Local

Primarul Mihai Chirica, despre donatorii de sânge: „Primii 1.000 de ieșeni care donează, primesc câte 500 de lei”

Publicat: 13 aug. 2020
Primarul Mihai Chirica, purtând mască de protecție
Primăria distribuie măști de protecție tuturor persoanelor defavorizate

Primarul Municipiului Iaşului, Mihai Chirica, a anunţat joi, 13 august 2020, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că municipalitatea va acorda stimulente de câte 500 de lei primilor 1.000 de persoane care vor dona sânge. Măsura se aplică doar în perioada stării de alertă, fiind o decizie fără precedent la nivel naţional.

Ieşenii care vor dona sânge vor primi stimulente în bani

Edilul Mihai Chirica a transmis că, din cauza pandemiei de noul coronavirus, majoritatea cetăţenilor sunt reticenţi în a se deplasa la unităţile medicale pentru probleme de sănătate, dar şi de a dona sânge, de frica infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Mai multe detalii în ediția de mâine, 14 august 2020, a Cotidianului Bună Ziua Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, apel către ieșeni: „Este mare nevoie de sânge!”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu face un apel către cetăţenii municipiului Iaşi. Aceasta roagă populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute. În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi este o mare nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul exista pentru ca marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale sunt de urgenţă, anunţa şefa Unităţii de Primiri Urgente SMURD Iaşi.

„În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon este nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul există pentru că marea majoritate a interventior chirurgicale sunt de urgenţă. În loc de 2110 unităţi de sânge recepţionate din toate centrele Moldovei în aceeaşi perioadă aprilie, mai, iunie din 2019 anul acesta am primit doar 824. Sunt intervenţii chirurgicale şi ortopedice amânate 24/48 h. Rugăm populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute!”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa Unității de Primiri Urgențe SMURD Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU SMURD Iași, a lansat un apel către cetățeni prin care solicită sprijinul acestora. Aceasta a prezentat două cazuri grave de pacienți care au nevoie de sânge. Acestea nu sunt singurele. Numeroase persoane cu arsuri, fracturi, neoplazii, traumatisme majore, hemoragii etc. au nevoie să primească sânge.

În ultimele luni, numărul ieșenilor care aleg să doneze cantitatea de 450 ml de sânge este unul insuficient pentru necesitățile spitalelor din Iași. Din ce în ce mai puțini ieșeni se prezintă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. Medicii trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe toți ieșenii să întindă o mână de ajutor pentru cei neajutorați, aflați pe paturile de spital, care au nevoie de intervenții chirurgicale sau tratament.

Beneficiile donatorului

Media zilnică, în ultima perioadă, este de apoximativ 50 de persoane, un număr insuficient pentru a acoperi necesarul din unitățile medicale. Cei care aleg să doneze sânge trebuie să știe ce obligații, dar și ce beneficii au.

„Donatorul primește la cerere, pentru fiecare donare, șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării. Totodată, cheltuielile de transport în comun din ziua donării sunt decontate. În cazul în care donarea se face la centrul din localitatea de domiciliu, donatorul are dreptul să-și achiziționeze abonament cu reducere de 50 la sută pentru transportul în comun, pe o perioadă de o lună, pe baza actelor doveditoare”, precizează reprezentanții CRTS Iași.

Comentarii
  • Pai de unde dai tu banii??? Pana acuma de ce nu ai facut gestu asta, a??? Mai nesimtitule, dai banii copiilor cu handicap??? De ce 6 ani nu ai facut nici o campanie cu donare de sange??? Dar Institutia Primarie cu mii de angajati, nu doneaza??? Sau nu vreti sa transmiteti prin sange SPAGA?!!!
    IN campanie vad ca esti dispus pentru imagine sa ti o tragi si la caca, jeguri de politicieni!

  • Mai Chirica iar furi curent? Nu mai suge pula, futu-ti meamul si rasa-n gat. Sa ma kak pe tine si copolasul tau de infect si la sotia ta sa i dau la mooie cu kîkat!!! Moie Chirica

  • Am propus încă de acum douăzeci de ani și îmi mențin propunerea, poate se implică și câțiva dobitoci de politicieni, că tot sunt in campanie electorală: să se facă analize și consultații gratuite, de la C.T., I.R.M., consultații de specialitate, cu prioritate sau orice altceva își dorește donatorul de sânge. Nu un set de analize de sânge(și alea labarite…scuzați expresia…dar așa este). Macar daca ar face analize complete de sânge, dar complete, tot ar fi persoane foarte multe interesate sa doneze sânge. Să lăsăm vrăjeala cu donarea…benevolă și neinteresata.
    Nu suntem în comunism, ci în capitalism și totul, dar absolut totul se face …pe interes.
    Repet propunerea mea pentru a creste exponențial numărul de persoane care sunt dispuse să le fie luat sânge(ATENTIE ! SA LE FIE LUAT SANGE, NU DONAT). Analize complete de sânge sau investigații medicale complexe, consult de specialitate, etc..

  • Cat de penibili puteti fi…..va mai urcati un pic pe gramada de voturi cu o tombola pentru sange.Macar de era o idee originala,dar e copiata de pe la Bucuresti,si plus de asta o campanie sustinuta de primarie/primar/consiliu local ati demarat pana acum?Chiar asa de prosti ne credeti?Si banuiesc ca primii 1000 de ieseni sunt cei care s-au inscris pe liste la PNL in ultimele zile….Pe bune,sunteti trecut de penibil!

Adauga un comentariu