Actualitate

Președintele Klaus Iohannis, mesaj transmis investitorilor: „Criza economică și-a făcut simțită prezența și în România, ca peste tot în lume”

Publicat: 20 nov. 2020
Klaus Iohannis declaratii de presa la Palatul Parlamentului
Președintele Klaus Iohannis, despre vaccinarea populației

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat vineri, 20 noiembrie 2020, un mesaj în cadrul evenimentului organizat de Bursa de Valori București. Declarații au fost făcute cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate bursieră. Șeful statului a ținut să felicite Bursa de Valori pentru promovarea la statutul de piață emergentă secundară și discută despre oportunitățile pe care investitorii le vor avea la dispoziție în viitor privind investițiile în economia românească.

„După 25 de ani de piață bursieră, prin motivația companiilor de mobilizare a capitalului pentru investiții, de îmbunătățire a standardelor de management și eficiență, nivelul de capitalizare a ajuns la peste 100 miliarde de lei în prezent. Promovarea la statutul de piață emergentă secundară a atras creșteri consistente ale volumelor de tranzacționare în raport cu lunile anterioare, ceea ce indică optimism în privința pieței noastre de capital”, susține președintele.

Criza economică și-a făcut simțită prezența și-n România

Șeful de la Cotroceni preciează faptul că economia românească își revine și că în perioada imediat următoare fondurile europene vor fi „o oportunitate reală” pentru o reală creștere economică. Chiar dacă criza econimică a afectat România, există semne clare că economia își revine simțitor.

„La începutul acestui an, indicatorii privind piețele financiare arătau că România beneficiază de un climat investițional stabil. Din păcate, în contextul pandemiei de COVID-19, criza economică și-a făcut simțită prezența și în România, ca peste tot în lume. Există însă semnale clare că economia revine pe calea redresării. Ultimele date statistice indică pentru România, cât și pentru economiile europene, o creștere consistentă a Produsului Intern Brut în trimestrul al III-lea, față de trimestrul anterior, atunci când economia a resimțit șocul generalizat al crizei sanitare.

De asemenea, rata șomajului în economia noastră se menține la puțin peste 5%, iar pe piețele financiare investitorii își păstrează încrederea în potențialul nostru de dezvoltare. România va beneficia, în următorii ani, de fonduri europene de 80 de miliarde de euro. Este o oportunitate reală de consolidare a potențialului nostru de creștere economică”, transmite președintele.

Ce model de dezvoltare va fi integrat în statul român

Președintele statului român a precizat faptul că dezvoltarea infrastructurii, digitalizarea și tranziția verde vor fi parte integrată din noul model de dezvoltare al României.

„Economia noastră va începe să integreze beneficiile unui nou model de dezvoltare, bazat pe investiții, inovare și competitivitate. România va avea infrastructură, va investi considerabil în digitalizare și tranziția verde, va facilita crearea de ecosisteme antreprenoriale și va deveni mai atractivă ca destinație de afaceri.  În acest sens, unele aspecte ar merita să se regăsească mai elocvent în planuri și acțiuni, indiferent dacă sunt ale autorităților sau ale mediului de afaceri.

O direcție esențială este educația economică sănătoasă, cel mai eficient scut împotriva populismului financiar, iar o alta, piața românească de capital, ca sursă reală de finanțare a investițiilor. De exemplu, opțiunea pentru investiții în tranziția verde și transformarea digitală, așa cum ne propunem prin Planul Național de Redresare și Reziliență, oferă noi oportunități și pentru piața autohtonă de capital”, susține Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a conchis prin a le cere investitorilor să fie parte a dezvoltării economiei românești.

„În același timp, este esențial ca România să își diversifice coerent arhitectura financiară, pentru a nu rămâne blocați în paradigma în care doar statul „dă banii” pentru dezvoltare”, a mai spus președintele.

Comentarii
  • Din gandirea filosofica a genialului carmaci care le stie pe toate, cacalaus bovanis: peeeeeeseeeeedeeeeee beeeeeeheeeee peeeseeeedeeee! Genii de astea care le stiu pe toate am mai avut dar din pacate s-au intoxicat cu plumb la Targoviste. De fapt este unn plavan incult si prost ca noaptea care sa crede geniu, un mare tradator si dezbinator de neam!

  • Totul este cu; se va face,se va… dupa 6 decembrie.In rest, Criza a stat de vorba cu Catu,Iohanis,Orban si Turcan si a plecat rusinata pe alte meleaguri.

Adauga un comentariu