Cotidianul „Bună Ziua Iași” vă pune la dispoziție poveștile celor mai incendiare anchete făcute de către DSP Iași în cazul pacienților depistați cu coronavirus. În scenariu intră medici reputați, polițiști și preoți. Cine s-ar fi gândit că totul va reveni la normal atât de repede?
La o lună și aproape două săptămâni de la apariția primului caz de coronavirus la Iași, redactorii cotidianului BZI vă prezintă cele mai controversate anchete epidemiologice desfășurate până în prezent de către DSP Iași. Până acum au fost efectuate 200 de anchete și mai bine de 1.000 de persoane au fost testate după ce au fost contacți direcți ai pacienților cu COVID-19.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a demarat până în acest moment 200 de anchete epidemiologice de la apariția primului caz de coronavirus la Iași. Conform datelor emise de către reprezentanții DSP Iași, unele anchete s-au desfășurat în paralel, iar altele separat, în funcție de gradul de dificultate al investigației. Până în acest moment, au fost anchetați sute de ieșeni care au fost considerați contacți ai persoanelor depistate pozitiv la testul COVID-19. Pentru a suplimenta personalul angajat care se confruntă cu un volum extrem de mare de muncă, DSP Iași a decis să facă noi angajări pe o perioadă determinată.
200 de anchete epidemiologice în numai o lună
Pe data de 11 martie a început calvarul medicilor epidemiologi ai DSP Iași. Atunci a fost confirmat primul caz de coronavirus la Iași. De atunci și până astăzi aceștia au anchetat alte 200 de cazuri și mai bine de 1.000 de persoane depistate ca fiind contacți direcți au fost testate în urma cercetărilor.
„De la începutul epidemiei de COVID-19, la nivelul județului Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași a efectuat aproximativ 200 de anchete epidemiologice, în vederea evitării răspândirii noului coronavirus în rândul populației. Pe parcursul acestor săptămâni au fost derulate și anchete epidemiologice în paralel și toate acestea au drept scop identificarea contacților direcți, izolarea acestora la domiciliu, testarea și, în cazul depistării lor pozitive, internarea în unitățile medicale. Cele aproximativ 200 de anchete au fost declanșate atât în cazul persoanelor depistate pozitiv, cât și celor care prezentau suspiciuni de coronavirus”, au specificat reprezentanții DSP Iași.
Anchetă la Spitalul Pașcani
În acest moment, medicii epidemiologi ai DSP desfășoară în paralel mai multe anchete epidemiologice. Una dintre acestea este cea de la Spitalul Municipal Pașcani. Surse ale redactorilor BZI susțin faptul că numai ieri au mai fost recoltate 40 de teste de la cadre medicale și pacienți suspecți la infecția cu coronavirus după ce au intrat în contact direct cu cadrele medicale depistate pozitiv.
În acest moment, mai bine de zece cadre medicale angajate la unitatea medicală mai sus menționată sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași și alte zeci de cadre medicale, contacți direcți ai acestora, au intrat în autoizolare la domiciliu. Ancheta este în plină desfășurare, urmând ca anchetatorii să urmărească firul interacționării pacienților depistați pozitiv cu alte persoane. Reamintim faptul că coronavirusul a intrat în spital în momentul în care managerul, dr. Daniel Bechir, a convocat consiliul de administrație pentru a-și prelungi mandatul de conducere. Șefa RUNOS, prezentă și ea la consiliu, depistată ulterior cu coronavirus, a transmis virusul și colegilor.
Ancheta celebrilor medici Miron
O altă anchetă epidemiologică care a intrat în atenția publică a fost cea desfășurată în cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria”, dar și în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași. Cercetările au început după ce soții prof. dr. Ingrith și prof. dr. Lucian Miron au revenit din Franța, iar bărbatul a fost depistat pozitiv cu coronavirus. În cazul celor doi soți, ancheta epidemiologică s-a desfășurat în ambele unități medicale unde aceștia sunt angajați.
Zeci de cadre medicale au intrat în autoizolare și alte câteva au fost testate imediat, fiind considerate contacți direcți ai celor doi medici. În urma testării a reieșit că prof. dr. Ingrith Miron nu avea coronavirus, în timp ce soțul acesteia, prof. dr. Lucian Miron, a petrecut săptămâni întregi internat la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. În prezent, ambii își continuă activitatea profesională în spitalele în care sunt angajați și nu mai prezintă un pericol de răspândire a bolii.
Preotul din comunitatea de lipoveni, un alt caz
Pe data de 10 aprilie s-a declanșat ancheta epidemiologică în localitatea Târgu Frumos, după ce patru persoane au fost depistate cu coronavirus. În primul stadiu al anchetei, medicii epidemiologi au testat o persoană din cele patru și după aceea au stabilit contacții direcți. Ulterior au fost confirmate alte trei.
„Una dintre persoanele depistate pozitiv la infecția cu coronavirus este un preot din comunitatea de lipoveni, care a vizitat până pe data de 08 aprilie 2020 mai multe familii din zona Târgu Frumos. Și pe parcursul săptămânii trecute epidemiologii din cadrul DSP Iași împreună cu reprezentanți ai Consiliului Local Târgu Frumos au continuat ancheta epidemiologică, iar până în momentul de față au intervievat 409 membri din comunitate. De asemenea, conform declarațiilor celor depistați cu noul coronavirus și a familiilor din comunitate, posibilele contacte au avut loc până pe data de 8 aprilie, ceea ce înseamnă că au trecut 14 zile de la acea dată. Până în prezent, în urma deplasărilor efectuate nu au fost depistate persoane simptomatice”, au specificat reprezentanții DSP Iași.
Preotul purta echipament de protecție
Preotul acuzat inițial că ar fi „împrăștiat COVID-ul” enoriașilor a fost disculpat prin declarațiile ulterioare ale acestora. Căutați telefonic, dar și la domiciliu de către reprezentanții DSP Iași, aceștia au susținut că preotul purta mască, mănuși și dezinfectant pe tot parcursul vizitelor în casele enoriașilor. Totodată, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași nu s-au prezentat membri ai comunității cu simptome de coronavirus.
„În cadrul acestei anchete, persoanele contactate telefonic și vizitate la domiciliu au declarat că preotul a folosit măsuri de protecție, mască, manuși și dezinfectant în timpul vizitelor efectuate. Conform definiției de caz pentru contactul apropiat, aceste persoane nu pot fi considerate contacți directi și prin urmare Direcția de Sănătate Publică Iași a recomandat evitarea locurilor aglomerate și izolarea la domiciliu”, adaugă reprezentanții DSP Iași.
Ancheta „Răzvan Milea”
Printre cele mai mediatizate anchete epidemiologice desfășurate la Iași se numără cea a polițistului de frontieră Răzvan Milea. Ancheta epidemiologică în cazul polițistului de frontieră Răzvan Milea a fost finalizată. A fost, probabil, una dintre cele mai dificile misiuni ale medicilor epidemiologi ai DSP Iași, întrucât bărbatul, înainte de a fi diagnosticat pozitiv cu coronavirus, fusese prezent la o petrecere în clubul Time Out, la o sală de sport din Iași, dar și la locul de muncă, unde a interacționat cu colegii de pe două ture. Sute de persoane au fost atunci considerate ca fiind suspecți în urma diagnosticării lui Răzvan Milea. Zeci de polițiști de frontieră au fost trimiși acasă și alți contacți direcți au fost testați după ce au avut simptome specifice. Săptămâna trecută, la 14 zile după externare, polițistul de frontieră și-a reluat activitatea la locul de muncă, ștergând cu buretele toată această experiență.