Titlurile zilei

Primarul a preferat să achiziționeze un WC la preț de apartament în loc să asfalteze drumurile. Localnicii sunt sufocați de praful de pe străzile neasfaltate – FOTO

Publicat: 28 mart. 2023
_____ Vizualizări 26 Comentarii
Primarul a preferat să achiziționeze un WC la preț de apartament în loc să asfalteze drumurile. Localnicii sunt sufocați de praful de pe străzile neasfaltate - FOTO
Drumul spre ”buda de lux a primarului” arată ca după bombardament

În comuna ieșeană Ciurea, primarul Cătălin Lupu a preferat să achiziționeze un WC la preț de apartament în loc să asfalteze drumurile

În comuna Ciurea, în cadrul școlii gimnaziale, primarul Cătălin Lupu a considerat justificată suma de aproximativ 81.000 de euro pentru construirea unui grup sanitar. Achiziția directă a avut loc anul trecut, iar în prezent se poate observa cu ochiul liber faptul că renumita construcție e un simplu separeu realizat din panouri prefabricate, sparte și pline de denivelări.

Intenția a fost cu siguranță lăudabilă, ținând cont că elevii trebuiau să folosească o toaletă din exteriorul unității de învățământ, însă lucrarea în sine ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește suma exagerată ce a fost folosită. Important de precizat este că, până la grupul sanitar de lux, drumul este parcă bombardat. Toată strada este plină de gropi, iar localnicii sunt acoperiți de un nor de praf ori de câte ori trece o mașină.

Scoala Gimnaziala Ciurea
Grupul sanitar este situat în cadrul școlii din comună

Primarul a preferat să achiziționeze un WC la preț de apartament în loc să asfalteze drumurile

Toaleta
Materialele folosite sunt de departe unele ieftine

Primarul comunei Ciurea a amenajat, în anul 2022, la școala gimnazială din localitate, un WC la preț de apartament. Grupul sanitar, cu o suprafață de maximum 60 de metri pătrați, a costat  398.373,39 lei, echivalentul a aproximativ 81.000 de euro. Lucrarea a fost atribuită firmei S.C. INGSA S.R.L., prin achiziție directă, o firmă de casă a Primăriei Ciurea. Mai mult decât atât, la niciun an de la finalizarea „opulentei” construcții, panourile prefabricate sunt pline de denivelări și fisuri. Problemele pot fi remarcate cu ochiul liber și evidențiază faptul că așa au fost achiziționate și montate.

Acestea nu ar fi singurele probleme, inclusiv apa de la chiuvetele din grupul sanitar este murdară, acesta fiind un semn clar al faptului că instalația ar putea să aibă probleme. Pe lângă aceste aspecte, după un scurt calcul, prețul plătit de Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, este de 3 ori mai mare față de ofertele din piață.

Astfel, aceste aspecte pun sub semnul întrebării corectitudinea ofertei, mai ales din cauza calității precare a materialelor folosite. Important de precizat este și faptul că nimic din interiorul sau din exteriorul construcției din materiale semifabricate sau în ceea ce privește calitatea dotărilor nu ar putea justifica prețul uriaș plătit.

„Să fim serioși, acesta nu e un grup sanitar de 81.000 de euro. Trebuie să ai probleme grave să crezi că banii au intrat toți aici! Să spun 20.000 de euro, aș fi înțeles, dar 81.000 de euro e absurd. Deja cred că Lupu ne ia de proști. Cu banii ăștia asfalta și strada, făcea și grupul sanitar. M-am săturat, când bate vântul mai tare, ne umple de praf, când trece câte o mașină sau vreo căruță, la fel, se ridică tot praful, respirăm praf, dar avem WC de 81.000 de euro. Parcă suntem în filmele cu proști”, a transmis revoltat un localnic din zonă.

Amintim faptul că amenajarea grupului sanitar a fost realizată de firma S.C. INGSA S.R.L. Contractul a fost atribuit prin achiziție directă. Trebuie precizat faptul că S.C. INGSA S.R.L. este firma de casă a Primăriei Ciurea. Aceasta a avut, în anul 2021, două contracte cu primăria, în valoare de peste 170.000 de lei. Societatea este deținută de George Popescu și soții Apetrăchioaie.

Grupul sanitar din exterior
Practic lucrarea a constat în extinderea clădirii prin panouri prefabricate

Drumul către WC-ul de „lux” este presărat cu praf și gropi

Grup sanitar
Panourile prefabricate sunt vizibil deteriorate, acestea par a fi montate cu defect

Drumul spre școala gimnazială din comuna ieșeană Ciurea este de departe unul de-a dreptul dezastruos. Gropile sunt de ani de zile, iar vechiul asfalt nici nu se mai vede. Oamenii din zonă spun că primarul mai vine să vorbească cu ei doar înainte de alegeri când le promite tot felul de proiecte, dar de care uită după ce este votat.

„Vine doar în apropierea alegerilor, atunci face turul comunei, promite vrute și nevrute și după ce iese primar uită ce a promis. Așa fac toți. Poate vom avea noroc și nu va mai primi încă un mandat. Strada asta e plină de gropi și praf. Nu îl interesează! Cheltuie banii pe ce vrea el (n.r. – Cătălin Lupu, primarul comunei ieșene Ciurea)”, au transmis oamenii care se aflau în zonă.

Astfel, se pare că nici „electoratul” primarului Cătălin Lupu nu mai ține cu acesta. Oamenii și-au dat seama de „combinațiile” pe care le face pe banii comunei pe care ar trebui să o dezvolte.

„Mai toate firmele cu care colaborează Primăria Ciurea sunt combinații de-ale lui Lupu. El face învârtelile, pe toți îi știe, iar prețurile mereu sunt umflate”, au transmis sursele reporterilor BZI.

Amintim faptul că, anul trecut, cotidianul BZI a tras un semnal de alarmă asupra achizițiilor directe făcute de Primăria comunei Ciurea. Mai exact, amintim faptul că Sepris SRL, societatea condusă de Ioan Tănăsele, are succes în județul Iași. Numai în 2018, omul de afaceri a încasat, din bugetele locale ale unor primării din Iași, peste 148 de mii de lei, fără TVA, din care 120 de mii de lei au fost doar din bugetul local al comunei ieșene Ciurea.

În 2021, Sepris SRL a încheiat contracte cu mai multe primării din județ, ce însumează o valoare de 205 mii de lei, fără TVA, ajungând la o cifră de afaceri de peste 500 de mii de lei și un profit de 375 de mii de lei, cu doar trei angajați. Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, însă până la publicarea articolului nu a răspuns apelurilor.

În comuna ieșeană Ciurea, WC-ul la preț de apartament este încă o investiție fără sens a primarului Cătălin Lupu. Menționăm faptul că necesitatea unui grup sanitar era esențială pentru elevii din Școala Gimnazială Ciurea, însă costul de peste 80.000 de euro este unul nejustificat din cauza calității precare a construcției.

Comentarii
  • Tiganii l-au votat ! Restul nici nu prea au fost la vot. Pune canalizare si iluminat public doar la dezvoltatorii care cotizeaza la Primarie. Veniti si vedeti casele dezvoltatorilor sunt inconjurate de iluminat public iar restul nimic. Parca platim impozit diferentiat, nu la fel….

  • SEPRIS … om afaceri ….. rad de ma kac pe mine…e un tzaranus de la Leorda Botosani care linge clantele la urbanism la Catalina Dorobat….ii da de facut proiecte de case de la cei ce vor sa construiasca in comuna sis usor de pacalit…..UN TZARANUS nu un om de afaceri

  • Buhaiul de Lupu a fost lacatus mecanic la sectia UTCG CUG IASI …ce pretentii sa aveti de la el… 90 la suta din primarii din tara sant cu scoala profesionala cel mult liceu ! Votatii in continuare. La tara tot smenul e cu ajutoarele sociale etc…de asta sant alesi cate 3,4,5 mandate..ce nu intelegeti?

  • … pentru ca toata lumea este nemultumita se pare ca in 2024 – PSD-ul – va avea mari surprize la alegeri, chiar de la salariatii si pensionarii de care si-a batut joc pina acuma … si bataia de joc are o limita …

  • Toți angajații primăriei Ciurea sunt puși pe căpătuială, nu numai primarul Lupu, inclusiv cel care răspunde de drumurile comunale. Când cîneva își construiască o casă trebuie să plătească taxe de tonaj, 600 lei, pentru camioanele care aduc materiale (cărămizi, beton). Însă fosul miĺtian Leonte, actual sef peste drumurile comunale, uită să mai dea chitanța și face juma-juma cu proprietarul sau cu firma de construcții.

  • Cel mai bun si gospodar primar pe care l-a avut Ciurea! A reabilitat absolut toate scolile, a construit scoli, crese si gradinite noi, a reabilitat foarte multe strazi, apa, canalizare, gaz, parcari, foarte, foarte multe lucruri bune a facut! Sa ii dea domnu sanatate! Cat despre Nestian asta care toata ziua plateste articole in loc sa ia haine si mancare la nevasta si copii si bate ca un caine turbat, este un ratat, nu are nici o sansa sa gestioneze asa o comuna!

  • A inceput campania mai degraba, is cam scumpe articolele platite de Nestian, USR ist imputit ca tre sa munceasca 6 luni sa plateasca un articol despre un wc! Altceva mai bun nu poate, e un analfabet, un tigan cu mustata, nespalat si jegos!

  • Nu stiu cine e Nestian asta dar ca locuitor in Lunca Cetatuii Ciurea stiu ca primarul asta nu face nimic decat fura. Asa ca „localnic serios” este de fapt un mincinos. Bunicii mei de la tara au asfalt, canalizare si iluminat public de 15 ani!!! Aici nu-ti pune nici o piatra!

  • Da recunosc ca tot timpul nu am ce face cu banutii si platesc cate un articol sa mai am ce da share pe facebook sa il denigrez pe primar. Este adevarat ca nu am cu ce ma lauda, nu am facut nimik toata viata mea decat sa stau cu fundul pe scaun si sa ma dau la femeile pe care cica le invat sa conduca! Este adevarat, sunt invidios pe primar, vreau sa ii iau locul si altceva nu stiu sa fac si sa zuc ca am un creier mic, de greier!

  • Si-a batut joc de Hlincea(strada Cortez) nu e in stare sa faca un proiect de asfaltare.
    Traim ca in evul mediu pe drum de pamant !
    RUSINE ! un primar depasit si inapoiat !
    NU IL MAI ALEGEM IN 2024 !

  • 81.000 EUR 60 m2 de grup sanitar? un meserias in 2023 renoveaza o baie de 4 m2 cu 5-6000 lei (1000-1200 EUR): gresie, faianta, grup sanitar, cada/dus, chiuveta, oglinda, s.a. deci la 60 m2 un meserias lua 75.000 lei (15.000 EUR) nicidecum 81.000 EUR. 66.000 EUR e sifoneala a primarului, bani intrati in buzunarul lui.

    Toni Grebla (PSD) a fost numit presedinte al Autoritatii Electorale Permanente. se pare ca si in 2024 tot PSD va iesi victorios. daca lumea nu va intelege o data pentru totdeauna ca prezenta la vot e ABSOLUT necesara pentru inlaturarea de la putere al acestei mizerii de partid, suntem pierduti. sa nu uitam ca PSD a capusat toata tara asta!

  • In 2024 ne vom orienta către alt partid. Cu PSD si PNL ne – am lămurit. In ce hal a ajuns Romania si noi toti romanii cu slugoii PNL si PSD.

  • Bai bulangiilor aveți o treaba cu toți primarii dacă nu fac nimic nui bun dacă fac iar nui bun dar de comentat toți sinteti buni dacă nu făcea toaleta și lasa o simplă gaura cum era înainte și cădea un copil în ea atunci era vinovat primarul tot ce se întâmplă în comună e primarul rușine sa va fie

  • Raul Nenestean, instructor auto, foarte bun din 200 de cursanti de cand este instructor doar 20 au luat carnetul! La ce face el se pare ca este corigent total, dar la cum trebuie gestionata o comuna, la cat si cum costa o lucrare, daca este sau nu de caliate executata lucrarea este un mare expert! Posibil sa isi fi gresit meseria, poate este un expert in constructii ca un instructor auto priceput se pare ca nu este!

  • Raul Neneștean este un “țigan” (nu sunt rasist) care împreuna cu partidul pentru care “latră” plătesc unele sume considerabile de care nimeni nu zice nimic pentru a face rău unor oameni care fac unele lucruri la care alte comune doar visează. Ținând cont ca aceste persoane rău intenționate nu au nimic în comun cu aceasta comună. În loc să fiți așa răutăcioși ar trebui să mergeți să întrebați/cereți informații de la persoanele abilitate în a vă răspunde despre investițiile făcute și vizibile. Pe lângă asta cereți informații despre următoarele investiții și termenul de așteptare pentru aprobarea unui proiect (din 2018, abia anul viitor se vor face unele investiții pentru drumuri, așa doresc cei care au lătrat pentru a face din România ținta corporațiilor pe care să îi scoată în strada când doresc, pentru a vinde România străinilor). Respectați un om care își dă interesul să facă ceva pentru aceasta comuna și oamenii săi).

  • DNA ST IASI – doamna de la urbanism de la CIUREA pe numele ei Catalina – poate face cu usurinta obiectul actiunilor dumneavoastra. Trebuie doar putina atentie in directia aia…. abuzurile acelei doamne sunt FLAGRANTE.

  • Dragi cetateni ai comunei Ciurea,am avut ocazia sa interactionez cu primarul Lupu Catalin,ca si persoana il admir dar ca si om este hatru,increzut ,arogant si foarte plin de sine ca si toata familia lui.A uitat de unde a plecat,a uitat ca vroia sa se arunce de la balcon pt datoriile de la asociatie …acum are vila si bani in cont,nevasta si ficasa au pus monopol pe scoala si gradinita,ca deh,sunt cele mai destepte din Ciurea…fiusu se ocupa de fabrica care a fost a lu mamica facuta cu fonduri europene,face cruci,desi cam nu prea ar avea voie ca e „mare politai”…etc.Oameni dragi,chiar nu vedeti sfidarea lupilor,e praf in ochi ce a facut…doar a atras fonduri prin proiecte facute de altii,el doar isi insuseste munca altora,ca nu prea il duce capul,desi a facut si facultatea de drept la coltul blocului sa dea bine la cv.Da Leonte e si mai tare ca primarul,asa se crede ,da o sa i se cam infunde si o sa vanda cartofi si pepeni pe internet ca nu o sa ii ajunga pensia…unii i-au pus gand rau…Pacat de cei care cred si inghit gogosile lor,omul de rand nu are de unde sa stie…da nu trebuie sa ne plangem…ne meritam soarta.Seara faina si ganduri bune sa va dea Dumnezeu.

  • Noi cei 17.000 de locuitori ai comunei Ciurea ii dorim domnului Raul sa il ajute domnul asa cum minte toata ziua si denigreaza primarul! Poate munceste si el ceca serios pentru banutii de consilier, ca pana acum se pare ca din acesti banuti plateste numai articole, deci tot pe spinarea noastra!

  • Daca ar sti nevasta-mea cum invat eu femeile sa conduca, as dormi sub pres nu in pat! In loc sa ma dedic meseriei sa invat elevii sa conduca din 201 examinati doar 26 admisi in 4 ani, asta spune tot despre mine. Vad ca nu ma descurc cu meseria pe care o am si vreau sa va arat tuturor ca sunt consilierul vigilent, care vorbesc fara sa gandesc, scuze daca nu am cu ce gandi! SUnt pe ultima suta de metri de mandat si latru toata ziua cu ultimii banuti ca daca nu ies din nou consilier o sa fiu somer acasa, macar asa o sa am ocazia sa matur in fata portii!

Adauga un comentariu