Economic Local

Primăria Iași vrea să extindă iluminatul public din Iași! A fost semnat contractul pentru proiectare cu o firmă din Ilfov

Publicat: 11 mart. 2021
Stâlpi de iluminat din Iași în toiul nopții
Primăria Iași intenționează să acceseze noi fonduri europene pentru extinderea iluminatului

Edilii caută noi surse de finanțare pentru extinderea iluminatului public din Iași. Recent, a fost semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic. Firma din județul Ilfov trebuie să se ocupe și de depunerea cererii de finanțare. Comisia de evaluare a ales oferta cu prețul cel mai mic

Municipalitatea ieșeană vrea să extindă iluminatul public printr-o nouă etapă. În a doua etapă de modernizare, Primăria Iași a scos la licitație serviciile de elaborare D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții), audit luminotehnic. Conform contractului, trebuie realizată și cererea de finanțare privind atragerea fondurilor europene. Recent, contractul a fost semnat cu Tehno Consulting Solution SRL, din Ilfov. Societatea este controlată de Gheorghe Benian Bala. În 2019, cifra de afaceri a firmei a fost de 5,9 milioane lei, profit de 987.000 lei, datorii de 2 milioane lei, cu un număr de 12 angajați. Valoarea finală a contractului a ajuns la 178.850 lei, fără TVA. Comisia de evaluare a ales oferta cu prețul cel mai mic. La procedură a mai participat și societatea Urbioled, dar a fost descalificată.

Primăria Iași a demarat și alte etape de modernizare a iluminatului public

Reprezentanții primăriei susțin că, timp de 12 ani, a fost modernizată rețeaua de iluminat de aproape 220 de kilometri.

„Municipiul Iași a avut în derulare în perioada martie 2005 – martie 2017 contractul de delegare a gestiunii prin concesionare privind lucrările de reabilitare, modernizare, extindere a rețelelor de iluminat public, precum și activitățile specifice privind întreținerea și menținerea sistemului de iluminat public. În cadrul acestui contract au fost înlocuite un număr de 17.198 corpuri de iluminat, au fost montați 3.894 stâlpi și 219,80 km de rețea de alimentare cu energie electrică”, se arată în descrierea situației actuale.

Contractul pentru extinderea iluminatului public a fost blocat, dar instanța a stabilit câștigătorul

La procedura lansată anul trecut, pentru modernizarea altui sector de iluminat public, s-a prezentat și societatea Urbioled SRL, controlată de Ana – Maria Ciotîr și Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ion Solcanu. Atunci, Urbioled a blocat procedura pentru extinderea iluminatului public organizată de Primăria Iași, miza fiind de 11,4 milioane de lei, fără TVA. Comisia de evaluare a stabilit că cea mai bună ofertă aparține societății Elba Com SRL, din Timișoara, reprezentând mai bine de jumătate din estimarea inițială. Urbioled a contestat atribuirea, după ce a pierdut la mustață.

Însă, Curtea de Apel Iași a respins contestația Urbioled, motiv pentru care Primăria Iași a putut să semneze contractul pentru execuția lucrărilor. Modernizarea iluminatului public din Iași se va realiza pe o lungime de 75 de kilometri. Firma câștigătoare a primit un termen de 7 luni pentru realizarea lucrărilor. Lucrările constau în modernizarea tablourilor, a punctelor de aprindere pentru iluminat (287 bucăți) și echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune, înlocuirea aparatelor de iluminat existente depășite din punct de vedere fizic și moral cu unele noi, performante, de tip LED, echipate cu module de telegestiune.

Adauga un comentariu