu concurență. În plus, e greu să gestionezi afacerea din alt oraș. Noi avem două magazine deschise, la Timișoara și Târgu-Severin. Participăm și la târguri. Prețurile le-am modificat doar la modelele noi, pentru că aici e vorba și de blana de vulpe, care e scumpă, și astfel crește prețul. Noi avem prețuri cuprinse între 550 și 1.250 de lei la gecile din piele, iar la blana naturală, de vulpe, prețul e de 2.000 de lei”, mai spune tăbăcarul venit la Iași.

Comerciantul spune că nu s-a gândit să renunțe la afacere, chiar dacă vremurile sunt mai grele.

„Nu știu să fac altceva. Pot să cos 8 ore la o haină sau tot atâta la două haine. Depinde de model. Fac totul de la croit la cusut. Tăbăcari nu se mai găsesc și e dureros. Nici eu nu am vrut ca fetele să continue cu meseria asta, pentru că este una grea. Fetele mele sunt studente la IT și la Medicină”, mai spune Doru Lazea.

Anul acesta, din cauza situației pandemice, au fost prezenți la târg doar comercianții de blănuri și produse din piele.

Adauga un comentariu