National

Primarii sectoarelor din București se revoltă pe coaliţia de Guvernare din cauza PNRR-ului! Se plâng că nu pot accesa fonduri europene

Publicat: 18 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primarii sectoarelor din București se revoltă pe coaliţia de Guvernare din cauza PNRR-ului Se plâng că nu pot accesa fonduri europene
PNRR a stârnit revolta primarilor sectoarelor din București

PNRR-ul stârnește revoltă şi în rândul primarilor sectoarelor din București. Bucureștiul este condus prepoderent de primari afiliaţi USR-PLUS-PNL. Totuşi, edilii susţin că au fost excluşi din negocieri şi se plâng că nu pot accesa fonduri europene.

Situaţia este, pe atât de banală pe atât de ridicolă. Vorbim despre faptul că sectoarele din București sunt considerate subdiviziuni ale Primăriei Generale iar acest motiv birocratic îi împiedică să solicite ajutoare europene.

Scrisoare de protest redactată pentru Cristian Ghinea de către toţi primarii de sectoare din București

În scrisoare de protest se arată faptul că sectoarele trebuie considerate UAT-uri şi trebuie incluse în PNRR. Scrisoarea este semnată de toţi primarii şi este destinată lui Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Scrisoare comună a tuturor primarilor de sectore este adresată și premierului Florin Cîțu dar și ministrului Dezvoltării.

„Un sector, cum ar fi Sectorul 6 de exemplu, are spre 400.000 de oameni, mai mulți oameni decât majoritatea județelor care conțin UAT-uri distincte (municipii, orașe, comune), asta deși sectorul este o subdiviziune. Are mai multe probleme de rezolvat, o populație mai mare de deservit cu şcoli, străzi, spitale, parcuri etc. decât orice alt municipiu, oraș și comună, care este UAT.

Mai mult, Sectoarele au și capacitate administrativă și competențe pentru a derula proiectele necesare. La o lectură amănunțită a PNNR am identificat că atunci când se vorbește despre cine poate accesa fondurile, nu sunt menționate Sectoarele, folosindu-se sintagma de UAT, sau de Municipiul București. Ceea ce ne-ar face neeligibili. Municipiul București este reprezentat de PMB, iar noi, ca subdiviziuni nu suntem UAT-uri”,a explicat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, potrivit Mediafax.

PNRR o dispută eternă

Incă de la întocmirea lui, Planul Naţional de Rezilientă şi Redresare (PNRR) a stârnit numeroase controverse la nivel naţional dar şi la nivel european. Altfel spus, opoziţia a criticat dur acest plan şi a afirmat că prin crearea lui multe sume de bani sunt alocate către firmele de casă ale PNL-ului şi ale USR-ului. În altă ordine de idei chiar şi din interiorul PNL-ului au apărut voci care susţin că planul a fost întocmit extrem de prost.

”Mircea Hava: PNRR, dumneavoastră spuneați înainte să ne abținem, eu nu o să mă pot abține pentru că nu am văzut în viața mea o chestiune atât de prost scrisă. Nu este decât o însăilare. E vorba și de această agenție, și pe mine mă miră cum niște oameni de dreapta la guvernare se gândesc să înființeze această agenție, care se vede de la o poștă că este pentru a duce niște bani în anumite zone. Sunt împotriva celor care încearcă să-și bată joc de inteligența românilor. Voi încerca să scot de acolo să se vadă și banii de consultanță care sunt duși pentru niște indivizi.”, spune Mircea Hava, conform stenogramelor.

Mircea Hava este un important lider PNL-ist fiind în prezent chiar europarlamentar din partea formațiunii politice.

În altă ordine de idei, Comisia Europeană a decis să respingă versiunea de proiect PNRR considerând multe lucruri ca fiind scrie greşit sau pur şi simplu suspicioase.

 

Adauga un comentariu