Eveniment-Social

Primăria și Consiliul Județean Iași vor să colaboreze pentru reabilitarea Filarmonicii din fonduri europene! Mihai Chirica: „Cultura nu are frontiere politice”

Publicat: 08 aug. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Primăria și Consiliul Județean Iași vor să colaboreze pentru reabilitarea Filarmonicii din fonduri europene Mihai Chirica Cultura nu are frontiere politice
Mihai Chirica dorește un parteneriat cu consiliul Județean pentru reabilitarea Filarmonicii

Primarul Mihai Chirica dorește să propună Consiliului Județean încheierea unui parteneriat pentru reabilitarea Filarmonicii din fonduri europene nerambursabile. Edilul Iașului a vorbit despre importanța culturii în detrimentul jocurilor politice

Mihai Chirica consideră de mare importanță reabilitarea Filarmonicii din fonduri europene, alături de noul sediu pentru Opera Ieșeană. În proiectele culturale vizate sunt incluse clădirile Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” și domenii ale Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Primarul a susținut ideea de a promova cu prioritate aceste proiecte, alocând bani din Programul Operațional Regional.

 colaj foto filarmoinica iasi
La momentul actual Filarmonica ieșeană este intr-o paragină totală

Acord pentru reabilitarea Filarmonicii din fonduri europene

cladirea filarmonicii iasi
Pentru fostele echipe administrative ale Iașului, Filarmonica a constituit un subiect de gâlceavă politică

Municipalitatea ieșeană dorește să creeze o nouă axă culturală în centrul orașului. Punctul de pornire ar fi Muzeul de Artă Contemporană, proiect care va fi finalizat în 2023. Până la finalul anului 2023, va fi încheiată și lucrarea de modernizare a parcului din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Cel mai important punct vizat de aceste proiecte este Filarmonica, la pachet cu noul sediu al Operei Naționale ieșene.

„Filarmonica din Iași a trecut prea mult și prea des prin controverse politice. Împreună cu reprezentanții Consiliului Județean, vrem ca prin prisma componentei care promovează patrimoniului cultural al Iașului să realizăm acest obiectiv. Cultura nu are frontiere politice. Vom promova cu prioritate din banii alocați municipiului Iași, prin Programul Operațional Regional, Filarmonica ieșeană, parcul din jurul Teatrului Național, dezvoltarea pietonalului de la intersecția în care se află statuia lui Miron Costin, cu tot ce înseamnă axa culturală, precum și str. I.C. Brătianu”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primarul dorește o colaborare armonioasă cu întreaga Administrație Locală și Județeană pentru a reuși, în timp cât mai scurt, să ducă la bun final cât mai multe proiecte care să transforme Iașul într-o destinație perfectă de vizitat, un oraș cu adevărat cultural și un loc pe care artele fine să îl considere de interes.

filarmonica iasi santier
Filarmonica a stat foarte mulți ani într-o stare de șantier în stagnare

Axă culturală în inima orașului Iași

Cladirea filarmonicii iesene si o duba alba
Inițial proiectul de reabilitare a Filarmonicii era pentru finanțarea din PNRR

Pe lângă proiectele demarate, municipalitatea ieșeană are în vedere mai multe puncte culturale de interes care ar putea să constituie atracții turistice, spații în care artiștii ieșeni să poată evolua și locații în care publicul amator de artă să poată merge la spectacole, vernisaje și concerte diverse.

„Municipalitatea dorește să creeze o nouă axă culturală în centrul oraşului, pornind de la Muzeul de Artă Contemporană, fosta Baie Turcească, care va fi finalizat în 2023, continuând cu reabilitarea ansamblului mitropolitan, piaţa din faţa Mitropoliei şi clădirile anexă aferente – proiect lansat deja public, apoi reabilitarea parcului din faţa Teatrului Naţional, lucrare demarată care va fi finalizată în 2023, reabilitarea şi modernizarea curţii interioare a Teatrului Naţional, inclusiv zona unde este acum Teatrul la Cub,  axa urmând să aibă ca reper final clădirea Filarmonicii care se dorește a fi reabilitată cu fonduri europene, în parteneriat cu Consiliul Judeţean. În acelaşi areal vor intra şi investiţiile necesare pentru reabilitarea şi modernizarea imobilelor Colegiului de Artă «Octav Băncilă» Iaşi”, transmit reprezentanții municipalității ieșene.

Bugetul necesar pentru reabilitarea Filarmonicii din fonduri europene se estimează a fi de aproximativ 15 milioane de euro.

Comentarii
  • Dom primar, ia tu frumusel si fă un demers si cedeaza cinematograful Victoria Filarmonicii,Ateneul mai are Dacia si Republica in custodie, asa ai promis cand ai intrat prima oara primarele Iasilor. Fă un bine și mai ajuta l pe Apreutesei e prea greu si mult ptr măria sa.Apropo mai sunt 20 si ceva de ani si cladirea Filarmonicii revine inapoi Bisericii romano-catolice .Facuta o cercetare amanunțită cum a intrat in posesia cladirilor Scolii de fete Notre Dame de Sion ,ele apartineau de un ordin francez, ce vrei sa le dam cladire nou nouta din banii iesenilor episcopiei catolice ? Dom primar ce dumnezeu esti iesean nascut aici..!

  • Poate isi unesc fortele si pentru Bibloiteca Judeteana, care nu are un sediu si care se va muta pentru a nu stiu a cata oara….

Adauga un comentariu