Bogdan Ota lansează al patrulea album la Iași, loc despre care afirmă că este îndrăgostit. Pianistul român ce a devenit celebru peste hotare povestește despre dragostea pentru muzică și face mărturii privind cariera sa
Concertul de lansare a „Chronos – The Master of time” va avea loc pe data de 11 octombrie 2024. Astfel, începând cu ora 18:30, în decorul Sălii Unirii a Cinematografului Victoria, ieșenii se vor putea bucura de o experiență inedită, presărată cu muzică, balet, proiecții video și jocuri de lumini.
Bogdan Ota lansează al patrulea album la Iași. Nenumărate eforturi pentru pasiunea sa: „Am fost sacrificatorul-șef”
Bogdan Ota este un pianist și compozitor român care a cunoscut o evoluție spectaculoasă atât la nivel național, cât și internațional. Artistul a vândut peste 30.000 de albume în concertele sale din Europa, Australia și Statele Unite ale Americii. Astfel, după 8 ani de concerte, recitaluri și producții media, Bogdan Ota revine în țară și lansează al patrulea album la Iași. Într-un interviu acordat reporterilor BZI, acesta povestește unde își are rădăcinile dragostea pentru muzică.
„M-am născut cu dragostea pentru muzică la fel cum m-am născut cu părul șaten și creț. Nu e ceva ce mi-am propus. Părinții mei sunt cadre medicale, tatăl meu este doctor, iar mama este asistentă. Natural, și-au dorit să le urmez cariera, dar de mic am vrut să fac muzică. Dacă am plâns pentru ceva vreodată, nu a fost pentru jucării sau haine, ci mi-am dorit două lucruri, o orgă și o bicicletă”, mărturisește Bogdan Ota, pianist și compozitor.
Dintre toate instrumentele pe care le-ar fi putut alege, micuțul Bogdan a fost atras de pian datorită complexității acestuia. Astfel, a început să studieze încă de la vârsta de 7 ani.
„Am făcut pian de la 7 ani, m-am îndrăgostit de sunetul acestuia. După ce am văzut mai multe instrumente, mi-am dat seama că este cel mai complex. Am vrut să cânt pe o gamă cât mai mare de frecvențe. O vioară, de exemplu, este un pic mai limitată, are altă expresivitate, dar registrul este mai limitat. Eu am vrut să le am pe toate”, adaugă artistul.
Bogdan Ota se autointitulează „sacrificatorul-șef” în ceea ce privește eforturile depuse pentru a ajunge unde este astăzi. Astfel, după ce a simțit că este condamnat la eșec în propria țară, a ales să plece în Norvegia pentru a preda muzică. Nu a reușit să activeze în domeniu pentru mult timp, însă norocul i-a surâs când se aștepta mai puțin.
„Nu aveți idee câte sacrificii am făcut pentru pasiunea mea. Am fost sacrificatorul-șef. Am așteptat foarte mulți ani, a trebuit să ajung într-o țară străină ca cineva să mă înscrie la o emisiune pentru că, după ce am bifat tot ce s-a putut omenește bifa, nereușind în România pe puteri proprii, am abandonat ideea că voi mai reuși vreodată să fac ceva cu muzica. Eu am plecat în Norvegia și am predat muzică la o școală norvegiano-americană. Jobul respectiv a fost reluat de profesoara pe care o înlocuisem. Pentru că nu îmi găsisem altceva, am intrat într-o firmă de imprimante, iar acolo a trebuit să fiu prin decret divin, deoarece altfel nu exista omul care să mă pună pe scenă. Eu nu am vrut să fiu acolo, nu m-am înscris, nu am ridicat niciun deget ca să particip la concurs. Nici nu știam că are loc, nu aveam nici televizor, nici cablu. Șeful meu, care este norvegian, m-a luat de acasă și mi-a spus: «Trebuie să mergi acolo, sigur o să le placă ce faci tu». De la prima audiție am fost întrebat dacă pot să merg cu orchestra simfonică în finală. Iată că emisiunea «Norvegienii au Talent» a fost prezentă în viața mea exact cât să mă pună sub acest con de lumină, să pot să fac ceea ce mi-am dorit dintotdeauna”, își amintește Bogdan Ota.
După 2 ani de la câștigarea locului al doilea la emisiunea „Norvegienii au talent”, Bogdan Ota a ajuns să aibă propria orchestră formată din 35 de instrumentiști profesioniști. Alături de aceștia, cântă pe marile scene și afirmă că în sfârșit face ce îi place.
Nu ar fi avut același succes în România: „Dacă Sting se năștea la Iași, ar fi făcut șaibe și piulițe la CUG”
Bogdan Ota a fost admis pe primul loc la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, în cadrul Facultății de Interpretare Instrumentală, specializarea Pian, unde a absolvit în anul 2003. Acesta povestește că în timpul studenției sale a trăit o experiență care l-a marcat.
„Am trăit foarte mult timp în Iași, dar a fost greu la început. Am colaborat cu un studio de aici, iar la un moment dat a venit un domn de la o importantă casă de discuri din București și s-a întâmplat să fiu și eu pe acolo. Într-o pauză, a ieșit la o cafea și i-am zis: Haide, fă-ți un pic de timp, ascultă o piesă de-a mea. A ascultat-o și din trei comentarii mai obraznice, al patrulea a fost: «Auzi, prietene, hai să-ți zic eu cum e cu provincia voastră. Dacă Sting se năștea la Iași, ar fi făcut șaibe și piulițe la CUG». Cuvintele astea m-au marcat și le-am ținut minte până acum când, celebru fiind, îmi pot permite să le reproduc mot a mot”, povestește compozitorul.
În ceea ce privește succesul răsunător pe care îl are în prezent, Bogdan Ota mărturisește că se datorează faptului că și-a făcut curaj și a părăsit țara. Acesta crede că nu ar fi avut același rezultat în România, dar susține totuși că realizările sale au fost consemnate de compatrioții săi și că se bucură alături de publicul român.
„Nu cred că aș fi avut succes, dacă nu aș fi plecat din țară. Scena politică românească a fost zguduită de faptul că un român a devenit finalist la «Norvegienii au Talent». Când m-am întors în țară, eram deja artist Sony Music, am avut concert în centrul capitalei, au participat 30.000 de oameni, iar cu o lună înainte cântase Bon Jovi în aceeași piață. A venit primarul Sorin Oprescu, mi-a oferit niște medalii, dar a fost nevoie de acest șoc. Una dintre jurate m-a întrebat: «De ce nu te-a văzut România». I-am spus că oamenii m-au văzut, dar nu au fost interesați. În România, cei în măsură să ia decizii au fost zguduiți de acest succes internațional, iar concertele au început să curgă. Cu ocazia asta, lumea a văzut că nu e doar o imagine promovată de o emisiune și au venit la primul concert, la al doilea și tot așa. România este o țară frumoasă, cu oameni extraordinari, care înțeleg muzica”, adaugă pianistul.
O experiență care va rămâne mereu în sufletul lui Bogdan Ota este momentul în care i s-au născut copiii. Acesta este tatăl unei fetițe și al unui băiețel. Artistul afirmă că le oferă libertatea de a își alege propriul drum, fără a îi influența, dar că îi va susține să nu se abată de la acesta.
„Marele pianist și compozitor Bogdan Ota… Asta dispare, pleci un an de pe scenă, iar lumea nu mai știe cine ești. Totuși, «tata» rămâne și după moarte, copilul spune: «Mă duc până la tata, la cimitir, să aprind o lumânare». Asta nu dispare. Copiii m-au făcut să îmi reconsider prioritățile, inclusiv numărul de concerte, câte mai vreau să fac, de asta aleg puține orașe. Ei deja îmi știu muzica, pentru că mereu o ascult și lucrez la ea. La 6 ani, nu înțeleg dimensiunea unui concert, că sutele de oameni au venit pentru tata. Ei înțeleg că tata e pe scenă și nu se pot juca alături de el. Acum 2 ani, fiul meu era foarte supărat pe mine, mi-a spus: «Ai terminat, ai fost pe scenă, acum de ce stai cu ei». Atunci am luat decizia ca până mai crește să rămână cu bunica acasă. Astfel, pentru o seară, mă pot dedica publicului sută la sută. Fiica mea studiază singură pianul, fără să o trimit eu, iar fiul meu face beatbox de la 2 ani. Pur și simplu, i-a venit natural, mereu mă roagă să îi pun piesele unor renumiți DJ. Probabil că va alege să facă producție muzicală”, a povestit Bogdan Ota, tată, pianist și compozitor.
Bogdan Ota lansează al patrulea album la Iași, în locul studenției sale.
Bravo lui.
Diferenta dintre el si manelistii romani care au si ei „concerte” in strainatate, este ca in timp ce manelistii canta intr-o crasma inchiriata doar publicului roman amator de nunti si botezuri (a carui „cultura” muzicala e incropita doar la astfel de evenimente), pianistul roman chiar are concerte in strainatate, la care vin strainii. Si vinde bilete pentru asta, nu sarmale si ciorba de burta.
Roxana Ota,profesor doctor in muzica,formatoare de pianisti de geniu la CNAOB-Iasi Iasi,este sora lui Bogdan Ota( vad nu se specifica deloc in articol)
Am locuit in Norvegia ,in perioada cand a facut furori la tv la emisiunea cu audienta imensa.Doar nationalismul(a se citi rasism mascat) juriului si presei si sponsorilor l-au impiedicat sa castige marele premiu.Omul e un fenomen.Si ce e de admirat maxim la el ,e ca e uman si modest.
Felicitari! Mai sunt articole si despre romani cu care ne mandrim. Exista si conationali capabili, muncitori, onesti si talentati. Nu numai video-chatiste, amante de forbalisti, criminali, violatori , etc….