National

Prețurile alimentelor ar putea crește, după ce un erbicid a fost interzis

Publicat: 10 iun. 2021

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România – AIPROM îşi exprimă îngrijorarea cu privire la refuzul Parlamentului European de reautorizare a substanţei active glifosat, folosită de fermieri, după 31 decembrie 2022.

Reprezentanţii asociației susţin că situația pune în pericol siguranţa şi securitatea alimentară a Europei şi ar putea conduce la importuri masive de produse alimentare din ţări care nu aparţin spaţiului comunitar şi care nu vor fi obligate să respecte aceleaşi reguli precum producătorii din interiorul Uniunii Europene, generând astfel o concurenţă neloială şi periclitând profitabilitatea şi productivitatea fermierilor.

„Accesul la substanţe active şi produse de protecţia plantelor este esenţial pentru a gestiona corespunzător condiţiile specifice agriculturii din ţara noastră. Fermierul vrea să producă, însă nu poate face acest lucru dacă apar limitări şi restricţii nejustificate sau reevaluări ale unor reglementări deja validate de forurile ştiinţifice”, se menţionează în comunicatul asociației.

Potrivit sursei citate, lipsa de predictibilitate afectează major deciziile din producţia agricolă şi are efecte la fel de grave ca şi schimbările neaşteptate ale vremii. ”

Nu există nici o diferenţă între o secetă prelungită şi eliminarea bruscă de pe piaţă a unei clase de produse care limita sub pragul de dăunare periculos o populaţie de dăunători endemici în ţara noastră”, afirmă reprezentanţii asociaţiei.

Nu în ultimul rând, consecinţele interzicerii glifosatului vor fi din păcate vizibile în România unde condiţiile specifice de climă şi sol, precum şi fărâmiţarea terenurilor favorizează răspândirea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor.

În România, glifosatul este utilizat mai ales între culturi, fiind şi o soluţie care permite aplicarea principiilor agriculturii conservative, recomandate şi promovate intens de către Comisia Europeană.

„Interzicerea utilizării glifosatului, în absenţa unor alternative viabile şi eficiente economic, îi va determina pe fermierii români să aplice mai multe tratamente cu produse complementare şi în cantităţi mai mari fără să obţină aceeaşi eficacitate şi cu un impact negativ mai mare asupra mediului. Costurile de producţie vor fi mai ridicate, produsele agro-alimentare obţinute vor fi mai scumpe, iar preţul va fi suportat de către consumatorul român. La finalul zilei, fie că suntem fermieri, autorităţi de reglementare, membrii ai Parlamentului European sau simpli consumatori, cu toţii avem nevoie de hrană, iar aceste restricţii fără baze ştiinţifice solide nu vor face altceva decât să permită prezenţa pe piaţă a mai multor produse agro-alimentare provenite din state aflate în afara UE. Achiziţionând astfel de produse vom susţine activitatea fermierilor din alte state şi vom descuraja activitatea fermierului european”, transmit reprezentanţii Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România.

Comentarii
Adauga un comentariu