Eveniment-Social

Precizări cu privire la sesizările și reclamațiile mirosului de gaz din municipiul Iași

Publicat: 28 oct. 2020
Peste 1000 de sesizări cu privire la miros de gaz în municipiul Iași
Contor de gaz

Ieri, 27 octombrie, mai spre seară, reprezentanții Transgaz SA au executat o operațiune de alimentare cu mercaptan odorizatorul din zona Păcurari, din Municipiul Iași. Acest aspect a condus fapt care a facilitat simțirea unui miros persistent, foarte puternic specific gazelor naturale.

Din cauza faptului că nu a fost anunțată și mediatizată suficient de mult, intervenția efectuată în Păcurari a generat o serie vastă de sesizări și reclamații din partea locuitorilor, multe dintre acestea adresate chiar edilului Mihai Chirica și Primăriei Municipiului Iași.

Edilul Municipiului Iași a clarificat situația

Primarul Mihai Chirica a avut o intervenție prin care a clarificat faptul că reprezentanții DelGaz Grid au menționat pierderile de mercaptan folosit pentru un odorizant. Conform datelor transmite de reprezentanții DelGaz s-au făcut peste o mie de solicitări pe tema scurgerilor de gaz.

„Am discutat încă de aseară cu conducerea DelGaz Grid cu privire la mirosul persistent de gaz semnalat de ieşeni. Reprezentanții companiei au explicat că este vorba de pierderi de mercaptan, un odorizant specific folosit împreună cu gazele naturale din reţea, ştiindu-se faptul că acestea din urmă nu au un miros specific. Am explicat eu însumi cauza acestui fenomen încă de aseară și, inclusiv datorită solicitărilor mele, DelGaz Grid a răspuns celor peste o mie de solicitări ale ieşenilor pe tema scurgerilor de gaz și a controlat inclusiv situaţiile în care s-au înregistrat pierderi efective de gaze naturale, cum ar fi cazul unor scări de bloc din cartierul Tudor Vladimirescu, unde compania de gaze a intervenit şi remediat reţeaua. Înțeleg neliniștea unora dintre ieșeni și, de aceea, fac apel la DelGaz Grid să popularizeze mai temeinic astfel de intervenții”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Peste 1000 de solicitări privind mirosul persistent de gaz

Conform unei informări transmise de compania furnizoare de gaze naturale, marți, 27 octombrie, în decurs de mai multe ore, dispeceratul Delgaz Grid a primit de pe raza Municipiului Iași un număr de reclamații de „100 de ori mai mare decât într-o zi obișnuită”.  Nu mai puțin de 15 echipe ale companiei au intervenit ieri, de asemenea și în cursul nopții, pentru a verifica sesizărilor primite și a lua măsurilor de siguranță necesare care sunt obligatorii în acest context.

„Astăzi, 28 octombrie, în teren se află 54 de echipe ale DelGaz Grid, personalul fiind suplimentat cu angajați din Pașcani, Bacău și Piatra Neamț, în vederea asigurării funcționării optime a sistemului de distribuție a gazelor naturale și a verificării tuturor reclamaţiile ieşenilor.

Municipalitatea și primarul Mihai Chirica au primit asigurări că DelGaz Grid va remedia eventualele avarii ale reţelei de gaz până la contorul clientului, inclusiv cele aflate pe domeniul public, iar avariile din domeniul privat vor fi remediate de către proprietari. Mercaptanul nu este inflamabil şi este un derivat organic al hidrogenului sulfurat, cu miros neplăcut, folosit în odorizarea gazelor combustibile spre a semnala pierderile accidentale de gaz”, se arată în comunicatul emis de Primăria Municipiului Iași.

Autoritățile competente recomandă ca în cazul în care se simte un miros specific de gaz, consumatorii trebuie să asigure o cât mai bună ventilare a holurilor și a caselor scărilor, să aerisească încăperile și să anunţe dispeceratul de urgenţă al companiei la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) și 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

În altă ordine de idei, toată populația se poate racorda la gaz metan în mod gratuit. Pierderile colosale de 10 milioane de euro la DelgazGrid se vor augmenta.

Comentarii
  • am dat peste 10 telefoane la dispecer gaz si suna ocupat ,daca era o pierdere majora exploda blocu pana vin alcoolistii si escrocii astia de la delgaz

Adauga un comentariu