Titlurile zilei

Povestea tragediei din Iași, în care trei copii au murit înecați în apele barajului Pârcovaci. Două surori și prietena lor au fost la joacă, pe malul lacului, și s-au tras în apă una pe cealaltă, încercând să se salveze – VIDEO cu impact emoțional

Publicat: 22 iun. 2020
Tragedie la Iași după ce trei copii au murit înecați după ce au alunecat în acumularea de apă Pârcovaci din zona Hârlău
Tragedie la Iași după ce trei copii au murit înecați în acumularea Pârcovaci

Tragedie în Iași, după ce trei copii au murit înecați în apele barajului Pârcovaci de pe râul Bahlui. Cei mici, două surori cu vârste de 6 și 7 ani, împreună cu prietena lor de 10 ani, au fost la joacă pe malul barajului, acolo unde scăldatul este strict interzis. Una dintre fetițe a alunecat pe placa umedă de beton a digului, iar în momentul în care prietenele ei au vrut să o ajute, au fost și ele trase în apa adâncă de câțiva metri. Copiii, Ioana, Sânziana și Petruța, se întorceau de la biserica din Pârcovaci, acolo unde participau la un concurs de bătut toaca

Tragedie în Iași, unde trei copii au murit înecați. S-a întâmplat în cursul zilei de sâmbătă, 20 iunie, la barajul Pârcovaci din zona Hârlău-Deleni. Două surori cu vârste de 6 și 7 ani, împreună cu prietena lor în vârstă de 10 ani, au mers să se joace pe malul barajului din Pârcovaci pe la orele amiezii. Fiind o zi înnorată și ploioasă, puține persoane se aflau în apropiere care să le poarte de grijă Ioanei, Sânzienei și Petruței. După un timp, un trecător a observat la câțiva metri de malul apei, în dreptul unor șlapi așezați pe uscat, trupul unui copil care plutea cu fața în jos. Bărbatul a fugit speriat la reprezentantul Administrației Bazinale Ape Prut-Bârlad care are sediul în apropierea acumulării Pârcovaci. Femeia a venit în viteză la fața locului și a scos trupul neînsuflețit din apă, după care a sunat de urgență la 112.

„A venit un bărbat speriat care a spus că este un corp în apă și lui îi este frică să îl scoată. Am fugit la locul respectiv, aproape de vărsătoare, și am tras-o pe fetiță repede pe uscat. Ne-am dat seama că mai sunt și alte persoane în apă pentru că erau mai mulți papuci pe mal. Aici nu este zonă de scăldat, ei au venit la joacă cel mai probabil și una dintre fetițe a alunecat pe mâzga digului.

Sora ei a vrut să o ajute, dar a alunecat și ea, iar a treia persoană, când a vrut să îi tragă înapoi, a alunecat și ea în apă. Digul este foarte abrupt și plăcile sunt alunecoase, iar majoritatea oamenilor știu asta și nu vin la scăldat aici. S-a mai întâmplat în urmă cu doi ani un caz asemănător, un băiat s-a înecat în aceeași locație”, a povestit angajatul ABA Prut-Bârlad de la acumularea Pârcovaci.

Pompierii au scos trupurile copiilor înecați la distanță de câteva ore

Cei trei copii au murit înecați într-o zonă în care scăldatul este strict interzis. Cu toate acestea, se întâmplă uneori ca tinerii să se aventureze în apele adânci ale barajului Pârcovaci de pe râul Bahlui. Incidentul a fost semnalat prin 112, iar la fața locului s-a deplasat de urgență un echipaj al Secției de Pompieri Târgu Frumos, un echipaj SAJ și unul SMURD. Inițial au fost găsite cele două fetițe de 6 și 7 ani, după care a fost găsit și trupul fetiței în vârstă de 10 ani, în jurul orei 17:00.

„Am văzut când i-a scos din apă, au încercat să îi resusciteze, dar nu au avut ce să le mai facă”, a povestit unul dintre martorii prezenți la fața locului.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul uciderii din culpă. Trupurile neînsuflețite ale celor trei copii au fost transportate la Institutul de Medicină Legală Iași. De precizat faptul că, la acumularea de apă Pârcovaci, nu este asigurată paza perimetrului cu personal calificat.

Slujbă pentru pomenirea fetițelor moarte și pentru sfințirea apei Bahluiului

Se pare că fetițele înecate, Ioana, Sânziana și Petruța, au fost în dimineața aceleiași zile la biserica Pârcovaci, acolo unde participau la un concurs de bătut toaca organizat de biserica din localitate. Preotul de la Parohia Pârcovaci a ținut să facă o slujbă de pomenire la locul tragediei.

„Astăzi (21 iunie), de ziua Sfinților români, după Sfânta Liturghie am săvârșit la barajul de la Pârcovaci slujba de sfințire a apei și slujba de pomenire a celor trei fetițe înecate ieri în acest loc. Din păcate, nu sunt primele victime, sperăm să fie ultimele. Dumnezeu să le ierte!”, a spus preotul paroh Nicolae Crăciun.

Familiile copiilor care au murit înecați vor primi sprijin de la autorități

La scurt timp după răspândirea veștii despre tragedia celor trei copii care au murit înecați în acumularea Pârcovaci din Iași, la fața locului și-au făcut apariția mai multe persoane, printre care și primarul orașului Hârlău.

„Este un incident foarte nefericit care s-a petrecut și transmitem condoleanțe familiilor îndurerate. În această zonă, scăldatul este interzis și vom face tot posibilul ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple de acum înainte. Vom oferi sprijin familiilor îndurerate în așa fel încât să treacă mai ușor peste această perioadă”, a spus Gheorghiță Curcă, primarul orașului Hârlău.

Polițiștii au demarat o anchetă în acest caz pentru a se stabili cu exactitate ce s-a întâmplat.

Comentarii
  • un accident nefericit ,dar cu putin noroc si bafta ,cineva putea sa le salveze .se pare ca au disparut eroii ,pe astia ii gasesti la podu iloaiei ,salvatori de babe

  • Constantine, boul baltii, ce mm jignesti tu pe cine nu are aceleasi cretine pareri ca ale tale? Da, parintii la puscarie ca habar n-aveau pe unde le umbla copiii. Protectia Copilului sa-si miste krul din birouri si sa aplice legea.Si Parchetul la fel. Faci copii sa-i supraveghezi, sa stai cu ochii pe ei, nu sa le aiba grija altii la atata distanta de casa. Nu poti, raspunzi nene.

  • Ilie Palie, coaie, daca copii tai pleaca dupa paine, sau la biserica, tu zici ca ii urmaresti? Adevarat, copii is copii si mereu vor face ce le e interzis, dar cooaie, sa nu ajuti un copil sa aibe incredere in el… pai la 25-30 de ani, tot in casa cu tine va sta si se va foote pe ascuns in camera, ca nu are curaj sa plece, ca ii tai elanul de mic. App paza lacului unde era coita?

  • Ilie Palie ,după cum te exprimi se cunoaște că te tragi dintr-un neam de proști.
    Sigur ești un votant al ciumei roșii.

Adauga un comentariu