International

Premierul olandez Mark Rutte și-a plătit din propriul buzunar călătoria la Instabul, unde a făcut lobby pentru șefia NATO

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul olandez Mark Rutte și-a plătit din propriul buzunar călătoria la Instabul unde a făcut lobby pentru șefia NATO
Premierul olandez Mark Rutte și-a plătit din propriul buzunar călătoria la Instabul, unde a făcut lobby pentru șefia NATO

Vinerea trecută, premierul olandez Mark Rutte l-a vizitat pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan la Istanbul pentru a-i cere sprijinul la șefia NATO. Strategia sa a avut succes, Erdogan anunțând astăzi că îl susține pe Rutte în detrimentul lui Klaus Iohannis. Iar presa olandeză scrie că Rutte i-a surprins pe turci prin modul în care și-a organizat călătoria.

Astfel, Rutte a mers în Turcia pe cheltuiala sa pentru a-și susține candidatura pentru postul de secretar general al NATO. Premierul interimar a cumpărat două bilete de avion la clasa economică pentru el și pentru un consilier care l-a însoțit. Rutte a plătit și costurile hotelului din propriile sale fonduri, potrivit publicației De Telegraaf.

Premierul olandez Mark Rutte și-a plătit din propriul buzunar călătoria la Instabul

Modul modest în care prim-ministrul olandez a călătorit în Turcia a provocat oarecare surprindere și disconfort în rândul oficialilor turci, care sunt obișnuiți să primească vizitatorii importanți cu toate onorurile.

Un premier care plătește un bilet de avion spre Istanbul nu este ceva obișnuit în Turcia, dar Rutte a considerat nepotrivit să folosească avionul guvernamental pentru propria sa „candidatură”, potrivit De Telegraaf.

Atât din punct de vedere militar, cât și strategic, Turcia este un pilon important în cadrul NATO. Toate cele 32 de țări membre NATO trebuie să fie de acord cu numirea unui secretar general. În acest moment, Rutte trebuie să îi convingă doar Slovacia, Ungaria și România pentru a obține postul.

Singurul său contracandidat este președintele Klaus Iohannis, care nu a primit susținere publică din partea nici unui stat membru NATO.

Președintele Erdogan a vrut să își facă simțit rolul prin transmiterea personală a dorințelor Ankarei către Mark Rutte. Astfel, șeful statului a cerut atenție pentru combaterea terorismului și rolul în flancul sudic al alianței.

Erdogan și Rutte se înțeleg bine pe plan personal

Rutte a lăudat în timpul conferinței de presă Turcia ca „aliat crucial”. În ciuda diferențelor de opinie din trecut, Erdogan și Rutte se înțeleg bine pe plan personal, arată publicația olandeză.

Biroul de presă Bloomberg a relatat săptămâna trecută că președintele român ar putea să se retragă după sprijinul acordat de turci. În acest caz, rămân Slovacia și Ungaria. În special opoziția lui Viktor Orbán, care vineri a primit vizita liderului PVV Geert Wilders, este considerată dificilă în cadrul cercurilor NATO.

Orbán este furios din cauza afirmațiilor nepotrivite ale lui Rutte în trecut despre statul de drept deficitar din Ungaria. Experții din Bruxelles spun în același timp că liderul guvernului latră adesea tare, dar nu mușcă. Cu toate acestea, el dorește adesea ceva în schimb pentru o răzgândire.

Americanii vor să evite cu orice preț ca problema succesiunii să umbrească summitul NATO de la Washington din iulie. Surse din NATO au declarat pentru Telegraaf că SUA speră ca întâlnirea miniștrilor de externe NATO de la sfârșitul lunii mai la Praga să fie momentul în care va fi anunțat noul secretar general.

Adauga un comentariu