Titlurile zilei

Primăria Iași se face de râs cu blocul de pe șoseaua Sărărie! Imobil abandonat într-o zonă de lux, spre disperarea vecinilor – FOTO

Publicat: 22 ian. 2022
Blocul Primăriei Iași de pe șoseaua Sărărie, abandonat de administrația locală
Blocul de pe șoseaua Sărărie, o rușine pentru administrația locală

Blocul de pe șoseaua Sărărie a fost abandonat, spre rușinea Primăriei Iași, administratorul imobilului. Aici au locuit mai multe familii de țigani, evacuate în urmă cu aproximativ 4 ani. Nimeni nu știe ce soartă va avea clădirea. Acum, aceasta se află în conservare

De mai bine de 4 ani, Primăria Iași reușește să se facă de râs din cauza că nu a administrat un imobil lăsat în paragină. Este vorba despre clădirea cu 2 etaje de pe șoseaua Sărărie, nr.17, situat chiar în apropierea unui cartier de locuințe colective. Peste drum de imobilul abandonat sunt mai multe gospodării ce aparțin proprietarilor din zonă. În trecut, clădirea Primăriei era ocupată de mai multe familii de țigani care au distrus toate apartamentele.

Municipalitatea a decis evacuarea familiilor și deconectarea clădirii de la utilități. Însă, edilii nu au nicio idee legată de valorificarea clădirii care acum se află în conservare.

”Este în conservare, erau discuții despre reabilitare, la un moment dat s-a discutat și despre o posibilă vânzare. A rămas așa. Nu are expertiză clădirea”, arată surse din cadrul Primăriei Iași.

Blocul de pe șoseaua Sărărie arată impotența Primăriei Iași

Locuitorii din proximitatea imobilului administrat de Primăria Iași vor ca edilii să ia o decizie clară în ce privește soarta clădirii. Se tem că, într-o zi, imobilul se va autodemola și va pune în pericol viața trecătorilor. Acum, geamurile și ușa de la intrare sunt blocate cu gratii de metal, ca să nu permită accesul oamenilor străzii. La etajele superioare, geamurile sunt sparte. Pe zi ce trece, blocul este afectat de intemperii, care slăbesc rezistența structurală.

„Nu a mai venit nimeni aici. Ar trebui ca Primăria să facă ceva. Te trezești într-o zi că îți cad cărămizile în cap! Acum un an jumătate sau doi au venit cei de la Salubris și au ridicat gunoaiele de lângă bloc și… cam atât! Se vede urât în zonă, când vii dinspre intersecție este foarte dezolant. Să facă ceva, ori să o refacă, ori să o demoleze”, spune o vecină de pe șoseaua Sărărie.

De precizat este că, în iulie 2021, la blocul de pe șoseaua Sărărie a avut loc o tragedie. Un tânăr s-a spânzurat de balustrada de la intrarea în clădire.

Primăria Iași a demolat ghetoul din Păcurari

În 2017, municipalitatea a dispus demolarea clădirii de pe șoseaua Păcurari, nr. 86, după efectuarea unei expertize. Familiile au fost evacuate, după ce s-a constatat că imobilul se află într-un stadiu avansat de degradare. Decizia a fost luată și în contextul în care, pe 21 martie 2017, oamenii legii au făcut percheziții în imobilul din Păcurari, privind un caz de trafic de droguri de mare risc. În fiecare vară, trecătorii se uitau la familiile de țigani care dormeau pe saltele așezate chiar pe trotuare. Edilii au dispus demolarea unui corp de imobil format din parter și etaj. În ce privește al doilea corp, din spate, situația este mai complicată, deoarece sunt unele litigii ce trebuie rezolvate de instanță.

Totodată, la finalul lunii septembrie, Primăria Iași a demarat o licitație pentru furnizarea serviciilor de expertizare, proiectare și audit energetic pentru modernizarea a 4 cămine sociale aflate în administrarea Direcției de Fond Locativ (DFL). Este vorba despre imobilele situate pe str. Canta, nr. 60B, bld. T. Vladimirescu, nr. 79A, str. Bularga, nr. 14A, și str. Decebal, nr. 1. Contractul pentru realizarea proiectării are o valoare estimată de 268.907 lei, fără TVA. Proiectantul va estima și costurile pentru modernizarea imobilelor. Autoritatea contractantă intenționează să acceseze fonduri guvernamentale pentru reabilitarea obiectivelor.

Rămâne de văzut dacă Primăria Iași va lua vreo măsură cu blocul de pe șoseaua Sărărie.
Comentarii
Adauga un comentariu