Actualitate

Premierul Ludovic Orban a făcut anunţul: „Piața Obor se închide. Rămân deschise piețele în aer liber”

Publicat: 06 nov. 2020
Ludovic Orban citește un act oficial
Ludovic Orban, premierul României a discutat noile măsuri anti Covid-19

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a menţionat joi seară, 5 noiembrie 2020, faptul că Piaţa Obor din Capitala îşi va suspenda activitatea, ca urmare a aplicării măsurii de închidere a pieţelor în vederea prevenirii răspândirii virusului Covid-19. Însă, o alta precizare a fost aceea ca probabilitatea că pieţele în aer liber vor rămâne deschise. Cu toate acestea, măsurile impuse vor fi respectate cu strictețe. Autoritățile vor face controale regulate și se vor împărți amenzi contravenționale în caz contrar.

„Măsura se aplică în special pieţelor agroalimentare închise. Piaţa Obor se va închide. La Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată, nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă zoster. Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash. Cel mai posibil vor rămâne deschise pieţele în aer liber, dar şi acolo cu măsuri foarte stricte, pentru că, în momentul în care îţi rămân mai puţine pieţe, poţi să le controlezi mai uşor”, a declarat Orban.

Măsurile ar putea fi aplicate 30 de zile

Şeful Partidului Naţional Liberal a menţionat că recomandarea epidemiologilor este că aceste noi măsuri să fie aplicate pe o perioadă de cel puţin două cicluri de 14 zile, adică 28-30 de zile. În momentul în care numărul de infectări va scădea vizibil atunci măsurile impuse vor fi retrase. Orban a ținut să precizeze că în proporție de 97% oamenii respectă normele impuse.

„Măsurile vor fi aplicate 30 de zile. Urmărim eficacitatea lor, în măsura în care reuşesc să oprească numărul de infectări şi sper să nu mai fie necesare alte măsuri. Asta va depinde în mare măsură de modul în care oamenii înţeleg şi se conformează. Acum vă pot spune şi lucruri bune, se vede pe stradă cu ochiul liber, în tramvaie, la metrou, în spaţii deschise, oamenii respectă măsurile, cam 97%, deci există un respect faţă de măsuri şi cred că asta este până la urmă soluţia, oamenii să se protejeze”, a completat Orban.

Premierul anunță măsuri dure în ceea ce privește activitatea piețelor agroalimentare

Prim-ministrul Ludovic Orban a transmis noi măsuri în ceea ce privește atât piețele închise, cât și cele deschise. Așadar, piețele agroalimentare închise vor fi oprite din funcționare, după ce au fost identificate nereguli. Iar în legătură cu piețele deschise, urmează să fie luate măsuri mai aspre.

„Piețe agroalimentare închise. E vorba de piețe închise. La Piața Obor din Capitală, de exemplu, au fost făcute controale și pur și simplu nu se respectă regulile. Chiar sunt evidențiate o rată mare de răspândire a piețelor. În piață mergi cu numerar. Piețele în aer liber rămân deschise, dar cu măsuri foarte stricte.

Măsurile vor fi aplicate 30 de zile, dar urmărim eficacitatea lor. Sper să nu mai fie alte măsuri. Pot să vă zic și lucruri bune: 97% din oameni respectă regulile, poartă măști pe stradă… Asta este soluția! Oamenii să se protejeze.

100% să eviți nu poți. Nu poți elimina interacțiunile în familie. Inclusiv eu am un astfel de caz în familie. Trebuie să renuțăm la contactul apropiat. Așa suntem noi, mai calzi, dar trebuie să ne oprim”, a declarat Orban. De asemenea, aceasta a susținut declarații despre secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

Adauga un comentariu