Local

Primăria Iași restaurează 4 hectare de spații verzi din oraș. Terenurile au fost lăsate în paragină în tot orașul

Publicat: 24 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Iași restaurează 4 hectare de spații verzi din oraș. Terenurile au fost lăsate în paragină în tot orașul
Primăria Iași va lansa un proiect de reabilitare a unor spații verzi din mai multe cartiere, valoarea documentației fiind de 100.000 de lei

Primăria Iași va restaura mai multe hectare de spații verzi în unele cartiere din municipiu. Într-o primă etapă, Primăria va demara documentația de atribuire a lucrărilor, după care va trece la execuția proiectului de reabilitare. Proiectul va fi lansat pe platforma de achiziții publice în perioada următoare

Municipalitatea va realiza un nou studiu de fezabilitate legat de modernizarea unor spații verzi din mai multe cartiere ale Iașului. Într-o primă etapă intră reabilitarea a 6 spații verzi din mai multe zone, suprafața totală fiind de peste 42.000 de metri pătrați (4,2 hectare). Primăria Iași va aloca 100.000 de lei, sumă cu tot cu TVA, pentru inițierea documentației respective.

Termenul de întocmire a documentației este de 3 luni de la data semnării contractului. Municipalitatea derulează în prezent un alt proiect de revitalizare a unor spații verzi din municipiu, valoarea investiției fiind de 1 milion de euro.

Lista terenurilor vizate de Primăria Iași

Terenurile prinse în acest proiect au o suprafață totală de 42.114 metri pătrați. În calcul au fost luate terenurile din strada Bistrița (Bl. A1-A8) – 1.945 de metri pătrați, din zona Alexandru cel Bun. Un alt teren este situat în strada Sarmisegetuza (situat între blocurile R11-R12, Q4-Q8, B2, DA14-DA19, R8-R13), în suprafață de 16.908 metri pătrați, din zona cartierului Dacia.

Un alt teren este amplasat pe bulevardul Regele Ferdinand I al României (Splai Bahlui – Mal Stâng), de la blocurile B1-B6, în suprafață de 12.159 de metri pătrați. Primăria a luat în calcul și un teren de pe bulevardul Regele Mihai I al României (Splai Bahlui – Mal Drept), de la blocul I1, în suprafață de 5.245 de metri pătrați. Un alt teren este situat pe Șoseaua Națională, de la blocurile C2-Q2, în suprafață de 3.723 de metri pătrați, zona Podu Roș-Cantemir. Primăria a luat în calcul și un teren de pe Aleea Tudor Neculai, de la blocurile 937-939, în suprafață de 2.134 de metri pătrați.

Cum vor arăta lucrările din cartierele Iașului?

Cele 6 terenuri dintre blocuri vor fi reabilitate conform unui proiect ce va fi derulat de firma care va fi contractată de autoritatea locală.

„Conform caietului de sarcini aferent licitației care va fi lansată în această perioadă, restaurarea spațiilor verzi dintre blocurile din Iași se impune ca o necesitate, întrucât spațiul ocupat de plante a devenit inestetic. Plantele existente au crescut și s-au dezvoltat aglomerând zonele, iar gazonul, mobilierul urban, aleile, parcările auto și iluminatul lipsesc. Ca urmare a faptului că nu s-a investit în zonele dintre blocuri o lungă perioadă de timp, întreg spațiul verde și-a pierdut din farmec, necesitând lucrări de modernizare și reabilitare care să pună în valoare zonele studiate și să ofere confort psihic și fizic”, au spus cei de la Primăria Iași.

Investiții în reabilitarea unor spații verzi din Iași

Municipalitatea va efectua și o serie de studii pentru a putea derula lucrările. Primăria Iași a lansat și alte proiecte asemănătoare în ultima perioadă.

„Pentru restaurarea spațiilor verzi dintre blocuri se impune ca studiul de fezabilitate să cuprindă elaborarea documentației tehnico-economice, precum și studii de teren, respectiv studiul geotehnic și studiul topografic. Studiul peisagistic va trebui să aibă în vedere reamenajarea spațiilor verzi, elemente de arhitectură peisagistică, alei pietonale, coșuri de gunoi, obiecte de mobilier urban, parcări auto, iluminatul funcțional al traseelor. De asemenea, sunt necesare realizarea documentației tehnice pentru sistemul de irigare, estimarea impactului asupra mediului înconjurător și calcularea costurilor estimative ale investiției”, mai susțin cei de la Primăria Iași.

Adauga un comentariu