Eveniment-Social

Premieră pentru o zonă rezidențială, punct de atracție pentru ieșeni! Se investesc 2 milioane de euro în Observatorul Astronomic din Copou – (GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV)

Publicat: 10 mart. 2021
Observator Astronomic din Iași
Pe 23 februarie 2021, după decenii, a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare la faimosul Observator Astronomic din Iași de către Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Investiția este estimată la 2 milioane de euro. Licitația a fost derulată de Compania Națională de Investiții. Firma care a câștigat marele pot este Iasicon S.A. Iași. Termenul de execuție al reabilitării este de 12 luni

Într-o zonă rezidențială din Iași sunt investite 2 milioane de euro într-o clădire celebră din Copou. Pe 23 februarie 2021, a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare la Observatorul Astronomic din Iași. Proprietar este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Licitația a fost derulată de Compania Națională de Investiții. Firma care a câștigat marele pot este Iasicon SA Iași. Termenul de execuție al reabilitării este de 12 luni

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut 2 milioane de euro pentru refacerea clădirii istorice intitulate Observator Astronomic din Copou. Deja, licitația derulată de Compania Națională de Investiții s-a finalizat. Firma care a câștigat marele pot este Iasicon SA Iași. Etapa de consolidare și refuncționalizare la faimosul Observator are ca termen de execuție 12 luni. Lucrările au început la finalul lunii trecute.

„Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice, a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. În mai 2016, am achiziționat servicii de concepție tehnice în vederea executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii Observatorului. În septembrie 2016, am depus întreaga documentație la Compania Națională de Investiții, în vederea înscrierii acestuia pe lista de investiții, propunere care a fost acceptată în 2017. În 2018 a fost realizată prima procedură de achiziție, procedură reluată în 2019. Valoarea lucrărilor de consolidare și reabilitare este de 9 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC din Iași.

Pe 23 februarie 2021 s-a emis ordinul de începere a lucrărilor de execuție la Observatorul Astronomic

Este vorba despre contractul de execuție de lucrări nr. 579/03.12.2020 încheiat pentru realizarea lucrărilor de execuție la obiectivul de investiții:

„Reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iași, aflat în proprietatea Universității «Alexandru Ioan Cuza» Iași, situat pe Aleea Sadoveanu nr. 5-7, municipiul Iași, județul Iași”. Observatorul Astronomic, în 2013, a fost închis din cauza stării avansate de degradare.

În mai 2016, au fost achiziționate servicii de concepție tehnice în vederea executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii observatorului. Tot atunci a fost depusă întreaga documentație la Compania Națională de Investiții, în vederea înscrierii acestuia pe lista de investiții, propunere care a fost acceptată în 2017.

Observatorul Astronomic va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial. Astfel, rectorul prof. univ. dr. Tudorel Toader arată și că: „Observatorul Astronomic va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial. Dotările moderne vor permite efectuarea de cercetări în domeniul meteorologiei și mediului, cu specială referire la dinamica stratului de ozon și calitatea radiațiilor. Accesul publicului va fi permis cu ocazia evenimentelor atmosferice”.

Observatorul, ridicat între anii 1912-1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici, șef al catedrei de Astronomie, Geodezie și Mecanică a marii Universități din Iași. De asemenea, cadrul didactic a fost și primul director al Observatorului, în perioada 1913 și 1937. Din păcate, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în mare parte, aparatura de aici a dispărut. De precizat că din 1966, la Observator a existat un atelier de mecanică fină și un laborator electronic. După 1989, Observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate în Patrimoniul Național al Monumentelor.

Telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania

Mai mult, telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania. De reamintit că, pe lângă această clădire istorică pe care o are în proprietate UAIC, unitatea de învățământ a demarat deja lucrări de reabilitare la alte două imobile de patrimoniu. Este vorba despre fosta Casa Canano, din zona Fundație și cunoscută drept Corpul E. Aceasta va avea destinație didactică. Pe de altă parte, în plin proces de reabilitare este și Casa Universitarilor Iași de pe Bulevardul Carol I, fosta Casă Canta. Aici se vor organiza manifestări și evenimente academice, dar și momente de loisir pentru comunitatea academică cuzistă.

Adauga un comentariu