Titlurile zilei

Ana-Maria Ciotîr și Bogdan Solcanu au blocat extinderea iluminatului public din Iași! Au contestat licitația prin Urbioled SRL, după ce au pierdut. Acțiuni disperate pentru o miză de 3,6 milioane euro

Publicat: 25 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ana-Maria Ciotîr și Bogdan Solcanu au blocat extinderea iluminatului public din Iași Au contestat licitația prin Urbioled SRL după ce au pierdut. Acțiuni disperate pentru o miză de 36 milioane euro
Ana Maria Ciotîr și Bogdan Solcanu au vrut să umble la borcanul cu miere, un contract de 3,6 milioane de euro pentru extinderea iluminatului public din Iași. Au pierdut competiția, dar au jurat răzbunare. Au depus contestații care au fost anulate, iar acum deschid un proces la Curtea de Apel Iași

Disperare maximă pentru Ana-Maria Ciotîr și Bogdan Solcanu, cei care controlează firma Urbioled SRL. Au vrut un contract de la Primăria Iași pentru extinderea iluminatului public, dar au pierdut licitația la limită. S-au răzbunat cu contestații care au fost respinde de CNSC. Acum, au făcut recurs la Curtea de Apel Iași. Termenul se va judeca săptămâna viitoare, pe data de 30.09.2020

Ana-Maria Ciotîr și Bogdan Solcanu, cuplul de „aur” care controlează societatea Urbioled, au contestat o licitație organizată de Primăria Iași pentru extinderea iluminatului public. Miza este una importantă, de 17,6 milioane lei, fără TVA, aproximativ 3,6 milioane de euro, investiția fiind finanțată prin intermediul fondurilor europene. Acum, proiectul este blocat, chiar dacă Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins contestația Urbioled. Reprezentanții firmei nu s-au lăsat și încearcă să pună presiune pe magistrați. Recursul se va judeca pe data de 30.09.2020, la Curtea de Apel Iași. Conform comisiei de evaluare a municipalității ieșene, a fost declarată câștigătoare societatea Elba Com SRL, din Timișoara. Procedura de achiziție a fost lansată pe data de 03.04.2020. După mai bine de jumătate de an, nu se știe cu exactitate care va fi deznodământul.

S-au chinuit să demonteze oferta depusă de Elba Com SA, dar fără succes

Văzând că au pierdut licitația, Urbioled a încercat să conteste oferta societății Elba Com SA. Au cerut chiar și părți confidențiale din oferta societății timișorene. Au cerut și reluarea procedurii. Cu toate acestea, ambele cereri au fost respinse. Culmea, Urbioled a arătat că oferta Elba Com SRL este cu mult sub prevederea bugetară, adică de 9.629.546 lei, fără TVA. Culmea ipocriziei… Urbioled SRL a depus o ofertă financiară de 9.853.672 lei, fără TVA. De aici și marea supărare a cuplului Ana Maria Ciotîr – Bogdan Solcanu. Au pierdut la mustață. Disperați, au vrut să arate CNSC că Elba Com SA nu deținea nici licențe de marcă pentru echipamente.

„Elba Com SA nu a declarat, în cadrul ofertei sale, un subcontractor responsabil cu verificarea tehnică de calitate a proiectului, atestat potrivit dispozițiilor legale aplicabile în domeniul/subdomeniul și specialitatea necesară îndeplinirii obiectului contractului. Comisia de evaluare avea obligația de a respinge oferta desemnată câștigătoare ca neconformă”, se arată în contestația formulată de CNSC.

CNSC a demontat toate cerințele formulate de Urbioled

Pe data de 03.09.2020, CNSC a luat o decizie în privința contestației formulată de către Urbioled. Ana Maria Ciotîr a încercat să desființeze oferta depusă de Elba Com SA, sugerând că nu are posibilitatea de a interveni, în timp util, în cazul unor defecțiuni.

„Răspunzând criticii referitoare la nerespectarea termenului de zece ore pentru remedierea defectelor, intervenienta precizează că a depus o declarație pe propria răspundere prin care și-a asumat acest termen. De asemenea, menționează că are deschise mai multe puncte de lucru în mai multe localități din țară, aflate la o distanță mai mică de 634 kilometri de municipiul Iași, în planul de dezvoltare a societății intrând deschiderea și a altora. Referitor la susținerea privind neconformitatea ofertei sale din cauza prețului ofertat neobișnuit de scăzut, critică pe care o consideră neîntemeiată, intervenienta menționează că autoritatea contractantă i-a cerut justificarea prețului neobișnuit de scăzut, iar răspunsul pe care l-a oferit a fost considerat concludent”, se arată în decizia CNSC.

Culmea, la secțiunea de clarificări, Primăria Iași a specificat clar că este nevoie doar de o declarație pe proprie răspundere în cazul intervențiilor la timp, în maximum zece ore. În consecință, contestația a fost declarată ca nefondată. Urbioled nu a primit nici acordarea cheltuielilor de judecată.

Iluminatul public va fi modernizat pe un tronson de 75 kilometri

Conform caietului de sarcini, modernizarea iluminatului public din Iași se va realiza pe o lungime de 75 kilometri. Firma cu care se semnează contractul trebuie să execute lucrările în termen de șapte luni. Lucrările constau în modernizarea tablourilor, a punctelor de aprindere pentru iluminat (287 bucăți) și echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune, înlocuirea aparatelor de iluminat existente, depășite din punct de vedere fizic și moral, cu unele noi, performante, de tip LED, echipate cu module de telegestiune, alese în conformitate cu criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor și de configurația existentă în teren. Nu în ultimul rând, stâlpii de iluminat de pe șoseaua Arcu vor fi echipați cu panouri fotovoltaice.

Ana Maria Ciotîr a pus mâna pe un spațiu ultracentral, după o făcătură de licitație organizată de Telekom

Ana Maria Ciotîr este o prezență destul de controversată în mediul de afaceri, alături de Bogdan Solcanu, fiul fostului senator Ion Solcanu. Prin firma Urbioled SRL, s-a specializat în contractele din domeniul iluminatului public. În acest sens, a accesat și un proiect european. Una dintre condițiile finanțării era să achiziționeze unu spațiu de birouri. Telekom România Comunications avea un astfel de spațiu în zona centrală a Iașului, pe strada Gavriil Musicescu. S-a anunțat o licitație și un preț de pornire. Numai că procedura este cel puțin suspectă. Pe ultimă sută de metri a mai apărut ofertă financiară de 850.000 euro. Era cu 25.000 euro mai mult decât oferta Urbioled. Teoretic, Ana Maria Ciotîr trebuia descalificată, dar a câștigat. Comisia de evaluare a considerat că persoana fizică care a depus a doua ofertă are probleme de integritate.

Din cauza acestei proceduri a înregistrat pierderi și Statul Român, în calitatea de acționar minoritar în Telekom cu 46 la sută din acțiuni, prin Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Cel mai multe acțiuni sunt deținute de Ote International Investments LTD. Pentru finalizarea tranzacției, Miroslav Majoros, directorul general al Telekom Romania Communications, l-a delegat pe Bogdan-Dinu Mihalte. Recent, Ana Maria Ciotîr a devenit asociată în firma Logic Business Center SRL, alături de Cristian Stanciu, consilier județean PSD.

Adauga un comentariu