Actualitate

Premierul Florin Cîțu anunță că situația epidemiei de COVID-19 s-a stabilizat în România

Publicat: 05 apr. 2021
Florin Cîțu se uită prin acte
Florin Cîțu, prim-ministrul României

În continuarea conferinţei de presă susţinută de premier la Palatul Victoria au fost făcute mai multe declaraţii. Florin Cîțu consideră că situaţia epidemiei de COVID-19 din România este una stabilă şi crede că românii mai trebuie să aibă putină răbdare.

Premierul a declarat, pe lângă faptul că de la 1 iunie vom reveni la normalitate şi faptul că românii care au trecut prin boală nu sunt luaţi în calcul în imunitatea te turmă la care speră să ajungă România.

Situaţia epidemiei de COVID-19 este una stabilă în România

Conform declaraţiilor făcute de premierul Florin Cîțu, într-o conferinţă de presă, situaţia epidemiologică s-a stabilizat în România. De altfel, premierul consideră că, în urma unor consultări, s-a ajuns la concluzia că Paștele Ortodox va putea fi sărbătorit de români. Ca o susţinere în afirmaţia făcută de premier, acesta dă exemplul Timișului unde scade rata de infectate, dar şi în Ilfov unde există un platou, iar București un platou și chiar o scădere:

”Situația epidemiologică și aici lucrurile s-au stabilizat. Am luat niște măsuri, după ce m-am consultat cu primarii, cu președinții de CJ, cu specialiștii. Sunt sigur că putem sărbători Paștele și în această perioadă. Măsurile au fost luate împreună cu toți factorii de decizie și se vede că ne-am stabilizat pe un platou. În București avem un platou, chiar o scădere. De asemenea, în Ilfov avem un platou, la Timiș scade rata de infectare.

Vă spun aceste lucruri pentru a vă cere în continuare răbdare. Situația epidemiologică a ajuns la un platou, dar nu se poate rezolva de pe o zi pe alta, însă accelerăm campania de vaccinare. Este adevărat că în spitale avem o presiune foarte mare, dar singurul lucru pe care îl putem face este să respectăm regulile în continuare, pentru a ajuta spitalele.”, a spus Florin Cîțu.

Premierul nu va lua în calcul imunizării de turmă persoanele imunizate natural

Totuşi, premierul consideră că persoanele care s-au imunizat natural, trecând prin boală, nu pot fi luate în calcul atunci când se vorbeşte de imunitatea de turmă. Asta în condiţiile în care, cel mai probabil, pe întreg teritoriul României sunt deja câteva milioane de persoane care au avut COVID-19 și sunt imune:

„Se ia în calcul cei care au avut boala trebuie să aștepte câteva luni până se pot vaccina. Mergem pe aceste eșaloane, 5 milioane înseamnă 35% și tot așa. Se ridică treptat măsurile”, a declarat Florin Cîțu.

De la 1 iunie România ar putea reveni la normalitate

În încheierea conferinței de presă, premierul Florin Cîțu a declarat că România ar putea reveni la normalitate începând cu 1 iunie 2021. Acest lucru s-ar datora în special campaniei de vaccinare și de faptul că românii vor respecta în continuare restricțiile și măsurile de siguranță

Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, aceasta este primul jalon, primul milestone, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate și am să vă explic la ce mă refer”, a declarat premierul.

În urmă cu câteva zile, Florin Cîțu spunea, despre protestele din România, faptul că îi întelege pe românii care au ieșit pe stradă dar că dorește de la aceștia să pătreze regulile pandemice stabilite de Guvern.
Adauga un comentariu