O prăjitură cu lămâie și mascarpone merită cu siguranță încercată măcar o singură dată, întrucât este un desert delicat, aromat și ușor de pregătit, ideal pentru zilele în care vrei ceva fin și proaspăt.
Crema aerată de mascarpone și aroma intensă de lămâie transformă desertul într-un preparat cu un echilibru perfect între dulce și acrișor.
Rețeta de prăjitură cu lămâie și mascarpone
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 4 ouă, de 120 grame de zahăr, de 120 grame de făină, de coaja rasă de la 1 lămâie și de 1 vârf de linguriță de sare. Pentru cremă ai nevoie de 250 grame de mascarpone rece, de 250 ml de frișcă lichidă, de 80 grame de zahăr pudră și de sucul de la 1 lămâie mare, care aduce o aciditate perfectă.
Începe prin a bate ouăle cu zahărul până capătă volum, încorporează făina și coaja de lămâie, toarnă compoziția într-o tavă și coace-o pentru 20 de minute la 170 de grade Celsius. Între timp, bate frișca, amestec-o cu mascarpone și zahărul pudră, apoi adaugă sucul de lămâie, având grijă să nu mixezi excesiv pentru a menține textura fină. Află cum poți să faci și o prăjitură cu mandarine delicioasă.
Când blatul s-a răcit, întinde crema uniform și lasă prăjitura la frigider pentru cel puțin 3 ore pentru a prinde fermitate și o aromă intensă. Un sfat util pentru această rețetă este să folosești lămâi bine coapte, grele și cu o coajă intens parfumată, întrucât aroma va fi mai plăcută și mai pronunțată.
De asemenea, dacă adaugi sucul de lămâie treptat, crema nu se va tăia. O altă recomandare este să pui în tavă folie alimentară, astfel încât prăjitura să se desprindă perfect la tăiere. Pentru o consistență mai fermă, poți încorpora și 1 plic de întăritor de frișcă.
Variantă fără coacere, mai rapidă
Pentru această variantă ai nevoie de 300 grame de biscuiți simpli sau digestivi, de 120 grame de unt topit, de 200 grame mascarpone, de 200 ml frișcă lichidă, de 100 grame de zahăr pudră, de sucul de la 2 lămâi și o coaja de la 1 lămâie.
Pentru baza, mărunțește biscuiții, amestecă-i cu untul topit și presează compoziția într-o tavă, apoi las-o la rece pentru aproximativ 20 de minute. Pregătește crema prin mixarea mascarpone-lui cu zahărul pudră, apoi adaugă frișca bătută și, la final, sucul și coaja de lămâie.
După ce crema este omogenă, întinde-o peste stratul de biscuiți și las-o la frigider pentru minim 4 ore, astfel încât să se întărească și să se combine perfect aromele. Pentru a obține o prăjitură perfectă fără coacere, există câteva trucuri importante.
Biscuiții trebuie măcinați fin, altfel compoziția nu se va lega bine. Untul trebuie turnat fierbinte peste ei, pentru a se îmbina uniform. Crema se amestecă doar cât este necesar pentru omogenizare, întrucât frișca se poate brânzi dacă este bătută prea mult.
De asemenea, poți intensifica aroma adăugând 1 lingură de lămâie crudă sau 1 linguriță de miere, care accentuează gustul citric fără să mărească prea mult dulceața. Află cum poți să faci și o prăjitură Dubai.
Indiferent de varianta aleasă, o prăjitură cu lămâie și mascarpone merită cu siguranță încercată, întrucât este un desert fresh, aromat și foarte ușor de făcut.