Prețurile cerute de proprietarii de terenuri agricole scoase la vânzare din Iași au „explodat”. Dacă un hectar a fost scos la vânzare cu 10.000 de euro, în anul 2020, acum proprietarii solicită și 40.000 de euro pentru un hectar de teren agricol. Cea mai mare suprafață scoasă la vânzare în Iași este un teren de 50 de hectare, din comuna Țibănești
Proprietarii de terenuri agricole din Iași au scos la vânzare mai multe suprafețe, solicitând pentru un hectar până și 40.000 de euro. Un ieșean din comuna Victoria a solicitat pentru 1,1 hectare 200.000 de lei (40.000 de euro), dar a primit mult mai puțin.
„Nu mai este valabil anunțul. Am obținut mai puțini bani pentru terenul scos la vânzare. Nici măcar jumătate din sumă nu am obținut… Terenul este de 15 ani în proprietatea noastră, dar acum l-am scos la vânzare. Oricum, realitatea privind prețurile e alta față de ce se speculează”, susține Neculai Mihalachi, fostul proprietar al terenului din comuna Victoria.
Un alt teren cu o suprafață de un hectar a fost scos la vânzare în comuna Erbiceni cu suma de 73.950 de lei (14.790 de euro). Cea mai mare suprafață de teren ce este vândută în Iași e un teren cu o suprafață de 50 de hectare din comuna Țibănești, scos la vânzare cu 625.000 de lei, respectiv 125.000 de euro. Hectarul se vinde cu 2.500 de euro.
Sute de oferte de vânzare a terenurilor agricole
Sute de oferte de vânzare a terenurilor agricole sunt postate pe site-ul Direcției Agricole Iași. Proprietarii de terenuri din comunele Miroslava, Schitu Duca, Aroneanu sau Probota vând un hectar cu un preț de 3.000 până la 7.000 de euro. Alte comune în care sunt oferte de vânzare a terenurilor agricole din Iași sunt: Mogoșești, Valea Seacă, Vânători, Comarna, Podu Iloaiei, Șipote, Ciurea și Ciohorăni, unde prețurile de vânzare sunt cuprinse între 1.500 și 6.000 de euro hectarul. De asemenea, în Alexandru Ioan Cuza, Erbiceni, Grajduri, Voinești, Rediu, Strunga, Butea, Vlădeni și Andrieșeni, proprietarii vând hectarul cu 2.500, până la 5.000 de euro.
Prețurile practicate pentru vânzarea terenurilor variază în funcție de zonă, cele mai scumpe fiind cele din apropierea orașului Iași. Astfel, dacă terenurile sunt într-o zonă cu un potențial agricol scăzut, o zonă greu accesibilă, fără utilități în apropiere, prețurile pot să scadă până la 1.500 – 2.000 de euro hectarul. Tranzacțiile cu terenuri agricole au fost blocate timp de câteva luni, din noiembrie 2020, până la jumătatea lunii februarie 2021, din cauză că nu au fost publicate la timp normele metodologice aferente Legii nr. 175/2020.
Terenurile agricole pot fi vândute doar cu ofertă publicată pe site-ul Direcției Agricole Iași
Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Iași, factorii care influențează prețul terenurilor agricole din Iași sunt mai ales interesul agricol din zonă, situația funciară a suprafeței (cadastru, intabulare), calitatea solului și accesul la respectiva parcelă. Vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul DAJ și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă. De remarcat este faptul că suprafața și valoarea terenurilor agricole din Iași a crescut în ultimii 3 ani.
În 2020 a avut loc tranzacția anului în agricultură: Ilie Airinei, un om de afaceri din Iași, a cumpărat o suprafață de 34 de hectare de teren agricol cu 1,6 milioane de lei, adică aproximativ 10.000 de euro la hectar.