Plenul Consiliului Local se va reuni pe data de 28 februarie 2025 pentru a supune votului peste 30 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără și cel cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind refacerea unei grădinițe din Iași, aceasta fiind Grădinița cu Program Normal numărul 23.
Proiect de refacere a unei grădinițe din Iași, cu o valoare a finanțării de peste 7 milioane de lei
În cadrul documentelor publicate, este specificat faptul că proiectul este finanțat printr-un Program Național de Investiții și va avea ca obiect „realizarea lucrărilor pentru demolarea construcției existente și pentru realizarea unei construcții noi pe suprafața desfășurată existentă a Grădiniței cu Program Normal nr. 23, Iași”. Potrivit expertizei tehnice, suprafața desfășurată a clădirii este de 509,66 mp, iar tipul structurii clădirii este de zidărie.
Numărul de utilizatori ai grădiniței este de 106, dintre care numărul copiilor este de 96. Durata estimată de execuție a obiectului de investiții este de 12 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, iar valoarea totală a acestuia este de 6.341.826,80 lei, fără TVA, și 7.546.773,89 lei, cu TVA. Suprafața construită a clădirii, înainte de intervenție, este de 340 mp, iar suprafața desfășurată a acesteia înainte de intervenție este de 509,66 mp.
Alte două grădinițe din Iași au fost incluse în Programul Național de Investiții, iar valoarea finanțării lor depășește 8 milioane de lei.
Soluția tehnică, în baza căreia se realizează lucrările de construcții pentru obiectivele de investiții incluse în program, se bazează pe măsurile de intervenție propuse prin raportul de expertiză tehnică și prin raportul de audit energetic, studiul topografic, studiul geotehnic și alte studii specifice.
„Pe perioada realizării lucrărilor, beneficiarii trebuie să asigure spații pentru relocarea activităților sau alte modalități de desfășurare a procesului educațional”, se arată în documentele publicate.
Proiect finanțat prin Programul Național de Investiții
Grădinița cu Program Normal nr. 23, din Iași, este unul dintre obiectivele incluse în Programul Național de Investiții „Școli sigure și sănătoase”, Ministerul Educației fiind cel care a inclus acest proiect în Lista obiectivelor de investiții propuse spre finanțare.
„Programul Național de Investiții «Școli sigure și sănătoase» a fost adoptat prin Ordonanța de Urgență nr. 7 din 1 martie 2023. Actul normativ emis de Guvern a fost în contextul amplificării cutremurelor de mare amplitudine la nivel național, cu importante pagube materiale și pierderi de vieți omenești, precum și al activării unor zone din România, cu magnitudini neașteptate ce pot avea consecințe considerabile”, se mai arată în document.
Acest program în care este inclusă și grădinița din Iași se derulează în perioada 2023-2025 și are ca obiect general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții la clădirile unităților de învățământ preuniversitar de stat care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice.
Beneficiarii acestui program sunt unitățile/subunitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, inclusiv autoritățile administrației publice locale ale sectoarelor din municipiul București.
În cadrul programului se pot realiza lucrări de intervenții care nu sunt incluse la finanțare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României sau prin alte programe naționale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituții de credit sau instituții financiare interne sau internaționale.
„Finanțarea Programului Național de Investiții «Școli sigure și sănătoase» se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la o poziție distinctă de cheltuieli. În plus, finanțarea mai este asigurată și din sume din venituri proprii ale bugetelor locale aprobate cu această destinație și alte surse legal construite. Introducerea în program se face în baza listelor transmise periodic de Ministerul Educației, cuprinzând clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic, comunicate de Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT-uri)”, mai este specificat în document.
Prin același program de finanțate, se desfășoară lucrări de modernizare, consolidare și refuncționalizare a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași. Pe perioada lucrărilor, activitatea didactică se desfășoară în cele 154 de containere care alcătuiesc Școala Modulară de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași.
În data de 28 februarie 2025, Plenul Consiliului Local va supune votului un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind proiectul de refacere al Grădiniței cu Program Normal, numărul 23, din Iași.