Razboi în Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a renunţat la Kiev. Lloyd Austin, şeful Pentagon: „Se concentrează asupra sudului şi estului Ucrainei”

Publicat: 08 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a renunţat la Kiev. Lloyd Austin şeful Pentagon Se concentrează asupra sudului şi estului Ucrainei
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, susţine că Vladimir Putin a crezut că este capabil să preia controlul asupra Ucrainei într-o manieră extrem de rapidă, dar s-a înșelat

În cea de-a 44-a zi de război în Ucraina, se pare că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a renunţat la Kiev. Şeful de la Kremlin nu mai vrea să cucerească capitala şi se concentrează asupra zonelor separatiste din Donbas.

La finalul operaţiunii militare, înalţii responsabili ai armatei americane, potrivit AFP, susţin că „rămâne de văzut”.

Reamintim faptul că Lloyd Austin a venit în România la jumătatea lunii octombrie a anului trecut.

Vladimir Putin a renunţat la Kiev. Lloyd Austin, şeful Pentagon, despre războiul din Ucraina

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, susţine că Vladimir Putin a crezut că este capabil să preia controlul asupra Ucrainei într-o manieră extrem de rapidă. De asemenea, în cadrul unei audieri în Congres, şeful Pentagon a afirmat că Putin se va concentra asupra sudului şi estului tarii vecine.

„Putin a crezut că poate prelua foarte repede controlul asupra Ucrainei, foarte repede controlul asupra capitalei. S-a înşelat”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cursul unei audieri în Congres.

„Cred că Putin a renunţat la eforturile sale de a cuceri capitala şi în prezent se concentrează asupra sudului şi estului ţării”, a mai adăugat el în faţa Comisiei senatoriale pentru forţele armate.

De asemenea, în cazul aceleaşi ceremonii, generalul şi şeful de stat major american, Mark Milley, susţinea că ar rezultatul războiului, care se anunţă lung, rămâne incert.

„Va fi o treabă pe termen lung”, a spus el. „Există încă o bătălie importantă care urmează în sud-est, unde ruşii intenţionează să-şi adune forţele şi să continue asaltul. Aşa că rămâne de văzut cum se va termina totul”, a adăugat generalul Milley.

Ucraina a primit sisteme antitanc şi antiaeriene

Reamintim faptul că Ucraina a primit în ultima perioadă circa 60.000 de sisteme antitanc de la Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor, iar armata ucraineană utilizează mine antipersonal care îi obligă pe militarii ruşi să lupte în zone unde sunt cei mai vulnerabili, a notat şeful de stat-major în cadrul aceleiaşi audieri, Llyod Austin.

În altă ordine de idei, Occidentul le-a oferit ucrainenilor nu mai puţin de 25.000 de sisteme antiaeriene de diferite tipuri care au împiedicat statul rus să preia controlul asupra spaţiului aerian ucrainean, a mai adăugat oficialul american.

În continuarea declaraţiei sale, Austin a subliniat că armata ucraineană cere în momentul de fata tancuri şi artilerie pentru a putea respinge următoarea ofensivă pregătită de ruşi.

„Terenul (în sud-est) este diferit de cel din nord. Este mult mai deschis şi favorabil operaţiunilor cu blindate de ambele părţi”, a explicat generalul Milley. „Ar putea face faţă cu mai multe tancuri şi artilerie şi asta cer”, a continuat el.

Secretarul Apărării a părut să recunoască că SUA au considerat, cel puţin la începutul invaziei, că Ucraina nu va putea recăpăta controlul asupra regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din Donbasul care este acum obiectivul declarat al Moscovei.

Interpelat insistent de senatorul republican Tom Cotton în ceea ce priveşte informaţiile pe care serviciile militare americane le împărtăşesc cu ucrainenii, Lloyd Austin a recunoscut că nu au acoperit până în momentul de fata regiunile separatiste.

„Le oferim informaţii pentru a desfăşura operaţiuni”, inclusiv în Donbas, a început el să spună.

Dar când Tom Cotton l-a întrebat în mod explicit dacă aceste informaţii se referă la zonele controlate din anul 2014 de separatiştii pro-ruşi, el a afirmat că instrucţiunile date analiştilor militari până acum erau „neclare”.

„Vrem să ne asigurăm că este clar pentru forţele noastre”, a adăugat secretarul Apărării. „Acesta este obiectivul noilor instrucţiuni (care) pleacă în prezent”, a continuat el.

Serviciile americane de informaţii au anunţat războiul din Ucraina cu o exactitudine remarcabilă, dar nu au prevăzut rezistenţă înverşunată a ucrainenilor. Acestea se temeau că Kievul va cădea în 48 de ore şi că preşedintele Volodimir Zelenski va fi imediat demis pentru a fi înlocuit cu un regim pro-rus.

Având în vedere faptul că Vladimir Putin a renunţat la Kiev, războiul se poate muta în alte zone ale Ucrainei.

Adauga un comentariu