Actualitate

Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă, după ședința de evaluare și prezentare a măsurilor anti Covid-19: „Sunt hotărât să reconstruim tot sistemul medical din temelii” – LIVE VIDEO/ TEXT

Publicat: 18 nov. 2020
Klaus Iohannis da declaratii de presa
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis va susține miercuri, 18 noiembrie 2020, de la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, după noua şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de coronavirus.

La întâlnirea care a început la ora 13.00 participă prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi mai mulţi specialişti.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, „la şedinţă mai participă şi vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc; şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, col. dr. Dan Corneci; managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, dr. Emilian Imbri; Elena Ovreiu, lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti”.

Echipamentele medicale și rețelele de electricitate, neglijate

Președintele Klaus Iohannis susține că pe teritoriul României sunt neglijate frecvent echipamentele medicale și rețelele de electricitate din spitalele publice. Specialiștii prezenți la ședință i-au expus șefului statului cele mai bune soluții de rezolvare a problemelor existente în ziua de azi.

În altă ordine de idei, președintele Iohannis a văzut lista disfuncționalităților și defecțiunilor din spitalele românești și compartimentele ATI.

„Am avut astăzi o discuție foarte tehnică și aplicată pe un domeniu de mare importanță, dar de multe ori neglijat. Mă refer la zona echipamentelor medicale și a rețelelor de electricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere, un aspect esențial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical. La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, dar și experți, medici și ingineri medicali, tocmai pentru a găsi cele mai bune soluții de rezolvare a problemelor existente.

În cadrul acestei întâlniri, specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitalele publice, secții care, așa cum știm, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze. Mi-a fost prezentată inclusiv o analiză a disfuncționalităților și defecțiunilor care pot apărea pe perioada de funcționare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din țară care au secții sau compartimente de Terapie Intensivă”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Soluțiile concrete, utilizate pentru a evita tragediile precum cea de la Piatra Neamț

Șeful de la Cotroceni susține că astăzi, 18 noiembrie 2020, s-au discutat două măsuri clare, concrete și utile pentru a evita tragediile din spitalele publice, precum cea de la Piatra Neamț, unde au decedat 12 persoane din cauza unor neglijențe și defecțiuni nerezolvate la timp.

Astfel, Iohannis susține că doar prin modernizarea sistemelor de gaze medicale și regândirea instrumentelor legislative pentru a susține sistemul de service și mentenanță se vor rezolva problemele din sistemul medical românesc.

„Pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra situației la zi, am solicitat Ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele și aparatura medicală din dotarea spitalelor publice. Este evident că, în condițiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare și a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul și mentenanța aparaturii sunt masiv subdimensionate și adeseori insuficiente.

Discuția de astăzi a fost extrem de utilă și au fost identificate deja câteva soluții concrete, care vor fi preluate de autorități și puse în aplicare.

În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice. Aici am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă și la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România.

În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești. Un rol important îl are resursa umană și când spun aceasta mă gândesc la inginerii medicali, care trebuie valorificați și implicați mai mult în partea de funcționare spitalicească”, a precizat sursa citată.

Reforma din sănătate

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a declarat că toate soluțiile mai sus menționate vor fi incluse într-un pachet de legi care vor reforma sănătatea. Șeful statului este hotărât să reconstruiască din temelii întreg sistemul medical.

„Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătății.

Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale neglijate ani și ani de zile. Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Comentarii
  • De 30 de ani tot auzim de „reforma”, si de fiecare data „reforma” a dus la mai rau.
    Daca intradevar voiau sa imbunatateasca lucrurile, nu ar fi numit un patron de restaurant ca director de spital, si nici un avocat ca director la DSP.

  • Klaus-cappartat și echipa lui de superinteligenti obedienti, împreună cu vreo citiva „specialisti” agreați, de-ai noștri(desigur și Arafat), vor sa reformeze din temelii sistemul sanitar!! PERICOL NAȚIUNE!! Va asigur ca e o treaba prea complexa pentru capetele voastre slabe! Klaus-rinocerul a anunțat ca pentru asta și alte bazaconii, ii trebuie și parlament liberal(adică mulți prosti de o singura culoare).La alegeri trebuie sa le dam un pumn zdravăn in bot, ca să nu piardă contactul cu solul patriei!!!

Adauga un comentariu