Zi de sărbătoare pentru ţara noastră! În Studioul BZI LIVE a fost programată o ediţie specială unde a fost invitat prof. univ. dr. istoric Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Acesta a transmis un mesaj clasei politice. Universitarul a explicat că ţara noastră trebuie condusă de oameni instruiţi, cu diplome luate în mod corect şi care nu se cred şefi peste noapte. De asemenea, românii trebuie să fie încrezători, să privească spre viitor şi să lupte pentru educaţie.
„Suntem ameninţaţi de o iarnă grea, de o criză energetică şi de o criză politică, de boală, de boala Planetei, de poluare, de războaie pe ici pe colo şi atunci oamenii au grijă zilei de mâine. În Europa nu merg toate că pe roate. Şansele nu sunt foarte multe în acest moment, dar ele există. Popoarele au un simţ al orientării şi se spune de multe ori că oamenii pot greşi individual, dar popoarele nu.
Conducătorii trebuie să fie buni care să ne conducă bine. Educaţia este fundamentală. Conducătorii trebuie să fie instruiţi, cu diplome luate pe cinstite, pregătire într-un domeniu, lideri care nu se trezesc deodată conducători, ci care înainte de a ne conduce politic, din Guvern, au condus câte o grupă de oameni, câte o echipă de muncitori care s-au ocupat de construcția unui pod, de repararea unei case, să facă un drum, să sădească un pom. Noi ne trezim de multe ori cu un şef care nu a fost capabil niciodată să conducă nişte oameni şi să se valideze. Aici trebuie să lucrăm mult mai mult, să putem conştientiza că istoria este a noastră. Bună sau rea ne-o însuşim. Trebuie să privim spre viitor”, a spus în exclusivitate pentru BZI prof. univ. dr. istoric Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.
Cine este prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române
Ioan-Aurel Pop (n. 1 ianuarie 1955, Santioana, Taga, Cluj, România) este un istoric român, profesor universitar (din 1996) şi rector al Universităţii Babes-Bolyai din Cluj (2012-2020), membru titular (din 2010) şi preşedinte (din 2018) al Academiei Române. Opera sa este axată pe cercetarea Istoriei medievale a românilor şi a Europei Centrale şi de Sud-Est (instituţiile medievale româneşti, formaţiuni politice romano-slave din Transilvania, raporturile romanilor din Transilvania cu spaţiul românesc extracarpatic, influenta bizantina asupra romanilor, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală şi Occidentală, structura etnica şi confesionala a Transilvaniei).
Este adept al curentului naţionalist. După apariţia cărţii „Istorie şi mit în conştiinţa românească” a lui Lucian Boia, Ioan-Aurel Pop a publicat o carte în replică, respingând parţial teza deconstructivista a istoricului bucureştean. A elaborat de asemenea manuale şcolare alternative pentru liceu.